Viral pozitifliği olan hepatit C'ye bağlı kronik karaciğer hastalarında dasabuvir, ombitasvir, paritaprevir, ritanivir ve ledipasvir, sofosbuvir tedavilerinin değerlendirilmesi
Dasabuvir, ombitasvir, paritaprevir, ritanivir and ledipasvir, sofosbuvir treatment evaluation at virologic positive hepatitis C related chronic liver disease
- Tez No: 535912
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZAKYOL, PROF. DR. KEVSER ONBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C, direkt etkili antiviral ajanlar, kalıcı viral yanıt, Chronic hepatitis C, direct acting antiviral agents, sustained virologic response
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışmasında yeni nesil direkt etkili antiviral ajanların kronik viral hepatit C tedavisindeki etkinliği ve yan etki profilinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kronik hepatit C hastalığı tüm dünyada yaklaşık yüz yetmiş milyon insanı etkileyen, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilen önemli bir sağlık sorunudur. Yeni geliştirilen direkt etkili antiviral ajanlar düşük yan etki sıklığı, oral kullanım avantajı ve yüksek tedavi başarısı ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermiştir. Çalışmamızda kliniğimize başvuran 180 kronik viral hepatit C hastasından tedavi başlanan ve takipleri yapılan 165 hastanın dosyası taranarak verileri analiz edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yetmiş sekizine Ledipasvir/Sofosbuvir ± Ribavirin, seksen üçüne Paritaprevir/Ritonavir/Ombitasvir/Dasabuvir ± Ribavirin tedavileri başlanmıştır. Tedavi bitiminden 12 hafta sonra bakılan HCV RNA'nın negatif olması kalıcı viral yanıt olarak kabul edilmiştir. Verilen tedaviden bağımsız olarak tüm hastalarda %95.5 oranında kalıcı viral yanıt sağlandığı görülmüştür. Toplam dört hastada yan etki nedeniyle tedavi sonlandırılmıştır. Ledipasvir/Sofobuvir alan hastaların %14.2'sinde, Paritaprevir/Ritonavir/Ombitasvir/Dasabuvir alan hastaların %25'inde en az bir yan etki görülmüştür; ancak bu yan etkilerin hastayı sosyal yaşamdan uzaklaştıracak kadar şiddetli olmadığı görülmüştür. Yeni nesil direkt etkili antiviral ajanların oldukça etkili ve güvenli ilaçlar olduklarını söylemek mümkündür. Bu tedavilerle tüm dünyada hepatit C virüs eradikasyonu için umut doğmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the effectivness and side effects of new generation direct acting antiviral agents at chronic hepatitis C patients. Chronic hepatitis C is affecting one hundred and seventy million people around the world and it is an important health problem which can cause cirrhosis and liver cancer. New generation direct acting antiviral agents have low side effects profile, oral use advantage and are promising high treatment success ratios. At the study, of one hundred and eighty chronic viral hepatitis C patients who refered to our clinic, 165 patients records of which treatment started and follow up completed were reviewed retrospectively. Of the patients who included to the study, Ledipasvir/Sofobuvir ± Ribavirin was started to seventy eight patient, Paritaprevir/Ritonavir/Ombitasvir/Dasabuvir ± Ribavirin was started to eighty three patient. Sustained virologic response was accepted as negativeness of HCV RNA twelve weeks after the therapy end. Regardless of the treatment sustained virologic response ratio was %95.5. For four patients treatment was stopped because of side effects. Of the Ledipasvir/Sofobuvir treatment group %14.2 and of the Paritaprevir/Ritonavir/Ombitasvir/Dasabuvir treatment group %25 at least one side effect was recorded.; but this side effects was not severe as patients social lives was not impaired. It is possible to say, new generation direct acting antiviral agents are very effective and reliable drugs. Theese drugs are promising eradication of hepatitis C around the world.