Tokat ili merkez köylerinden derlenen yer adlarının halk etimolojisi ve toponimi bağlamında incelenmesi
Examination of place names compiled from the central villages of Tokat province in the context of folk etymology and toponym
  1. Tez No: 858271
  2. Yazar: FATİH ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Adbilim, Yeradbilim, Halk Etimolojisi, Folklore, Onomastics, Toponymy, Folk Etymology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
İnsanlık ve kültür tarihinde ortaya konulan pek çok ürün büyük ölçüde dil aracılığıyla aktarılmıştır. Bu bakımdan dil, insan ve kültür tarihi kadar eski ve bir o kadar da önemlidir. Buradan hareketle dil ve kültür arasında önemli bir ilişki vardır. Bu nedenle yapılan bu çalışmada dil ve kültür odaklı bir çerçevede yer alan toponimi konusu her yönüyle ele alınmıştır. Bunların en başında dil kültür ilişkisini anlamak ve ortaya koymak için folklordan yararlanılmıştır. Yeradları Türkçenin ses ve şekil özelliklerini içinde barındırdığı kadar halkın inancını, dünya görüşünü, yaşamını da içinde barındırmaktadır. Bu yeradları halkın kullandığı dil ve dil unsurları yani halk etimolojisi ve folklor bağlamında incelenip, çok disiplinli bir yapıyla birçok koldan ele alınmıştır. Ele alınan bu konunun bir disiplin özelinde aktarılması gerek nicelik gerekse nitelik açısından imkânsız olduğundan bu konu çok disiplinli bir bağlamda incelenmiştir ve aktarılmıştır. Sahadan elde edilen bulgular Tür ve Leksik-Semantik Sınıflandırma yöntemiyle gruplandırılıp tasnif ve tahlil edilmiştir. Bu çalışmada folklor ve adbilim çalışmalarında yaygın olarak kullanılan görüşme ve gözlem yöntemi ile birlikte elde edilen veriler derlenmiş ve tasnif edilmiştir. Bu çalışmada Tokat ili merkez köylerindeki 12 köy yerleşimi ve 211 yeradının incelenmesiyle yapılmıştır. Bu yeradlarının gerek kültüre gerek Türk diline sunduğu zenginliklerin kaybolmasının önüne akademik bir çalışma ile geçilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile yeradları folklor ve halk etimolojisi bağlamında incelenip yeni ve özgün bir sınıflandırma yöntemiyle sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many products produced in the history of humanity and culture have been transferred largely through language. In this respect, language is as old and important as human and cultural history. In this study, the subject of toponymy is discussed from a broad perspective within a framework focused on language and culture. First of all, folklore was used to understand and reveal the relationship between language and culture. Place names not only contain the sound and morphological features of Turkish, but also the beliefs, worldview and life of the people. Place names were also examined in the context of folk etymology and folklore, and discussed with a multidisciplinary structure. Since it is impossible to examine the subject under investigation under a single discipline, both in terms of quantity and quality, this subject has been examined and conveyed in a multidisciplinary context. The findings obtained from the field were grouped, classified and analyzed using the Lexic-Semantic Classification method. In this study, data obtained from interviews and observations, which are commonly used in folklore and onomastics studies, were compiled and classified. This study was conducted by examining 12 villages and 211 place names in Tokat province. An academic study has attempted to prevent the loss of the richness that these place names offer to the Turkish language. In this study, place names were examined in the context of folklore and folk etymology and a new and original classification method was proposed.