20. yy Batı Resim Sanatı'nda ateş imgesinin incelenmesi
Examination of fire image in 20th century Western Painting
  1. Tez No: 869615
  2. Yazar: MERVE ALPBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YİĞİT ALTIPARMAKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Resim, Sanat, İmge, Biçim, Fire, Painting, Art, Image, Form
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Ateşin fiziksel özelliklerinin yanında ifade ettiği anlamlara dair tarih boyunca çeşitli fikirler hakim olmuştur ve kimi fikirler arasında ortaklıklar bulunmaktadır. Resim sanatı tarihinde de ateş imgesi üzerine buna paralel bir yaklaşım, bu doğrultuda ateş imgesinin biçimsel ve sembolik olarak farklı kullanımları görülmektedir. Sanayinin ve hızla gelişen teknolojinin, deneyselliğin ve bireyselliğin çağı 20. yüzyılda ateş, ressamlar tarafından biçim ve içerik olarak kendilerine has yorumlarla kullanılmış, dikkat çekici bir imge olarak görülmüştür. Bu eser metninde ateş imgesinin asırlar boyu nasıl ele alındığına dair genel bir değerlendirme yapılmış, 20. yüzyıl Batı Resim Sanatı'ndaki yeri ve kompozisyonlardaki kullanım biçimleri örneklendirilerek ayrıntılı bir inceleme sunulmuştur. 20. yüzyılda ateş imgesini resimlerinde kullanan ressamlar belirlenmiş, resimlerinin biçim-içerik ilişkisi doğrultusunda analizi yapılarak konu ele alınmıştır. Kişisel sorgulamalarım, deneyimlerim ve merakım çerçevesinde ateş, bir seri çalışmamın ana konusu olmuştur. Ateş imgesiyle ilişkili olarak ele aldığım temalar üzerine kurguladığım kompozisyonlardan oluşan bu seri içerisinde yer alan çalışmalarım bu eser metninde açıklamaları ile yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Various ideas have prevailed throughout the history regarding the meanings of fire beside its physical properties, and there are commonalities among some ideas. In the history of painting, a parallel approach to the image of fire and different formal and symbolic uses can be seen. In the 20th century, the age of industry and rapidly developing technology, therewithal experimentation and individualism, fire was used by painters with their own interpretations as form and content, and was seen as a remarkable image. In the text, a general evaluation was made of how the image of fire was approached throughout the centuries, and a detailed analysis was presented by exemplifying its place in 20th century Western Painting and its use in compositions. In addition, painters who used the fire image in their paintings in the 20th century were identified, and the subject was discussed by analyzing their paintings in line with the form-content relationship. Within the framework of my personal inquiries, experiences and curiosity, Fire has been the main subject of a series of my studies. These studies in this series, which consists of compositions based on the themes, I deal with in relation to the image of fire, are included with their explanations in the text of this work.