Siklofosfomid ile ovaryan yetmezlik modelioluşturulmuş sıçanlarda boronun etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of boron in rats with cyclophosphamide-induced ovarian insufficiency model
  1. Tez No: 869596
  2. Yazar: EBRAR TUĞCE GÜÇLÜ ÖZÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANIL ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre Ovaryan Yetmezlik, Boron, Siklofosfamid, anti-mülleryan hormon, ovaryan folikül, Premature Ovarian Insufficiency, Boron, Cyclophosphamide, anti mullerian hormone, ovarian follicule
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, siklofosfamid ile ovaryan yetmezlik modeli oluşturulmuş sıçanlarda boronun etkisini değerlendirmek, boronun potansiyel koruyucu veya iyileştirici rolünü anlamak ve ovaryan yetmezlik üzerindeki etkilerini moleküler düzeyde araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Deney Hayvanları temin edildikten sonra 15(onbeş) gün karantina sürecinden geçirildi. Toplam 30adet sağlıklı 10haftalık Wistar Albino Dişi Sıçan kullanıldı. Sıçanlar randomize beş gruba ayrıldı: i) Naif Grup (Kontrol grubu) herhangi bir uygulama yapılmadı; ii) Sham Grup (20 gün boyunca salin enjeksiyonu yapıldı iii)Siklofosfamid (CP) Grubu: Siklofosfamid uygulaması yapıldı; iv) Bor Grubu: Borik asit intraperitoneal olarak uygulandı; v) Bor + Siklofosfamid (CP) Grubu: Borik asit ve siklofosfamid kombinasyonu uygulandı. Deney öncesinde ve sonrasında hormonal ve metabolik testler için subklavyen kan örnekleri alındı. Sıçanlar, Sevofluran anestezi altında sakrifiye edildi. Over dokuları histolojik olarak incelendi ve follikül sayımları yapıldı. Kan ve peritoneal sıvılar ELISA yöntemiyle analiz edildi. FSH, LH, AMH, Lipid peroksidaz ve Glutatyon çalışıldı. Bulgular: Folikül sayılarının gruplara göre dağılımında tüm folikül çeşitleri bakımından en az bir grubun diğerlerinden istatistiksel olarak farklı olduğu saptandı. Hormon ve oksidan-antioksidan belirteçlerin gruplara göre LH değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmazken; FSH, AMH, GSH ve LPO değerleri bakımından en az bir grubun diğerlerinden anlamlı olarak farklı olduğu saptandı. Hormon ve oksidan-antioksidan belirteçlerin ikili karşılaştırmasına göre; FSH seviyeleri bakımından grup 1 ve 3, grup 1 ve 5, grup 2 ve 3 ile grup 3 ve 4 arasında; AMH seviyeleri bakımından grup 1 ve 3, grup 1 ve 5, grup 2 ve 3 ile grup 2 xi ve 5 arasında; GSH seviyeleri bakımından grup 2 ve 4 ile grup 3 ve 4 arasında; LPO seviyeleri bakımından ise grup 1 ve grup 4 ile grup 3 ve grup 4 arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı. Grup 2 için işlem öncesi sonrası parametrelerden GSH'ın işlem öncesi istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi. Grup 3 için işlem öncesi sonrası parametrelerden FSH ve LPO değerlerinin işlem öncesi daha düşük iken LH, AMH ve GSH değerlerinin işlem sonrası daha düşük olduğu tespit edildi. Grup 4 için işlem öncesi sonrası parametrelerden LH ve LPO değerlerinin işlem öncesi daha yüksek, GSH değerinin ise işlem sonrası daha yüksek olduğu tespit edildi. Grup 5 için FSH, LH, AMH, GSH ve LPO değerleri bakımından işlem öncesi ve sonrasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bor maddesinin gonad üzerine etkisinin bilinirliği az olması sebebiyle bunula ilgili daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of boron in rats with a cyclophosphamide-induced ovarian insufficiency model, to understand its potential protective or therapeutic role, and to investigate its effects on ovarian insufficiency at the molecular level. Materials and Methods: After obtaining the experimental animals, they were subjected to a 15-day quarantine period. A total of 30 healthy 10-week-old Wistar Albino female rats were used. The rats were randomized into five groups: i)Naive Group: Control group, no treatment was administered. ii) Sham Group: Saline injections were administered for 20 days. iii) Cyclophosphamide (CP) Group: Cyclophosphamide was administered. iv) Boron Group: Boric acid was administered intraperitoneally. v) Boron + Cyclophosphamide (CP) Group: Combination of boric acid and cyclophosphamide was administered. Subclavian blood samples were taken for hormonal and metabolic tests before and after the experiment. The rats were euthanized under Sevoflurane anesthesia. Ovarian tissues were histologically examined, and follicle counts were performed. Blood and peritoneal fluids were analyzed using the ELISA method. FSH, LH, AMH, Lipid peroxidase, and Glutathione were studied. Results: The distribution of follicle numbers varied significantly among groups for all types of follicles. While no statistically significant difference was observed among groups in terms of LH values for hormone and oxidant-antioxidant markers, significant differences were found among groups in terms of FSH, AMH, GSH, and LPO values. According to pairwise comparisons of hormone and oxidantantioxidant markers; for FSH levels, statistically significant differences were found between group 1 and 3, group 1 and 5, group 2 and 3, and group 3 and 4; for AMH xiii levels, statistically significant differences were found between group 1 and 3, group 1 and 5, group 2 and 3, and group 2 and 5; for GSH levels, statistically significant differences were found between group 2 and 4, and group 3 and 4; while for LPO levels, statistically significant differences were found between group 1 and group 4, and group 3 and group 4. For Group 2, it was determined that GSH levels were statistically higher before the procedure compared to after. For Group 3, it was found that FSH and LPO values were lower before the procedure, while LH, AMH, and GSH values were lower after the procedure. For Group 4, it was observed that LH and LPO values were higher before the procedure, whereas GSH values were higher after the procedure. No statistically significant differences were found in terms of FSH, LH, AMH, GSH, and LPO values before and after the procedure for Group 5. Conclusion: Due to the limited knowledge about the effects of boron on gonads, more detailed studies are needed on this subject