Investigation on solar PV defaults by using artificial intelligence and deep learning
Solar PV panellerin arızalarının yapay zeka ve derin öğrenme kullanarak araştırılması
  1. Tez No: 869719
  2. Yazar: ALHASSAN ISSAH FOFANA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deep Learning, thermal camera, Convolution Neural Network (CNN), Architecture, Visual Geometry Group (VGG), Deep learning, thermal camera, Convolution Neural Network, Architecture, Visual geometry group
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyadaki başlıca yenilenebilir enerji kaynaklarından biri güneş enerjisidir. Güneş enerjisi cihazları ile güneşin parladığı her yerde elektrik üretilebilir. Fotovoltaik sistemlerde verim kayıplarını önlemek için bu sistemler düzenli olarak değerlendirilmelidir. Bu makale, PV sistemlerindeki hücre, modül ve panel problemlerini tanımlamak için güneş panelleri tarafından yakalanan termal resimlerin kullanımını tartışmaktadır. İnceleme sırasında, İstanbul Aydın Üniversitesi'ndeki fotovoltaik sistemlerin termal fotoğraflarını çekmek için Kızılötesi Termal Kamera kullanılacaktır. Elde edilen termal resimler kullanılarak, PV sistemlerinden kaynaklanan hasarlarla bir termal veri grubu oluşturulacaktır. Oluşturulan bu veri kümesi, Visual Geometry Group 16 (VGG16) derin öğrenme modeli tarafından desteklenen evrişimli sinir ağını (CNN) eğitmek için kullanılacaktır. Bu eğitim için gömülü AI (Yapay Zeka) bilgi işlem sistemi VGG16 kullanılacaktır. VGG16 ağının eğitimi sırasında, eğitimde listelenen kusurların yeterince tanımlandığı tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the main sources of renewable energy in the globe is solar electricity. Electricity may be produced anywhere the sun shines with solar devices. These systems should be evaluated on a regular basis to prevent efficiency losses in photovoltaic systems. This paper discusses the use of thermal pictures captured by solar panels to identify cell, module, and panel problems in PV systems. During the investigation, an Infrared Thermal Camera would be used to capture the thermal photographs of photovoltaic systems at Istanbul Aydin University. Using the obtained thermal pictures, a thermal data group would be formed with damages from the PV systems. These generated dataset would be used to train the convolutional neural network (CNN) powered by Visual Geometry Group 16 (VGG16) deep learning model. The embedded AI (Artificial Intelligence) computing system VGG16 would be used for this training. It would be determined during the VGG16 network's training that the defects listed in the training was adequately identified.