Direkt etkili oral antiviral ajanlarla tedavi edilen kronik hepatit C tanılı hastaların ve kalıcı virolojik yanıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of patients diagnosed with chronic hepatitis C treated with direct-acting oral antiviral agents and their sustainable virological responses
  1. Tez No: 869532
  2. Yazar: SEMRA KARAMAN KAMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP ŞENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C, direkt etkili oral antiviral ajanlar, kalıcı virolojik yanıt, Chronic hepatitis C, direct-acting oral antiviral agents, sustainable virological response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Direkt etkili oral antiviral (DEA) ajanlarla tedavi edilen kronik hepatit C (KHC) tanılı hastaların demografik, klinik, laboratuvar özelliklerinin, kalıcı virolojik yanıtlarının ve ilaç ilişkili olduğu düşünülen yan etkilerinin geriye dönük olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniklerine Haziran 2016 - Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran ve KHC enfeksiyonu tanısı konularak DEA ajanlarla tedaviye başlanan, dijital kayıtlar üzerinden yeterli klinik veri sağlanabilen hastalar geriye dönük incelendi. Bulgular: Çalışmaya kriterlere uyan 117'si (%50,2) kadın toplam 233 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortancası 53 (18-92) ve yaş ortalaması 51,4 ± 16,2 idi. Bir veya birden fazla ek hastalığı olan 110 hasta (%47,2) mevcuttu. En sık eşlik eden ek hastalık 67 hastada (%28,8) hipertansiyondu. Cezaevinde kalan 14 hastanın (%6) tümünde DEA tedavi tamamlanmış olup %100 kalıcı virolojik yanıt (KVY) elde edildi. Damar içi uyuşturucu/keyif verici madde (DİUM) kullanan 57 hastanın (%24,5) hepsi tedaviyi tamamladı, ancak 1 hastada hızlı virolojik yanıt (HVY) ve tedavi sonu virolojik yanıt (TSVY) elde edilmişken KVY elde edilemedi ve nüks olarak kabul edildi. Hemodiyalize giren 17 hastanın (%7,3) hepsi DEA tedaviyi tamamladı ve %100 KVY elde edildi. En sık %75,1 ile genotip 1 (%20,2 genotip 1a ve %54,9 genotip 1b) görülürken, bunu %15 ile genotip 3, %5,6 ile genotip 4 ve %4,3 ile genotip 2 takip etti. Genotip 4 ile enfekte Suriyeli hasta sayısı fazlaydı (13 hastanın 7'si, %53,8). Karma genotipe sahip 5 hasta vardı. DİUM kullananların 28'i (%49) genotip 3, 20'si (%35) genotip 1a ve 8'i (%14) genotip 1b ile enfekteydi. Non-sirotik 223 hasta (%95,7), tedavi naif 208 hasta (%89,3) vardı. Genotip 3 ile enfekte hastaların cezaevinde kalma, alkol ve DİUM kullanım olanları diğer tüm gruplardan fazlaydı. PrOD±RBV rejimi 122 hastaya (%52,4), GLE/PIB 67 hastaya (%28,8), SOF/LDV±RBV 24 hastaya (%10,3), SOF+RBV 13 hastaya (%5,6), SOF/VEL/VOX 7 hastaya (%3) başlandı. PrOD±RBV rejimi ile elde edilen KVY oranı %99,2 iken diğer tüm rejimlerde KVY oranı %100, genel KVY oranı ise %99,6 idi. Yan etki gelişen 22 hastanın (%9,4) hiçbirinde ilaç kesilmesi gerekmedi. En sık bildirilen yan etki halsizlik ve kaşıntıydı. Sonuç: Ülkemizde yapılan daha önceki çalışmalardan farklı olarak bizim çalışmamızda genotip 4 ile enfekte Suriyeli hasta sayısı fazlaydı. DEA'larla tedavi bitiminden sonra AST, ALT, GGT, ALP, total bilirubin ve AFP düzeylerinde gerileme, albümin ve PLT düzeylerinde yükselme görüldü. Çalışmamızın bulguları ışığında günümüzde DİUM ile daha küçük yaşlarda tanışılmakta olduğunu ve bu nedenle daha erken yaşlarda HCV enfeksiyonu ile ilgili toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is a retrospective evaluation of the demographic, clinical and laboratory characteristics, sustainable virological responses and side effects thought to be drug-related in patients diagnosed with chronic hepatitis C (CHC) treated with direct-acting oral antiviral (DAA) agents. Materials and Methods: Patients who applied to Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinics of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between June 2016 and January 2023 and were diagnosed with CHC infection and started treatment with DAA agents, and for whom sufficient clinical data could be provided through digital records, were examined retrospectively. Results: A total of 233 patients, 117 (50.2%) of whom were women, who met the criteria were included in study. The median age of the patients was 53 (18-92) and the mean age was 51.4 ± 16.2. There were 110 patients (47.2%) with one or more comorbidities. The most common comorbid disease was hypertension in 67 patients (28.8%). DAA treatment was completed in all 14 patiens (6%) staying in prison and a 100% sustainable virological response (SVR) was achieved. All 57 patients (24.5%) using intravenous drugs (IVDU) complated the treatment, but while rapid virological response (RVR) and end-of-treatment virological response (ETR) were achieved in 1 patients, SVR could not be achieved and was considered as relapse. All 17 patients (7.3%) who underwent hemodialysis completed DAA treatment and 100% SVR was achieved. While genotype 1 was most common with 75.1% (20.2% genotype 1a and 54.9% genotype 1b), it was followed by genotype 3 with 15%, genotype 4 with 5.6% and genotype 2 with 4.3%. The number of Syrian patients infected with genotype 4 was high (7 out of 13 patients, 53.8%). There were 5 patients with mixed genotype. Among IVDU, 28 (49%) were infected with genotype 3, 20 (35%) with genotype 1a, and 8 (14%) with genotype 1b. There were 223 non-cirrhotic patients (95.7%) and 208 treatment-naïve patients (89.3%). Patients infected with genotype 3 were more likely to stay in prison, IVDU and use alcohol than all other groups. PrOD±RBV regimen in 122 patients (52.4%), GLE/PIB in 67 patients (28.8%), SOF/LDV±RBV in 24 patients (10.3%), SOF+RBV in 13 patients (5.6%), SOF/VEL/VOX in 7 patients (3%) was started. While the SVR rate achieved with the PrOD±RBV regimen was 99.2%, the SVR rate in all other regimens was 100% and the overall SVR rate was 99.6%. None of the 22 patients (9.4%) who developed side effects required discontinuation of the medication. The most frequently reported side effects were fatigue and itching. Conclusion: Unlike previous studies conducted in our country, the number of Syrian patients infected with genotype 4 was high in our study. After the end of treatment with DAAs, a decrease was observed in AST, ALT, GGT, ALP, total bilirubin and AFP levels, and an increase in albumin and PLT levels. In light of the findings of our study, we think that IVDU is being diagnosed at younger ages and therefore the public should be made aware of HCV infection at an earlier age.