Matematik dersinde dramatizasyon yönteminin kullanılmasının ilkokul öğrencilerinin yeni nesil matematik sorularına ilişkin tutumlarına ve matematik motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
The effect of using dramatization method in mathematics lesson on primary school students' attitudes towards new generation mathematics questions and their mathematical motivation
  1. Tez No: 869938
  2. Yazar: DİLEK CİRİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, yeni nesil sorular, dramatizasyon, tutum, matematik motivasyonu, Mathematics, new generation questions, dramatization, attitude, mathematics motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmayla matematik dersinde dramatizasyon yönteminin kullanılmasının ilkokul öğrencilerinin yeni nesil matematik sorularına ilişkin tutumlarına ve matematik motivasyonlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Matematik derslerinde uygulanan öğrenme etkinlikleri dördüncü sınıf ölçme öğrenme alanı kazanımlarına göre hazırlanmıştır. Araştırmada nicel yöntemlerin içerisinde yer alan deneysel araştırma modeli ve tek grup ön test son test deseni kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Sakarya ili Erenler ilçesinde bulunan bir devlet okulunun dördüncü sınıfında öğrenim gören 42 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında yapılan uygulamalar sekiz hafta sürmüştür. Uygulayıcı tarafından hazırlanan soruların her hafta bir ders saatinde öğrenciler tarafından çözülmeleri istenmiş, çözüm sonrası kağıtlar toplanmış, dramatizasyon yapılarak soruların tekrar çözümü sağlanmıştır. Nicel veri toplama araçları olarak“Matematiğe Yönelik Motivasyon Ölçeği”ve“Yeni Nesil Matematik Sorularına İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizi için verilerin normal dağılıp dağılmadığına Shapiro Wilk testi ile bakılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için iki ölçeğe ait veriler için ilişkili örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda matematik dersinde kullanılan dramatizasyon yönteminin kullanılmasının öğrencilerin matematik motivasyonu ve yeni nesil matematik sorularına ilişkin tutumlarını artırmada istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu süreçte öğrencilerin yeni nesil matematik sorularını çözmeye yönelik düşüncelerinde de olumlu değişimler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of using dramatization method in mathematics lessons on primary school students' attitudes towards new generation mathematics questions and their mathematics motivation. The learning activities applied in mathematics lessons were prepared according to the fourth grade measurement learning domain acquisitions. The experimental research model and single group pre-test post-test design, which are among the quantitative methods, were used in the study. The study group of this research consists of 42 students studying in the fourth grade of a public school in Erenler district of Sakarya province in the spring semester of the 2022-2023 academic year. The applications within the scope of the study lasted eight weeks. The questions prepared by the practitioner were asked to be solved by the students during one class hour each week, the papers were collected after the solution, and the questions were solved again through dramatization.“Motivation Scale for Mathematics”and“Attitude Scale for New Generation Mathematics Questions”were used as quantitative data collection tools. For the analysis of the quantitative data, the Shapiro Wilk test was used to determine whether the data were normally distributed. Since the data showed normal distribution, t-test for related samples was used for the data belonging to the two scales. As a result of the analysis, it was seen that the use of the dramatization method used in mathematics lessons had a statistically significant effect on increasing students' mathematics motivation and attitudes towards new generation mathematics questions. In this process, positive changes were also observed in students' thoughts about solving next generation mathematics questions.