Zihinsel deneyim turistlerinin beklenti ve profillerinin sağlık turizmi açısından incelenmesi
Investigation of expectations and profiles of mental experience tourists in terms of health tourism
- Tez No: 869822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mental Sağlık, Mental Turizm, Sağlık Turizmi, Spa-Wellness, Tıbbi Turizm, Health Tourism, Mental Health, Medical Tourism, Mental Tourism, Spa-Wellness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Araştırmanın ana amacı ülkemizde özellikle zihinsel deneyim turizmi alanındaki meditasyon ve yoga üzerine yapılan araştırmaların sınırlı olmasından dolayı zihinsel deneyim turizmi kavramını incelemektir. Çalışmanın alt amacı ülkemizin sahip olduğu zihinsel deneyim turistleri için tatil bölgelerini belirlemek, zihinsel deneyim turizmi için tasarlanmış otelleri araştırmak, keşfetmek, aynı zamanda bu otellere gelen turist popülasyonunun bir otelden beklentisini araştırmak ve buna göre çeşitli otel konseptleri önerilmesi olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler“içerik analizi”yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma, Fethiye'de müşterilerine meditasyon ve yoga hizmetleri sunan konaklama tesisinin 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında TripAdvisor web sitesinde yaptığı ortalama 272 kullanıcı incelemesini kapsamaktadır. Elde edilen veriler Ocak 2024'te analiz edilmiş ve Şubat 2024'te rapor edilmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen veriler temalar halinde incelenmiştir. Tripadvisor Web sitesinde konaklama tesisine değerlendirme yapan ortalama 272 kişiden“Soyut Özellikler Temasında”38 kişi otelde içtenlikle karşılayan profesyonel bir ekibin olması gerektiğini,“Konumsal Temada”25 kişi güzel manzaradan etkilendiğini,“İçecek ve Yiyecek Temasında”38 kişi kahvaltı ve akşam yemeğinden etkilendiğini,“Çevresel Özellikler Temasında”38 kişi yakın plaj avantajından memnun kaldığını,“Odaların Özellikleri Temasında”43 kişi temiz bulduğunu“Zihinsel Deneyim Turistlerin Bu Turizm Türünü Seçme Nedenleri Temasında”48 kişi yaşam kalitesini arttırdığını,“Ulaşım Özellikleri Temasında”98 kişi otel yönetiminin WhatsApp ile konum bildirmesinden memnun kaldığını,“Personel Özellikler Temasında”43 kişi güler yüzlü personelden memnun kaldığını,“Zihinsel Deneyim Turistlerinin Sağlık Turizminin Değerlendirilmesine Yönelik Görüşleri Temasında”97 kişi nitelikli personel eksikliği kaynaklı sorunlardan yakındığını,“Zihinsel Deneyim Turistlerinin Hizmet Önerileri ve Önceliklerine Yönelik Görüşleri Temasında”107 kişi nitelikli bakım personeli yetiştirilmesi gerektiğini,“Zihinsel Deneyim Turistlerinin Sağlık Hizmetleri Tanıtımlarına ve Reklamlarına Yönelik Görüşleri Temasında”93 kişi reklamlar ve tanıtımların yeterli olmadığını,“Zihinsel Deneyim Turistlerinin Sağlık Turizmi İçin Reklam ve Tanıtım Önerileri Temasında”53 kişi reklamlar ve tanıtımların yurtdışı büroları aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini,“Zihinsel Deneyim Turistlerinin Otelin Hizmet Kalitesinden Memnuniyete Yönelik İfadeleri Temasında”99 kişi yiyecek içecek hizmetlerinden memnun kaldığını ve“Yanlı Yorumlar Temasında”53 kişi plajda kartın geçerli olmadığını vurgulamıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda zihinsel deneyim turistlerinin beklentilerinin konfordan ziyade ruhani arınma ve yenilenme sağlayabilecekleri bir atmosfer beklentisi içinde oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca lüksten uzak, doğayla iç içe hem gıda hem de ortam bakımından doğal konseptlerden memnuniyet duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of the research is to examine the concept of mental experience tourism in our country, especially due to the limited research on meditation and yoga in the field of mental experience tourism. The sub-purpose of the study is to determine the holiday regions for the mental experience tourists of our country, to research and discover the hotels designed for mental experience tourism, as well as to investigate the expectations of the tourist population coming to these hotels from a hotel and to propose various hotel concepts accordingly. Material and Method: Qualitative research methods were utilized in the research. The data obtained were analyzed by content analysis method. The research covers an average of 272 user reviews on the TripAdvisor website in 2020, 2021, 2022 and 2023 by the accommodation facility in Fethiye, which offers meditation and yoga services to its customers. February January 2024, the data obtained were analyzed and reported in February 2024. Result: The data obtained in the study were examined in themes. Out of an average of 272 people who reviewed the accommodation facility on the Tripadvisor Website, 38 people in the“Abstract Features Theme”said that there should be a professional team in the hotel, 25 people in the“Spatial Theme”were impressed by the beautiful view, 38 people in the“Beverage and Food Theme”were impressed by breakfast and dinner, 38 people in the“Environmental Features Theme”were satisfied with the advantage of the nearby beach, 43 people in the“Properties of the Rooms Theme”found it clean,“Mental Experience In the theme of ”Reasons for Tourists to Choose This Type of Tourism“, 48 people stated that it increased the quality of life, in the ”Transportation Features Theme“, 98 people were satisfied with the hotel management's notification of their location via WhatsApp, 43 people in the ”Personnel Features Theme“ were satisfied with the friendly staff, 97 people complained about the problems caused by the lack of qualified personnel in the theme of ”Mental Experience Tourists' Views on the Evaluation of Health Tourism“, ”Mental Experience Tourists' Service In the theme of“Their Suggestions and Opinions on Priorities”, 107 people said that qualified nursing personnel should be trained, 93 people in the theme of“Mental Experience Tourists' Views on Health Services Promotions and Advertisements”said that advertisements and promotions are not enough, 53 people in the theme of“Advertising and Promotion Suggestions of Mental Experience Tourists for Health Tourism”said that advertisements and promotions should be carried out through overseas offices,“Mental Experience In the theme of tourists' statements about satisfaction with the service quality of the hotel, 99 people emphasized that they were satisfied with the food and beverage services, and in the ”Biased Comments theme", 53 people emphasized that the card was not valid on the beach. Conclusion: As a result of the research, it was determined that mental experience tourists expect an atmosphere where they can provide spiritual purification and renewal rather than comfort. In addition, it has been determined that they are satisfied with natural concepts in terms of both food and environment, away from luxury, intertwined with nature.