Sıçan modelinde peritoneal endometriozis tedavisinde letrozol ve GnRH- agonistlerinin ınflamasyon, folikülogenez ve östrojen seviyeleriüzerine etkileri
Effects of letrozole and GnRH-agonists on inflammation, folliculogenesis and estrogen levels in the treatment of peritoneal endometriosis in a rat model
- Tez No: 869601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, letrozol, GnRH-agonisti, inflamasyon, folikülogenez ve östrojen seviyeleri, Endometriosis, letrozole, GnRH-agonist, inflammation, folliculogenesis and estrogen levels
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çalışmamızda, ratlarda deneysel olarak oluşturulan peritoneal endometriozisin tedavisinde letrozolün tek başına ve GnRH-agonistleriyle beraber kullanımının inflamasyon, folikülogenez ve östrojen seviyeleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 28 adet genç erişkin sağlıklı siklik Wistar dişi sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar endometriozis ve uygulanan tedavi durumlarına göre dört gruba ayrıldı. Grup I (Sham Grubu) sıçanlar sadece batın kesisi yapılıp onarıldı, overleri ile ilgili bir girişim yapılmadı ve kontrol grubunu oluşturdu. Grup II (Endometriozis grubu) sıçanlar anestezi altında uterin horndan yaklaşık 0,5 cm cerrahi olarak kesilip pelvis peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye suture edilerek peritoneal endometriozis modeli oluşturuldu ve 28 gün beklenildi. Endometriozis oluşturma operasyonu sırasında 2 boynuzu olan sıçan uterusunun bir boynuzu kesilerek pelvik peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye dikildi. Bu grupta peritoneal endometriozis oluşturulduktan sonra herhangi bir tedavi uygulanmadı. Grup III (Letrazol Grubu) sıçanlar anestezi altında uterin horndan yaklaşık 0,5 cm cerrahi olarak kesilip pelvik peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye suture edilerek peritoneal endometriozis modeli oluşturuldu ve 28 gün beklenildi. Endometriozis oluşturma operasyonu sırasında 2 boynuzu olan sıçan uterusunun bir boynuzu kesilerek pelvik peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye dikildi. Bu grupta endometriozis oluşturulduktan sonra 4 hafta boyunca 1 µg/kg/gün letrazol intraperitoneal olarak verildi. Grup IV (Letrazol + Triptorelin asetat Grubu) sıçanlar anestezi altında uterin horndan yaklaşık 0,5 cm cerrahi olarak kesilip pelvik peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye suture edilerek peritoneal endometriozis modeli oluşturuldu ve 28 gün beklenildi. Endometriozis oluşturma operasyonu sırasında 2 boynuzu olan sıçan uterusunun bir boynuzu kesilerek pelvik peritonun sol tarafındaki en damarlı bölgeye dikildi. Bu grupta endometriozis oluşturulduktan sonra 4 hafta boyunca 0.1 µg/kg/gün letrazol ve 1 µg/kg/gün triptorelin asetat beraber intraperitoneal olarak verildi. Endometriozis oluşturulduktan 4 hafta sonra tüm gruplarda bulunan sıçanlar eter-ketamin anestezisi ile anestezi verildi ve her hayvandan metabolik testlerin tayini için peritoneal sıvıdan Interlökin-6 (IL-6), Tümör Nekroz Faktör alfa (TNFalfa) ve vasküler endothelial büyüme faktörü (VEGF) bakılması için örnek alındı. Hormonal testler için de (estrojen, CA125, AMH) intrakardiyak (5-10cc) kan alındı ve sıçanların pelvik periton/ovaryumlar/uterusları histopatolojik inceleme için toplanıldı. Bu hayvanların ovaryumları ve peritoneal örnekleri % 10 tamponlu-nötr formaldehit tespit solusyonunda tespit edilecek, rutin histolojik yöntem uygulanarak, genel yapının gözlenmesi için parafinde bloklandı. Parafine gömülen dokulardan 5 µm kalınlığında kesitler alındı. Kontrol ve deneme gruplarına ait ovaryumların ve peritoneal örneklerin merkezinden geçen en büyük kesitlerden iki seri kesit Crossmonn'un üçlü boyama yöntemi ile boyandı. Kontrol ve deney grublarına ait ovaryum dokularında yer alan gelişme aşamasındaki folliküller ve atretik folliküller belirlendi, folliküllerin sayımı yapılarak gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak değerlendirildi. Kanlar ve periton sıvı örnekleri enzyme liked immunosorbent assay (ELISA) methodu kullanılarak IL6, TNFalfa, VEGF ve estrojen seviyeleri ölçüldü. Bulgular: Sham grubu (Grup 1) ile Grup 2, Grup3 ve Grup 4 karşılaştırıldı. Grup 2, Grup3, Grup 4'te primordiyal folikül sayısının istatistiksel anlamlı olarak daha düşük, primer, sekonder, tersiyer ve atretik folikül sayısının ise daha yüksek olduğu saptandı. Korpus luteum sayısı bakımından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Grup 2, Grup3, Grup 4 ile Sham grubu (Grup 1) karşılaştırıldığında inflamatuar belirteçler olan peritoneal IL-6, peritoneal VEGF ve peritoneal TNF-alfa seviyelerinin Grup 2, Grup3, Grup 4'te istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Ayrıca E2 ve CA125 seviyeleri Grup 2, Grup3, Grup 4'te yüksek bulunurken, AMH seviyeleri bu gruplarda istatistiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu. Grup 2 ile Grup3 ve Grup 4 folikül sayılarının karşılaştırıldığında üç grup arasında primordiyal, primer, sekonder, tersiyer folikül ve korpus luteum sayıları bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Atretik folikül sayısı açısından ise Grup3 ve Grup 4'te istatistiksel anlamlı düşük bulundu. Grup 2 ile Grup3 ve Grup 4'te laboratuvar değişkenleri karşılaştırıldığında peritoneal IL-6, peritoneal VEGF, peritoneal TNFalfa, E2 ve CA125 seviyelerinin Grup3 ve Grup 4'te istatistiksel anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. AMH seviyeleri bakımından ise tedavi grupları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Derin infiltratif endometriozis tedavisinde aromataz inhibitörlerinin tek başına kullanılmasındansa, GnRH agonistleri ile beraber kullanılması inflamatuvar süreçlerde anlamlı bir düşüş yaratmayabilir. Her iki hormonal tedavinin de atrezik follikül sayıları üzerine pozitif etkileri olabilir. Fakat hormonal tedavilerin beraber kullanımının folikül sayıları ve atrezisine ekstra faydası net değildir.
