Yozgat koşullarında farklı ekim zamanı ve tohumluk miktarı uygulamalarının çörek otu (Nigella sativa L.)'nda verim ve kalite özelliklerine etkisi
The effect of different sowing time and seed amount applications on yield and quality traits of black cumin (Nigella sativa L.) in Yozgat conditions
- Tez No: 869718
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YAZİCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Nigella sativa L, verim, sabit yağ, ekim zamanı, tohumluk miktarı, Nigella sativa L, yield, fixed oil, sowing time, seed amount
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çörek otu (Nigella sativa L. ), Ranunculaceae familyasından, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Dünyanın farklı bölgelerinde Çörekotu tohumu sağlıklı yaşamak ve pek çok hastalıklara karşı uzun zamandan beri kullanılmakta, baharat, gıda, eczacılık, kozmetik, unlu mamulleri, bitkisel içecekler ve birçok ilacın ham maddesi olarak değerlendirilmektedir. Doğu Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere, pek çok farklı ülkede geniş bir alanda tarımı yapılmaktadır. Yozgat ekolojik koşullarında yürütülecek olan bu çalışma, Çörek otu'nda 5 faklı ekim zamanı (15 Mart, 1 Nisan, 15 Nisan, 1 Mayıs ve 15 Mayıs) ve 3 farklı tohumluk miktarı (1 kg/da, 2 kg/da ve 3 kg/da) uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılacaktır. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulacaktır. Denemede parseller, 5 m uzunluğunda, 30 cm sıra arası mesafesi olan dört sıradan oluşacaktır. Çalışmada; çıkış süresi, çiçeklenme süresi, bitki boyu (cm), bitkide dal sayısı (adet/bitki), kapsülde tohum sayısı (adet/kapsül), kapsüldeki tohum ağırlığı (g/kapsül), bitkide kapsül sayısı (adet/bitki), tohum verimi (kg/da), bin tohum ağırlığı (g) ve yağ oranı (%) kriterlerine bakılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nigella sativa (Nigella sativa L.) is an annual herbaceous plant from the Ranunculaceae family. In different parts of the world, Black Cumin seed has been used for a long time against many diseases and is used as a raw material for spices, food, pharmaceuticals, cosmetics, bakery products, herbal drinks and many medicines. It is cultivated in a wide area in many different countries, especially in the Eastern Mediterranean countries. This study, which will be carried out in Yozgat ecological conditions, has 5 different sowing times (March 15, April 1, April 15, May 1 and May 15) and 3 different seed amounts (1 kg/da, 2 kg/da and 3 kg) in Nigella sativa. /da) applications will be made in order to determine the effect on yield and quality characteristics. The Trial Random Blocks will be established in 3 repetitions according to the Divided Plots trial design. In the experiment, the plots will consist of four rows with a length of 5 m and a distance of 30 cm between rows. In the study; emergence time, flowering period, plant height (cm), number of branches per plant (number/plant), number of seeds in capsule (pieces/capsule), seed weight in capsule (g/capsule), number of capsules per plant (pieces/plant), seed yield (kg/da), thousand seed weight (g) and oil rate (%) criteria will be considered.