Çocuk onkoloji hastalarında tedavi sonrası immünizasyon durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of post treatment immunization status in pediatric oncology patients
- Tez No: 750294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YEŞİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk kanserleri, lösemi, solid tümör, aşılama, Childhood cancers, leukemia, solid tumor, vaccination
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağı malignitelerinde sağ kalım giderek artmaktadır.Standart kemoterapi protokollerinin tamamlanmasının ardından aşılama ile önceden kazanılmış koruyucu serum antikor konsantrasyonları kaybolur veya azalır. Bu nedenle kemoterapisi tamamlanan çocukların tekrar aşılanmaları gereklidir. Ancak aşılamanın zamanı, dozu hakkında kesin bir fikir birliği yoktur. Bu çalışmada, remisyonda izlenen lösemi ve solid tümör tanılı hastalarda kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A, hepatit B, pnömokok aşılarına karşı antikor durumlarının değerlendirilerek aşılama şemalarının oluşturulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01 Mayıs 2021-30 Nisan 2022 tarihleri arasında SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Kliniğinde prospektif olarak yürütüldü. Kemoterapi sonrası remisyonda izlenen ve tedavi bitiminden en az 6 ay geçmiş lösemi ve solid tümör tanılı 41 hastada hepatit B, hepatit A, pnömokok, kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği aşılarına karşı antikor durumları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 23 (%56,1) lösemi, 18 (%43,1) solid tümör nedeni ile kemoterapi almış toplam 41 hasta alındı. Hastaların tanı yaşı ortancası 8 (2-16) yaş, remisyon süresi 23 (6-75) ay idi. Tedavi bitiminde hepatit B (%58,5), hepatit A (%24,4), kızamıkçık (%15,6), kızamık (%54,1) ve suçiçeği (%17,7) antikor yanıtında azalma saptandı. Çalışmamızda tedavi sonrası değerlendirilen tüm aşılarda seronegatiflik oranı lösemi grubunda solid tümör grubuna göre yüksek saptandı. Lösemi grubunda hepatit A, hepatit B, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği antikorları koruyuculuk oranlarında tedavi öncesine göre istatiksel anlamda azalma görüldü. Solid tümör grubunda ise sadece hepatit B antikorlarında anlamlı azalma tespit edildi. Her iki grupta da tedavi sonrası değerlendirilen hepatit B antikorlarında yüksek seronegatif oranlar saptandı. Sonuç: Lösemi grubu için tüm aşıların yeniden uygulanmasını öneriyoruz. Optimal doz sayısını belirlemek için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Hem lösemi, hem de solid tümör grubunda tedavi sürecinde azalan anti-HBs antikor düzeylerinin takip edilerek düşük bulunan hastaların aşılanmasını öneriyoruz. Ayrıca tedavi sonrası lösemi grubunun yanı sıra solid tümör grubunun da kızamık aşısı ile aşılanması göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Survival is increasing in childhood malignancies in recent years. After completion of standard chemotherapy protocols, protective serum antibody concentrations previously acquired by vaccination are lost or reduce. For this reason, children who have completed chemotherapy should be vaccinated again. However, there is no definite agreement about the time and dose of vaccination. In this study, it was aimed to create vaccination schemes by evaluating the antibody status against measles, rubella, varicella, hepatitis A, hepatitis B, and pneumococcal vaccines in patients with leukemia and solid tumor in remission. Materials and Methods: The study was carried out between 1st May 2021-30th April 2022 at SBU Ankara Dr.Sami Ulus Obstetrics,Children's Health and Diseases Training and Research Hospital. It was conducted prospectively in the Department of Pediatric Hematology-Oncology. Antibody status against hepatitis B, hepatitis A, pneumococcal, measles, rubella and varicella vaccines was evaluated in 41 patients with leukemia and solid tumors who were in remission after chemotherapy and at least 6 months after the end of treatment. Results: A total of 41 patients who received chemotherapy due to 23 (56.1%) leukemia and 18 (43.1%) solid tumors were included in our study. The median age of diagnosis of the patients was 8 (2-16) years, and the duration of remission was 23 (6-75) months. Antibody responses to hepatitis B(58.5%), hepatitis A (24.4%), rubella (15.6%), measles (54.1%) and varicella (17.7%) were declined at the end of the treatment. In our study, the seronegativity rate in all vaccines evaluated after treatment was found to be higher in the leukemia group than in the solid tumor group. In the leukemia group, statistically significant decreases were observed in the protective rates of hepatitis A, hepatitis B, measles, rubella, and varicella antibodies compared to pre-treatment. In the solid tumor group, only hepatitis B antibodies were significantly decreased. High seronegative rates were found in hepatitis B antibodies evaluated after treatment in both groups. Conclusion: We recommend re-administration of all vaccines for the leukemia group. Prospective studies are needed to determine the optimal number of doses. We recommend that patients with low levels of anti-HBs antibodies should be vaccinated in both the leukemia and solid tumor groups by monitoring their anti-HBs antibody levels during the treatment process. In addition, vaccination of the solid tumor group with measles vaccine should be considered as similarly the leukemia group after treatment.