Özet (Çeviri)
Object: In this study, we aim to investigate the effects of letrozole alone and in combination with GnRH-agonists on inflammation, folliculogenesis and estrogen levels in the treatment of experimentally induced peritoneal endometriosis in rats. Materials and Methods: In our study, 28 young adult healthy female Wistar rats were used. The rats were divided into four groups according to endometriosis and treatment conditions. Group I (Sham Group) rats only had an abdominal incision and repair, no intervention was made regarding their ovaries, and they constituted the control group. Group II (Endometriosis Group) rats were under anesthesia and a peritoneal endometriosis model was created by surgically cutting approximately 0,5 cm from the uterine horn and suturing it to the most vascular area on the left side of the pelvic peritoneum and waiting for 28 days. During the endometriosis creation operation, one horn of the rat uterus, which has 2 horns, was cut and the pelvis peritoneum was removed. It was stitched to the most vascular area on the left side. No treatment was applied after peritoneal endometriosis was established in this group. Group III (Letrazol Group) rats were under anesthesia and a peritoneal endometriosis model was created by surgically cutting approximately 0,5 cm from the uterine horn and suturing it to the most vascular area on the left side of the pelvic peritoneum and waiting for 28 days. During the operation to create endometriosis, one horn of the rat uterus, which had 2 horns, was cut and stitched to the most vascular area on the left side of the pelvic peritoneum. After endometriosis was created in this group, 1 µg/kg/day letrazol was given intraperitoneally for 4 weeks. Group IV (Letrazol + Triptorelin acetate Group) rats were under anesthesia and a peritoneal endometriosis model was created by surgically cutting approximately 0,5 cm from the uterine horn and suturing it to the most vascular area on the left side of the pelvis peritoneum and waiting for 28 days. During the operation to create endometriosis, one horn of the rat uterus, which has 2 horns, was cut off. The pelvis was stitched to the most vascular area on the left side of the peritoneum. After endometriosis was created in this group, 0.1 µg/kg/day letrazol and 1 µg /kg/day triptorelin acetate were administered intraperitoneally for 4 weeks. After 4 weeks after endometriosis was created, the rats in all groups were treated with ether-ketamine. Anesthesia was given and samples were taken from the peritoneal fluid of each animal to determine metabolic tests, Interleukin-6 (IL6), Tumor Necrosis Factor alpha (TNFalpha) and vascular endothelial growth factor (VEGF). Intracardiac (5-10cc) blood was taken for hormonal tests (estrogen,CA125,AMH) and the pelvic peritoneum/ovaries/uteruses of the rats were collected for histopathological examination. The ovaries and peritoneal samples of these animals were fixed in 10% buffered-neutral formaldehyde detection solution, and were blocked in paraffin to observe the general structure by applying the routine histological method. 5 µm thick sections were taken from paraffin-embedded tissues. Two serial sections from the largest sections passing through the center of the ovaries and peritoneal samples of the control and experimental groups were stained with Crossmonn's triple staining method. Developing follicles and atretic follicles in the ovarian tissues of the control and experimental groups were determined, the follicles were counted and the differences between the groups were evaluated statistically. IL6, TNFalpha, VEGF and estrogen levels were measured in blood and peritoneal fluid samples using the enzyme liked immunosorbent assay (ELISA) method. Result: Sham group (Group 1) was compared with Group 2, Group 3 and Group 4. In Group 2, Group 3 and Group 4, the number of primordial follicles was statistically significantly lower, while the number of primary, secondary, tertiary and atretic follicles was higher. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of corpus luteum count. When Group 2, Group 3, Group 4 and Sham group (Group 1) were compared, it was found that peritoneal IL-6, peritoneal VEGF and peritoneal TNF-alpha levels, which are inflammatory markers, were statistically significantly higher in Group 2, Group 3, Group 4. In addition, E2 and CA125 levels were found to be high in Group 2, Group 3, Group 4, while AMH levels were found to be statistically significantly lower in these groups. When the follicle counts of Group 2 and Group 3 and Group 4 were compared, there was no statistically significant difference between the three groups in terms of primordial, primary, secondary, tertiary follicle and corpus luteum counts. In terms of the number of atricet follicles, it was found to be statistically significantly lower in Group 3 and Group 4. When laboratory variables were compared in Group 2 and Group 3 and Group 4, peritoneal IL-6, peritoneal VEGF, peritoneal TNF-alpha, E2 and CA125 levels were found to be statistically significantly lower in Group 3 and Group 4. There was no statistically significant difference between the treatment groups in terms of AMH levels. Conclusion: In the treatment of deep infiltrative endometriosis, the use of aromatase inhibitors alone with GnRH agonists may not cause a significant decrease in inflammatory processes. Both hormonal treatments can have positive effects on atretic follicle counts. However, the extra benefit of the combined use of hormonal therapies for follicle counts and atresia is not clear.