The relationship between the writing anxiety and writing feedback literacy of Turkish pre-service EFL teachers
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmen adaylarının yazma kaygıları ve yazmaya dair geri bildirim okuryazarlığı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 869424
  2. Yazar: SALİH EMRE GEÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞİRE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Türk Öğretmen Adayları, Yazma Becerisi, Yazma Kaygısı, Yazmaya Dair Geri Bildirim, Geri Bildirim Okuryazarlığı, Turkish Pre-service EFL Teachers, Writing Skills, Writing Anxiety, Writing Feedback, Feedback Literacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Algılayıcı becerilerle karşılaştırıldığında, üretken beceriler İngilizce öğrenenlerde kaygıya neden olabilir. Çünkü İngilizceyi yazarak ve/veya konuşarak bir ürün ortaya koymak, İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencileri de dahil olmak üzere İngilizce öğrenenler için, hata yapma korkusu ve iyi düzeyde yapı ve kelime bilgisine sahip olmama gibi nedenlerden dolayı zorlayıcı olabilir. Yazma kaygısının bir kaynağı da İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin, İngilizce öğretmenlerinin verdiği geri bildirimleri anlayamamaları ve bu geri bildirimlere göre gerekli değişiklikleri yapamamaları dolayısıyla yazılı ürünlerini geliştirememeleridir. Bu durum, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencileri için geri bildirim okuryazarlığını geliştirmenin, yazma kaygılarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için önemli olduğunu göstermektedir. Çünkü geri bildirim okuryazarlığı, yazılmış ürüne verilen geri bildirimi anlama ve yazılmış ürünün kalitesini artırmak için geri bildirime göre değişiklikler yapma becerisidir. Bu çalışma, Ankara Ufuk Üniversitesi'nde öğrenim gören İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar elverişlilik örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Çalışmanın üç temel amacı bulunmaktadır. İlk olarak öğrencilerin yazma çalışmalarında kaygı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İkinci olarak, öğrencilerin bu yazma alıştırmalarına verilen geri bildirimi ne kadar iyi anladıkları (geri bildirim okuryazarlığı) araştırılmıştır. Son olarak, öğrencilerin yazma kaygısı ile geri bildirim okuryazarlığı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırılmıştır. Bu çalışmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, iki ölçek ve yarı yapılandırılmış bir görüşme kullanılarak toplanmıştır. Ölçekler, öğrencilerin yazma kaygısı ve geri bildirim okuryazarlığı ile ilgili deneyimleri hakkında veri elde etmek için kapalı uçlu sorular içermektedir. Daha derin bir fikir elde etmek, ölçeklerde belirsiz görünen bilgileri netleştirmek ve verilerin içeriğini derinleştirmek için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ölçeklerden elde edilen nicel veriler Mac için SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Birinci ve ikinci araştırma sorularına ilişkin nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler kullanılmıştır. Katılımcıların görüşme sorularına verdikleri cevaplar farklı temalar altında kodlanmış ve kategorize edilmiştir. Nicel verilerden elde edilen bulgular, katılımcıların yüksek düzeyde yazma kaygısı ve orta düzeyde bilişsel kaygı, bedensel kaygı ve kaçınma davranışı sergilediklerini ortaya koymuştur. Geri bildirim okuryazarlığı konusunda katılımcılar, geri bildirimi takdir etme, farklı geri bildirim kaynaklarını kabul etme, yargılama yapma, duyguyu yönetme ve eyleme geçme konusunda ortalamanın üzerinde sonuç göstermişlerdir. Pearson korelasyon katsayısı, yazma kaygısı ile yazma geri bildirimi okuryazarlığı arasında güçlü bir negatif ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bazı katılımcılar verilen eğitim sayesinde geri bildirimi anlamanın kolay olduğunu ifade ederken, diğerleri birtakım zorluklar bildirmişlerdir ve zorluklarını geri bildirimdeki netlik eksikliğine bağlamışlardır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular İngilizce Öğretmenliği alanında teori ve uygulamaya yönelik çıkarımlar taşımaktadır. Bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmen adaylarının yazma derslerindeki kaygılarına odaklanmış olup yazma kaygılarını hafifletmek ve böylece yazma becerilerini geliştirmek için müdahalelerin gerekli olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bu çalışma öğrencilerin geri