Süreklilik kuramı bağlamında yaşlı bireylerin sosyal hayata katılımları
Participation of the elderly in social life in the context of continuity theory
  1. Tez No: 869904
  2. Yazar: BERKCAN DOĞU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Huzurevi, sosyal aktivite, süreklilik kuramı, Nursing home, social activity, continuity theory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı yaşlılık dönemindeki bireylerin süreklilik kuramı bağlamında sosyal yaşama katılımlarını incelemektir. Çalışma da yaşlıların süreklilik kuramı bağlamında yaşlılık öncesindeki ve bugünkü sosyal yaşama katılımları sorgulanarak; sosyal yaşama katılımlarındaki etkiler ele alınmıştır. Süreklilik kuramına göre, yaşlanan birey, yetişkinlik dönemindeki alışkanlıklarını, yaşam biçimini ve sosyal tercihlerini, yaşlılık sürecine taşımaktadır. Yaşlılık döneminde yaşlıların sosyal yaşama katılımları, onların yaşam doyumunu ve yaşam kalitesini etkiliyor olması açısından önem taşımaktadır. Ancak süreklilik kuramının da ifade ettiği gibi, bu katılım yaşlıların önceki yaşam dönemlerindeki alışkanlıkları tercihleri ve kültürel kodları ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada da yaşlıların bugünkü sosyal yaşamlarında süreklilik kuramının izleri aranarak kuramın sosyal yaşamla ilgili unsurlarının geçerliliği tartışılmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup huzurevinde kalmakta olan 65 yaş üzeri bireyler çalışmanın öznelerini oluşturmuştur. Toplam 16 kişiden oluşan katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları katılımcıların zamanlarını çeşitli bireysel ve grupsal etkinliklerle geçirdiklerini, zaman zaman huzurevi dışından arkadaşlarıyla da çok az da olsa görüştüklerini, çoğunlukla huzurevindeki sosyal yaşamdan memnun olduklarını ortaya koyarak gelir düzeyinin sosyal aktivitelere katılımda etkili olduğunu ancak sosyal yaşam algılarının daha çok aile ve arkadaşlık etrafında döndüğünü ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the participation of individuals in old age in social life in the context of continuity theory. In the study, the participation of the elderly in social life before and today in the context of continuity theory is questioned and the effects on their participation in social life are discussed. According to the continuity theory, the aging individual carries his/her habits, lifestyle and social preferences in adulthood to the old age process. The participation of the elderly in social life in old age is important in terms of affecting their life satisfaction and quality of life. However, as the continuity theory states, this participation is closely related to the habits, preferences and cultural codes of the elderly in previous life periods. In this study, the traces of the continuity theory in the current social lives of the elderly are sought and the validity of the elements of the theory related to social life is discussed. Qualitative research method was used in the study and individuals over the age of 65 staying in a nursing home constituted the subjects of the study. Interviews were conducted with a total of 16 participants through semi-structured interview forms. The findings of the study revealed that the participants spent their time with various individual and group activities, that they occasionally met with friends from outside the nursing home, albeit very little, that they were mostly satisfied with the social life in the nursing home, and that income level was effective in participation in social activities, but their perception of social life revolved more around family and friendship.