Ticari işletmenin bir malvarlığı unsuru olarak maden hakları ve bu hakların hukuki işlemlere konu olması
Mineral rights as an asset of commercial enterprise and their legal transactionality
  1. Tez No: 869896
  2. Yazar: LİVANUR ÇEBİ DİKDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari işletme, malvarlığı, maden hakları, maden ruhsatı, Commercial enterprise, assets, mineral rights, mining license
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Maden hakları, ticari işletmenin malvarlığı unsurları arasında yer almaktadır. Bunun sonucu olarak, ticari işletme ile birlikte ve ticari işletmeden ayrı olarak hukuki işlemlere konu olabilmektedir. Çalışmamızda ilk olarak ticari işletme kavramı ve malvarlığı unsurları ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu bağlamda maden ve maden hakkı kavramı, Türk hukuku açısından inceleme konusu yapılmıştır. Anayasa m.168 hükmü gereğince Türk hukukunda madenlerin mülkiyeti açısından kamu mülkiyeti sistemi benimsenmiştir. Madenlerin kamu malı olması nedeniyle maden haklarının kurulması ve kazanılması, birtakım kısıtlamalara ve yasaklamalara tabi tutulmuştur. Madencilik faaliyetlerinin günümüz şartlarında ticari işletmelere ekonomik bir değer katması, maden haklarının ticari işletme ile birlikte hukuki işlemlere çoğunlukla konu olmasını sağlamıştır. Ancak her ne kadar ticari işletme ile birlikte hukuki işlemlere dahil olsa da maden haklarının kendine özgü maddi ve şekli kuralları bulunmaktadır. Bu çalışma ile amaçlanan maden haklarının hukuki işlemlere konu olması halinde uygulanacak hukuk kurallarının tespiti öğreti ve yargı kararları ekseninde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Mineral rights are among the assets of a commercial enterprise. As a result, it may be subject to legal transactions both together with and apart from the commercial enterprise. In our study, the concept of a commercial enterprise and its assets are separately analyzed. In this context, the concept of minerals and mineral rights is examined from the perspective of Turkish law. Pursuant to Article 168 of the Constitution, the public ownership system is adopted regarding the ownership of minerals in Turkish law. Due to the fact that minerals are public property, the establishment and acquisition of mineral rights are subject to certain restrictions and prohibitions. The economic value that mining activities bring to commercial enterprises in today's conditions has ensured that mineral rights are often the subject of legal transactions in conjunction with a commercial enterprise. However, despite being included in legal transactions along with a commercial enterprise, mineral rights have their own specific material and formal rules. This study aims to evaluate the determination of legal rules that will be applied when mineral rights are the subject of legal transactions, based on existing literature and judicial decisions.