Etimoloji bilimi ve Türkçenin etimolojisi
The science of etymology and the etymology of Turkish
  1. Tez No: 869487
  2. Yazar: BİLGEN KAPLAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHAP BULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Kelime, Etimoloji, Halk Etimolojisi, Algısal Etimoloji Türkçenin Etimolojisi, Language, Word, Etymology, Folk Etymology, Perceptual Etymology Etymology of Turkish
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
“Etimoloji Bilimi ve Türkçenin Etimolojisi”adlı bu çalışmanın ilk bölümünde Etimoloji bilimi, farklı etimologlarca yapılmış tanımlamaları, farklı dönemlerde Etimoloji biliminden yararlanma biçimleri ve Etimoloji biliminin bir bilim dalı olarak gelişimi temelinde incelenmiştir. Bilimsel etimolojinin tam olarak anlaşılıp değerlendirilebilmesi için Halk Etimolojisi ve Algısal Etimoloji kavramları üzerinde durularak Etimoloji biliminin ilkeleri, kapsamı, amacı, tarihî gelişimi, yöntem ve teknikleri ile tarih, kültür, folklor, coğrafya gibi diğer disiplinlerle ilişkisi çok yönlü bir bakış açısı ele alınmıştır. Ele alınan başlıklar yer yer örnekler ile anlaşılır kılınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bugüne kadar Türkçenin etimolojisi ile ilgili yazılan eserler belirlenmiş ve bu eserler kronolojik bir sıralama ile ele alınarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Öncelikle eserlerin özgün adları verilmiş, yabancı dillerde yazılan eserlerin adlarının Türkçe karşılıkları parantez içerisinde verilmiştir. Söz konusu eserler önce genel olarak tanıtılmış, yazarları kısaca tanıtılmış, daha sonra eserlerin içerikleri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Eserlerin Türklük bilimi açısından önemleri değerlendirilirken eserler konusunda başka dilcilerce yapılmış olumlu olumsuz eleştirilere, görüşlere yer verilmiştir. Böylelikle Etimoloji biliminin ve Türkçenin Etimolojisi alanında yazılmış eserlerin öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study titled“Etymology Science and Etymology of Turkish”, the science of Etymology is examined on the basis of the definitions made by different etymologists, the ways of benefiting from the science of Etymology in different periods and the development of the science of Etymology as a branch of science. In order to fully understand and evaluate scientific etymology, the concepts of Folk Etymology and Perceptual Etymology are emphasized, and the principles, scope, purpose, historical development, methods and techniques of the science of etymology and its relationship with other disciplines such as history, culture, folklore, geography are discussed from a multifaceted perspective. The topics discussed have been tried to be made understandable with examples from time to time. In the second part of the study, the works written about the etymology of Turkish so far have been determined and these works have been examined in detail in chronological order. First of all, the original names of the works are given, and the Turkish equivalents of the names of the works written in foreign languages are given in parentheses. The works in question were first introduced in general, their authors were briefly introduced, and then the contents of the works were examined in detail. While evaluating the importance of the works in terms of Turkology, positive and negative criticisms and opinions made by other linguists about the works were included. Thus, it is aimed to reveal the importance of the science of etymology and the works written in the field of Etymology of Turkish.