Temporoparietal fasya flebinin baş-boyun bölgesi rekonstrüksiyonlarında kullanımı
The Use of temporoparietal fascia flap in the reconstructions of head and neck regiaon
  1. Tez No: 86958
  2. Yazar: EMRAH ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KIVANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Baş-boyun, temporoparietal fasya, innominate fasya rv T.C. YÜKSm@Ğm.TM. KOBDIJO, Head-neck, temporoparietal fascia, innominate fascia
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Baş ve boyun bölgesinin farklı etyolojilerle oluşan deformite ve defektlerinin kapatılması amacıyla seçilecek yöntemin; deri renk uyumu, üç boyutlu yapının ortaya çıkarılması, histolojik yönden farklı dokuların yerine konması gibi özellikleri sağlaması, rekonstrüksiyonun başarısı açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında, son on yılda, temporoparietal fasyanın baş-boyun bölgesinde kullanıldığı toplam 39 olgunun retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Olgular, temporoparietal fasya flebinin, kaş ve skalp defektleri, alt göz kapağı rekonstrüksiyonu, kulak rekonstrüksiyonları, sakal ve bıyık rekonstrüksiyonu, damak rekonstrüksiyonu ve diğer rekonstrüksiyonlarda kullanımlanna göre altı gruba ayrıldılar. Tüm olgularda, rekonstrüksiyon başarıyla gerçekleştirildi. Tam veya kısmi flep kaybı ile karşılaşılmadı. Olgularımızın değerlendirilmesi ve sonuçlarımızın literatürle karşılaştırılması ile, temporoparietal fasyanın, baş-boyun bölgesinin deformite ve defektlerinin kapatılmasında, örtücü niteliği yam sıra, ince olması, iyi kanlanması, beraberinde farklı dokuları da taşıyabilmesi gibi olumlu özelliklere de sahip, güvenle kullanılabilecek bir flep seçeneği olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF TEMPOROPARIETAL FASCIA FLAP IN THE RECONSTRUCTIONS OF HEAD AND NECK REGION The method that will be preferred in closing the defects and correcting the deformities with different aetiologies in head and neck region should have the features of matching skin colour, ensuring three dimensional structure and replacing the histologically different tissues for successful reconstruction. In the present study, it has been aimed to evaluate the 39 cases retrospectively who have been used temporoparietal fascia in the reconstruction of head-neck region defects, in Çukurova University Medical School Department of Plastic and Reconstructive Surgery, for last ten years. Cases have been separated to six groups including eye brow and scalp, lower eye lid, ear, beard and moustache, palate and others, where temporoparietal fascial flap have been used in reconstruction. Successful results were obtained in all patients after reconstruction. No flap loss in any dimension was faced. Evaluating all cases and comparing the results with those in the literature, it has been seen that temporoparietal fascia is a thin, well blood supplied and able to transfer different tissues with itself. It is a safe flap choice in correcting the deformities and covering the defects in head and neck region.