bildirimi etkili bir şekilde kullanmaya yönelik stratejiler geliştirebileceklerini ve bu stratejiler yardımıyla kaygı düzeylerini azaltabileceklerini ortaya koymuştur. Son olarak, İngilizce Öğretmenliği bölümü müfredat tasarımcıları ve ders kitabı yazarları, yazma kaygısı ile geri bildirim okuryazarlığı arasındaki ilişkiden elde edilen verilerden yararlanarak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmen adaylarının yazma performansını artıran ve kaygıyı azaltan içerikler oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Compared to receptive skills, productive skills may cause anxiety among English language [EFL] learners because writing and/or speaking English as a foreign language can be challenging for EFL learners, including Turkish pre-service EFL teachers, due to reasons such as fear of making mistakes, not having a good level of grammar and vocabulary. Another source of writing anxiety is that EFL learners cannot understand the feedback given by their instructors and cannot make the necessary changes according to this feedback, so they cannot improve their written products. This suggests that understanding feedback literacy is important for EFL learners to help them overcome their writing anxiety because feedback literacy is the ability to understand the feedback given and make changes based on the feedback to improve the quality of a piece of writing. This study was conducted with Turkish pre-service EFL teachers at Ufuk University in Ankara. The study has three main aims. Firstly, it aims to determine the anxiety levels of Turkish pre-service EFL teachers in their writing activities. Secondly, it focuses on how well Turkish pre-service EFL teachers understand the feedback given to these writing exercises (feedback literacy). Finally, it investigates whether there is a relationship between Turkish pre-service EFL teachers' writing anxiety and their feedback literacy. In this study, explanatory sequential research design, one of the mixed research methods, was used. Data were collected using two scales and a semi-structured interview. The scales contain closed-ended items to obtain the data about the participants' experiences with writing anxiety and feedback literacy. Semi-structured interviews were also conducted to obtain a deeper understanding, clarify information that appeared unclear in the scales, and improve the content of the data. Quantitative data, which is the statistical analysis of the scale, was analyzed using the SPSS program for Mac, and qualitative data obtained from semi-structured interviews were analyzed using the content analysis method. Descriptive statistics were used to analyze the quantitative data regarding the first and second research questions. The participants' answers to the interview questions were coded and categorized under different themes. The quantitative findings revealed that the Turkish pre-service EFL teachers exhibited a high level of writing anxiety and a medium level of cognitive anxiety, somatic anxiety, and avoidance behavior. Regarding writing feedback literacy, the participants demonstrated above average levels of proficiency on the L2 SWFLS and its sub-scales appreciating feedback, acknowledging different feedback sources, making judgments, managing affect, and taking action. The Pearson correlation coefficient revealed a strong negative correlation between writing anxiety and writing feedback literacy of Turkish pre-service EFL teachers. Semi-structured interviews provided further insights into participants' experiences, with some expressing ease in comprehending feedback due to prior training, while others reported difficulties, attributing their challenges to lack of clarity in feedback. The study's findings provide some implications for theory and practice in ELT, highlighting the significant writing anxiety levels among Turkish pre-service EFL teachers, necessitating interventions to alleviate anxiety and enhance writing skills. Additionally, the high level of writing feedback literacy of the participants indicates opportunities for developing strategies to utilize feedback effectively, potentially aiding in reducing their anxiety levels. Finally, ELT curriculum designers and textbook authors can leverage the insights from the correlation between writing anxiety and feedback literacy to create interventions that enhance writing performance and reduce anxiety in EFL learners.