Kurumsal iletişimde diyalojik sosyal medya ve web sitesikullanımı: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) incelemesi
Dialogical social media and website use in corporate communication: Radio and Television Supreme Council (RTÜK) reviews
  1. Tez No: 869425
  2. Yazar: İLKE AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SENEM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Diyalojik İletişim, Dijital Araçlar, İnternet, RTÜK, Corporate Communication, Dialogic Communication, Digital Tools, RTÜK
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi, bireylerin ve kuruluşların birbirleri ile olan iletişim süreçlerini etkilemiştir. Dolayısıyla kurumsal iletişimin doğası da bu değişimden doğrudan etkilenmiştir. Kitle iletişim araçlarının tek yönlü iletişimi yerine, sosyal medya sayesinde çift yönlü simetrik iletişime olanak tanıması, kurumların kamu ile ilişkilerinde diyalojik temelli iletişim stratejilerine yönelmesi bakımından belirleyici olmuştur. Bu bağlamda kuruluşlar, web siteleri ve sosyal medya kanalları aracılığıyla diyalojik iletişim süreçlerini başlatabilmektedir. Kent ve Taylor tarafından geliştirilen diyalojik temelli halkla ilişkiler teorisi, diyalojik iletişimi belirli ilkeler çerçevesinde ölçülebilir hale getirmiştir. Bu kapsamda diyalojik iletişim teorisi, teknik unsurların yanı sıra, diyalogsal döngü ve karşılıklı etkileşim gibi diyalog temelli unsurları da içermektedir. Bu tez çalışması, radyo ve televizyon yayıncılığını denetlemek ve düzenlemekle görevli olan RTÜK'ün (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) diyalojik iletişim etkinliğini kurumun resmi web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda, RTÜK'ün halkla ilişkiler kapsamında diyalojik bir yaklaşımın varlığı hususunda, paydaşlarıyla olan iletişim süreçlerinde diyalojik iletişim ilkelerinden ne ölçüde yararlandığı ve mevcut uygulamalarının ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Çalışmanın bulguları, RTÜK'ün resmi web sitesi ve sosyal medya hesapları bakımından kamu ile olan ilişkilerinde bilgi sağlamaya odaklandığını, ancak karşılıklı etkileşim ve diyalog kurma konusunda bir takım eksiklikler bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın bulguları ve önerileri, RTÜK'ün iletişim stratejilerine güncel ve öncü bir bakış açısı sunması ve kamu ile olan ilişkilerini daha etkili hale getirmesi için önemli bir rehber niteliğinde olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development of information and communication technologies has significantly influenced the communication processes of individuals and organisations. Consequently, the nature of corporate communication has been directly affected by these changes. The shift from one-way communication through mass media to two-way symmetrical communication facilitated by social media has been decisive in prompting organisations to adopt dialogic-based communication strategies with the public. In this context, organisations can initiate dialogic communication processes through their websites and social media channels. The dialogic public relations theory developed by Kent and Taylor has made it possible to measure dialogic communication within a specific set of principles. This theory encompasses not only technical elements but also dialogic elements such as dialogic loops and mutual interaction. This thesis aims to examine the dialogic communication effectiveness of RTÜK (Radio and Television Supreme Council), the regulation authority for radio and television broadcasting, through its official website and social media accounts. The objective is to determine the extent to which RTÜK employs dialogic communication principles in its public relations efforts and to evaluate the current practices in its communication processes with stakeholders. The findings of this study indicate that RTÜK's official website and social media accounts are primarily focused on providing information to the public but reveals certain deficiencies in fostering mutual interaction and dialogue. The findings and recommendations of this study are considered to provide RTÜK with a contemporary and pioneering perspective on its communication strategies, thereby enhancing its public relations effectiveness.