Kliniğimizde kronik Hepatit C tanısı ile tedavi alan hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical and laboratory findings of patients undergoing chronic Hepatitis C treatment in our clinic
  1. Tez No: 819035
  2. Yazar: BURAK ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ ŞENOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt etkili antiviral ajanlar, karaciğer fibrozisi, Kronik hepatit C, non invazif belirteçler, tedavi sonrası değişim, Chronic hepatitis C, direct-acting antiviral agents, fibrosis, non-invasive markers, post-treatment change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kronik hepatit C enfeksiyonu siroz ve HCC için önemli bir risk faktörüdür. Kronik hepatit C tedavisinde yeni nesil direkt etkili oral antiviral ajanlar oldukça etkindir. Araştırmamızda kronik hepatit C tanılı ve DEA tedavi alan hastaların tedavi yanıtlarının ve non invazif fibrozis belirteçlerindeki ve inflamatuar parametrelerindeki değişimin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde 2016 ile 2022 yılları arasında kronik hepatit C tanısı ile direkt etkili antiviral tedavi alan 160 hastanın siroz durumu, AFP değeri, APRI, FIB-4, ALBI, sistemik immün inflamasyon indeksi skorları, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı incelendi. Biyopsi yapılmış 64 hastanın Knodell ve Ishak histolojik aktivite indeksi skorlamalarındaki fibrozis düzeyleri incelendi. DEA tedavi alan tüm hastalarda KVY12 başarısına ulaşıldığı gözlendi. Tedavi öncesi ve KVY12 dönemi karşılaştırıldığında AFP, APRI, FIB-4, ALBI değerlerinde istatistiksel anlamlı azalma SII'de anlamlı artış gözlendi. Karaciğer fibrozis şiddetini tahmin etmede APRI, FIB-4, ALBI ve SII skorlamalarının tanısal değerleri Ishak HAI fibrozis evresi hafif-orta (0-2), orta-ileri (3≤) ikili sınıflamasına göre ROC analizi ile değerlendirildiğinde APRI ve FIB-4 için sırasıyla AUC 0,810, 0,842 ve p değeri 0,022, 0,012 olarak anlamlı bulundu. KHC'de DEA tedaviler sonrasında non invazif fibrozis belirteçlerinde iyileşme görülmektedir. Bunların uygun kullanımı tedavi sonrasında hepatoloji takibinin optimize edilmesinde katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Chronic hepatitis C infection is a significant risk factor for cirrhosis and HCC. Next generation direct-acting oral antiviral agents are highly effective in the treatment of chronic hepatitis C. In our study, we aim to evaluate treatment responses of patients diagnosed with chronic hepatitis C and receiving DAA treatment, as well as changes in non-invasive fibrosis markers and inflammatory parameters. In our study, we examined the cirrhosis status, AFP value, APRI, FIB-4, ALBI, systemic immune inflammation index scores, neutrophil-lymphocyte ratio, and platelet-lymphocyte ratio of 160 patients diagnosed with chronic hepatitis C who received direct-acting antiviral treatment at the Gastroenterology Clinic of Süleyman Demirel University Research and Education Hospital between 2016 and 2022. Fibrosis levels in Knodell and Ishak histological activity index scoring were analyzed for 64 patients who underwent biopsy. Achievement of SVR12 was observed in all patients receiving DAA treatment. When comparing pre-treatment and SVR12 periods, statistically significant decrease was observed in AFP, APRI, FIB-4, and ALBI values, while a significant increase was noted in SII. The diagnostic values of APRI, FIB-4, ALBI, and SII scoring systems in predicting the severity of liver fibrosis were evaluated using ROC analysis according to the binary classification of Ishak HAI fibrosis stages as mild-moderate (0-2) and moderate-advanced (3≤). The AUC values were found to be 0.810 and 0.842 for APRI and FIB-4, respectively, with p-values of 0.022 and 0.012, indicating statistical significance. Improvement in non-invasive fibrosis markers is observed after DAA treatments. Appropriate utilization of these markers will contribute to optimizing hepatology follow-up after treatment.