Mücadele sporu yapan sporcuların yaralanma kaygıları, zihinsel dayanıklılık düzeyleri ve ilişkili faktörler
Injury concerns, mental endurance levels and related factors of athletes performing combat sports
- Tez No: 869821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY DERECELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Mücadele Sporları, Spor Yaralanması, Yaralanma Kaygısı, Zihinsel Dayanıklılık, Combat Sports, Injury Anxiety, Mental Resilience, Sports Injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmada, mücadele sporlarıyla ilgilenen sporcuların sporda yaralanma kaygı düzeyleri ile zihinsel dayanıklılık düzeylerini belirleyerek, bu iki değişken arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Antalya, Mersin, Hatay ve Adana illerinden 242 erkek 181 kadın olmak üzere toplam 423 kişi katılmış olup 24 anket formu aykırı uç değer gösterdiği için değerlendirmeden çıkartılmıştır. Toplamda 399 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Veriler katılımcılara online Google Form aracılığıyla ulaştırılmış, gönüllülük esaslı katılım gerçekleşmiştir. Araştırmada ki ölçme araçları, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Rex ve Metzler (2016) tarafından geliştirilen, Caz, Kayhan ve Bardakçı (2019) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“Spor Yaralanması Kaygı Ölçeği”ve Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Altıntaş ve Bayar-Koruç (2016) tarafından yapılan Zihinsel Dayanıklılık Envanteri oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS 25.0 paket programı ile %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, algılanan aile gelir seviyesi, millilik durumu, branşı, kaç yıldır spor yapıyorsunuz, spor branşı, daha önce spor yaralanması tedavisi görme değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Gerçekleştirilen analiz sonucunda; katılımcıların yeteneğini kaybetme, zayıf algılanma ve yeniden yaralanma puanlarının düşük düzeyde olduğu, hayal kırıklığına uğrama ve ölçek toplam puanlarının orta düzeyde olduğu, acı çekme kaygısı ve sosyal desteğini kaybetme kaygı puanlarının yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Katılımcıların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ve tüm alt boyutlarının orta düzeyde olduğu, yaralanma kaygısı ile zihinsel dayanıklılık arasında düşük düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the relationship between these two variables by determining the injury anxiety levels and mental endurance levels of athletes interested in combat sports. Materials and Methods: A total of 423 people (242 males and 181 females) from Antalya, Mersin, Hatay and Adana provinces participated in the study and 24 questionnaire forms were excluded from the evaluation because they showed outlier values. A total of 399 questionnaire forms were evaluated. The data were delivered to the participants via online Google Form and participation was voluntary. The measurement tools in the study consisted of the Personal Information Form prepared by the researcher, the“Sports Injury Anxiety Scale”developed by Rex and Metzler (2016) and adapted into Turkish by Caz, Kayhan and Bardakçı (2019), and the Mental Endurance Inventory developed by Sheard et al. (2009) and adapted into Turkish by Altıntaş and Bayar-Koruç (2016). The findings obtained in the study were evaluated with SPSS 25.0 package program at 95% confidence interval. Results: A statistically significant difference was found in the variables of age, gender, marital status, perceived family income level, nationality status, branch, how many years you have been doing sports, sports branch, previous sports injury treatment. Conclusion: As a result of the analysis, it is seen that the participants' scores of losing ability, perceived weakness and re-injury are at a low level, disappointment and scale total scores are at a medium level, and anxiety about suffering and anxiety about losing social support are at a high level. It was found that the participants' mental resilience levels and all sub-dimensions were at a moderate level, and there was a low level significant and positive relationship between injury anxiety and mental resilience.