Kişisel verilerin korunması hukukunda ilgili kişinin hakları
Rights of the data subject in personal data protection law
- Tez No: 869402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, İlgili Kişi, İlgili Kişinin Hakları, KVKK, GDPR, Veri Koruma Hukuku, Personal Data, Data Subject, Rights of the Data Subject, KVKK, GDPR, Data Protection Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Gelişen teknoloji dünyasında artan bilgisayar ve internet kullanımı, kişisel verilerin işlenmesinde büyük bir artışı meydana getirmiştir. Kişisel verilerin hemen hemen her alanda kullanılmasının birçok olumlu etkisi olduğu gibi olumsuz etkileri de ortaya çıkmıştır. Bu nedenle tıpkı diğer temel hak ve özgürlükler gibi, kişisel verilerin korunması hakkının da bu kapsamda güvence altına alınma zarureti doğmuştur. Kişisel verilerin korunması hakkı, kişilerin verilerinin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması gerekliliğini içeren genel ve üst bir konsepttir. Sadece bu hakkın varlığından yola çıkılarak korumanın ne şekilde sağlanacağı belirsizdir. İlgili kişilere tanınan haklar sayesinde; kişisel verilerin korunması hakkının felsefesi somut bir görünüm kazanmakta, veri işleme faaliyetleri üzerinde denetimi sağlanmakta, ilgili kişilere verileri üzerinde daha fazla farkındalık ve seçenek sunulmaktadır. Bu çalışmada,“kişisel veri”ve“ilgili kişi”kavramları öncülüğünde; kişisel veri koruma hukukuna ilişkin kavramlar ve mevzuat açıklanmış, kişisel verilerin korunmasının önemi ve hukuki niteliği vurgulanmış, ilgili kişilerin haklarının içerikleri, esasları ve uygulanma usulleri Türk ve Avrupa hukuku açısından mukayeseli olarak ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular çeşitli idari ve yargısal kararlarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing computer and internet use in the developing technology world has caused a great increase of personal data processing. The use of personal data in almost every field has many positive effects, as well as negative ones. Therefore, it became necessary to guarantee the right to protection of personal data, just as other fundamental rights and freedoms. The right to protection of personal data is more general and superior concept that includes the necessity of ensuring the confidentiality and security of people's data. It is unclear how the protection will be provided based solely on the existence of this right. Through the instrumentality of the rights granted to data subjects; the philosophy of the right to protection of personal data gains a concrete appearance, control over data processing activities is ensured, and data subejcts are offered more awareness and options regarding their data. In this thesis, spearheaded by the notions of“personal data”and“data subject”; notions and legislation regarding personal data protection law are explained, the importance and legal nature of the protection of personal data are emphasized, and the contents, principles and implementation procedures of data subjects' rights are presented comparatively in terms of Turkish and European law. The findings are supported by various administrative and judicial decisions.