Şerit modeli kullanımının 5. sınıf öğrencilerinin doğal sayılarda kat problemlerinin çözümüne etkisi ve bu süreçte yaptıkları hata türleri ile ilgili matematik öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
The effect of using the bar model on 5th grade students' solution of multiples of natural numbers problems and the opinions of mathematics teachers about the types of errors they make in this process
- Tez No: 869837
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Singapur şerit model yöntemi, problem çözme, ortaokul öğrencileri, Singapore Bar model method, problem solving, middle school students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, Singapur Şerit Modeli Kullanımının 5. sınıf öğrencilerinin doğal sayılarda kat problemlerini çözme süreçlerine etkisini ve bu süreçte yaptıkları hataları ile ilgili matematik öğretmenlerinin görüşlerini incelemek için gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Adana ilindeki iki devlet ortaokulundan seçilen 6 matematik öğretmeni ve bu öğretmenlerin dersine girdiği 120 adet 5. sınıf öğrencisinden oluşan bir ölçüt örneklem üzerinde yürütülmüştür. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak durum deseni yaklaşımı benimsenmiştir. Veri toplama araçları olarak, öğrenci hatalarını belirlemek için değerlendirme formu ve öğretmen görüşlerini almak için yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiş, öğrenci hataları kategorize edilmiş ve öğretmen görüşleri yorumlanmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin cebirsel ifadelerin erken yaşlarda öğretilmesine ilişkin farklı görüşlerini ortaya koymuştur. Kat problemi çözme sürecinde öğrencilerin soyut kavramları anlamada zorlandıkları ve hatalar yaptıkları belirlenmiştir. Araştırma, şerit modelinin öğrencilere yardımcı olduğunu ve öğretmenlerin bu stratejiyi daha fazla kullanması gerektiğini öne sürmüştür. Öneriler, öğretmen eğitim programlarının geliştirilmesini, matematik öğretim programının esnek hale getirilmesini, şerit modelinin daha yaygın kullanılmasını ve teknoloji odaklı öğrenme platformlarının entegrasyonunu içermektedir. Bu çalışma, öğrencilerin matematik problemlerini çözerken karşılaştıkları zorlukları anlamak ve çözüm stratejilerini geliştirmek açısından önemlidir. Öneriler, matematik eğitiminde daha etkili stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of the use of the Singapore Bar Model on the 5th grade students' processes of solving multiples of natural numbers problems and THE opınıons of mathematıcs teachers about the types of errors they make ın thıs process. The study was conducted on a criterion sample consisting of 6 mathematics teachers selected from two public secondary schools in Adana province and 120 5th grade students taught by these teachers. The research was conducted using qualitative research method and a case design approach was adopted. As data collection tools, an evaluation form was used to determine student errors and a semi-structured interview form was used to obtain teacher opinions. The data were evaluated by descriptive analysis, student errors were categorized and teacher opinions were interpreted. The results revealed teachers' different views on teaching algebraic expressions at an early age. It was determined that students had difficulty in understanding abstract concepts and made mistakes in the process of solving the floor problem. The study suggested that the strip model was helpful for students and teachers should use this strategy more. Recommendations include improving teacher training programs, making the mathematics curriculum more flexible, using the strip model more widely, and integrating technology-based learning platforms. This study is important for understanding students' difficulties in solving mathematical problems and improving their solution strategies. The recommendations can contribute to the development of more effective strategies in mathematics education.