Çocukluk çağı malignitelerinde kemoterapi sonrası aşılama
- Tez No: 869669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KESKİNDEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı malignitesi, aşı, bağışıklama, Childhood malignancy, vaccine, immunization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Çocuklarda aşı uygulamasının en önemli amacı; çocukları ciddi yan etkileri ve ölüm riski olan hastalıklardan korumak, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmelerini sağlamaktır. Malignite nedeniyle tedavi alan çocukların aşılanması ile ilgili fikir birliği bulunmamaktadır. Çalışmamızda, çocukluk çağı malignitesi tanısı alıp kemoterapileri tamamlanmış olan çocukların tedavi öncesi ve sonrasında aşılanma durumlarını ve serolojik olarak aşı yanıtlarını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tek merkezli retrospektif çalışmamıza çocukluk çağı malignitesi nedeniyle tedavi alarak şifa sağlanmış ve yeniden aşılanması nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği'nde aşılama programı oluşturulan 91 çocuk çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, başvuru yaşı, kronik hastalık tanısı ve tanı yaşı, kemoterapi öncesi yaşına uygun aşılanma durumu, kemoterapi sonrasında aşılanma durumu ve yaşı, kemoterapi öncesinde ve sonrasında Hepatit A, Hepatit B, Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği aşı serolojileri kaydedildi. Bulgular: Çocukluk çağı malignitesi tanısı olan çocukların tanı ortanca tanı yaşı 51 ay olarak bulundu. Erkekler %50,5 oran ile kızlara göre daha fazla idi. ALL en sık hastalık tanısı olarak saptandı. Çocuk sağlığı izlem polikliğine başvuru ortanca yaşı 81,6 ay idi. Kemoterapi öncesi tam aşılı olma oranları sağlıklı çocuklara göre düşük saptandı. Kemoterapi öncesi Hepatit A aşısı ile tam aşılı çocuklarda tüm hastalık gruplarında kemoterapi sonrasında yeniden aşılanma öncesinde AntiHAV IgG pozitif; kemoterapi öncesi suçiçeği aşısı ile aşılı çocuklarda ALL grubunda tüm çocuklarda Suçiçeği IgG negatif bulundu. Kemoterapi sonrası aşılamaya başlanan ortanca yaş 11,7 aydır. Kemoterapi sonrasında aşılama öncesi ve sonrası bakılan antiHbs değerleri farklı olup aşı uygulaması sonrası seropozitiflikte istatistiksel anlamlı artış olduğu gözlendi. Sonuç: Çocukluk çağı malignitesi nedeniyle tedavi uygulanan çocuklarda tedaviye bağlı olarak aşı yanıtlarında değişiklikler olabilir. Bu nedenle tedavi sonrası aşı uygulamaları için çocukların tekrar değerlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: The most important purpose of vaccination in children is to protect children from diseases that have serious side effects and risk of death, and to ensure that they can grow and develop in a healthily. There is no consensus regarding the vaccination of children receiving treatment for malignancy. Our study aimed to examine the vaccination status and serological vaccine responses of children diagnosed with childhood malignancy whose chemotherapy was completed before and after treatment. Methods: In our single-center retrospective study, 91 children who were cured by treatment for childhood malignancy and who were vaccinated again, for which a vaccination program was created at the Child Health Follow-up Polyclinic of Istanbul Faculty of Medicine, Department of Social Pediatrics, were included in the study. Age, gender, age at presentation, chronic disease diagnosis and age at diagnosis, age-appropriate vaccination status before chemotherapy, vaccination status and age after chemotherapy, Hepatitis A, Hepatitis B, Measles, Mumps, Rubella and Varicella vaccine serologies before and after chemotherapy were recorded. Results: The median age at diagnosis of children diagnosed with childhood malignancy was found to be 51 months. There were more boys than girls, with a rate of 50.5%.ALL was found to be the most common disease diagnosis. The median age at admission to the Child Health Follow-up Polyclinic was 81.6 months. The rate of being fully vaccinated before chemotherapy was found to be lower than in healthy children. AntiHAV IgG positive before revaccination after chemotherapy in all disease groups in children fully vaccinated with Hepatitis A vaccine before chemotherapy; In children vaccinated with varicella vaccine before chemotherapy, Varicella IgG was found to be negative in all children in the ALL group. The median age at which vaccination was initiated after chemotherapy was 11.7 months. After chemotherapy, antiHbs values measured before and after vaccination differed, and a statistically significant increase in seropositivity was observed after vaccination. Conclusion: In children treated for childhood malignancy, there may be changes in vaccine responses depending on the treatment. Therefore, children need to be re- evaluated for vaccinations after treatment.