Toplumsal travmaların Yunan Yeni Dalga sinemasında mekân kullanımına etkisi
The effect of social traumas on the use of space in Greek New Wave Cinema
- Tez No: 869820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN ERDAL AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Travma, Yunan Yeni Dalga, Mekan, Sinemada Akımlar, Social Trauma, Greek New Wave, Space, Movements in Cinema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sinemanın toplumsal olaylara duyarlı bir sanat formu haline gelmesi, dünya genelindeki sosyal, kültürel ve politik değişimlere tepki verme yeteneği ile yakından ilişkilidir. Sinema tarihinde, toplumu derinden etkileyen travmatik deneyimlere karşılık olarak kolektif üretimlerin ortaya çıktığı görülmektedir. Bu üretimler, çeşitli savaşlar, krizler ve toplumsal olaylardan etkilenerek“akımlar”şeklinde adlandırılmış ve çıktığı ülkeye göre isimlendirilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ana odak noktası, Yunan Yeni Dalga sineması olarak kabul edilen akımdır. Eleştirmenler tarafından 'Yunan Yeni Dalga' olarak adlandırılan bu akımın toplumsal travmalarla kurduğu ilişki, mekânsal perspektiften ele alınacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, toplumsal bellek ve travma kavramlarının açıklanması ve bu kavramların sinema ile ilişkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu açıklamalar, psikoloji ve sosyoloji kökenli araştırmalarla temellendirilmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın ana kavramlarından biri olan 'mekân' konusu incelenmiştir. Bu bölümde mekânın izleyici ve toplum ile ilişkisini, sinema ile kurduğu bağlantıyı araştıran kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise toplumsal travmalar ve mekân bağlamında 'Köpek Dişi', 'Şiddet Güzeli', 'L' ve 'Şövalye' filmlerinin detaylı bir göstergebilimsel analizi yapılmıştır. Bu bölümde, toplumsal travmalar ve sinema akımları arasındaki ilişkinin aydınlatılması ve örneklendirilmesi amacıyla sinema akımlarına yer verilmiştir. Genç bir sinema akımı olarak kabul edilen Yunan Yeni Dalga sinemasının gelişimi ele alınarak, toplumsal travmalarla ilişkisi incelenmiş ve bu travmaların mekânsal olarak Yunan Yeni Dalga sinemasına nasıl etki ettiği seçilen filmler üzerinden açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The evolution of cinema into a socially responsive art form is closely linked to its ability to react to social, cultural, and political changes worldwide. In the history of cinema, it is evident that collective productions emerge in response to traumatic experiences that deeply affect societies. These productions, influenced by various wars, crises, and social events, are referred to as“movements”and are named according to the country of origin. In this context, the primary focus of this study is the Greek New Wave Cinema, considered one such movement. The relationship between this movement, termed 'Greek New Wave Cinema' by critics, and social traumas will be examined from a spatial perspective. The first section of the study aims to explain the concepts of social memory and trauma and to elucidate their relationship with cinema. These explanations are grounded in research from the fields of psychology and sociology. The second section explores one of the main concepts of the study, 'space.' A theoretical framework is established to investigate the relationship between space, the audience, and society, and how space is connected to cinema. The third section provides a detailed semiotic analysis of the films 'Dogtooth,' 'Miss Violence,' 'L,' and 'Chevalier' within the context of social traumas and space. This section aims to illuminate and exemplify the relationship between social traumas and cinematic movements by including references to various cinematic movements. By examining the development of the Greek New Wave Cinema, considered a young cinematic movement, this study investigates its relationship with social traumas and explains how these traumas have spatially influenced Greek New Wave Cinema through the selected films.
Benzer Tezler
- Türk-Yunan nüfus mübadelesinin tarih yazımına yansımaları: Türk-Yunan literatürünün karşılaştırmalı analizi
The reflection of the Turkish-Greek population exchange to the historiography: the comparative analysis of Turkish and Greek literature.
MAKBULE SAPAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
TarihTrakya ÜniversitesiBalkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN KILIÇ
- Diasporanın sembolik sermayesi: Atina'da yaşayan İstanbullu Rumların aile fotoğrafları
The symbolic capital of the diaspora: Family photographs of the Rum Istanbulites of Athens
CEREN ACUN
Doktora
Türkçe
2021
AntropolojiGalatasaray ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ Ö. MURAD ÖZDEMİR
- Tarihsel süreçte sanatta sağaltımın kullanımı: Joseph Beuys ve Anselm Kiefer örneği
The use of healing in art throughout the historical process: the case of joseph beuys and anselm kiefer
ZUHAR ADAÇOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM KARAKUŞ
- The representation of collective traumas in essay films: A question of ethics and aesthetics
Toplumsal travmaların deneme filmlerinde temsil edilişi: Etik ve estetik sorusu
RUKEN DOĞU ERDEDE
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Bilgi ÜniversitesiSinema Televizyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
- Toplumsal travmaların izinde: 2000 sonrası Türk sinemasında gayrimüslim anlatıları
Tracing the social traumas: Non-muslim peoples representation in Turkish cinema after 2000
BAGER GÜLMEZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SERPİL KIREL