A cross-sectional study on the examination of individuals' neophobia, fatphobia, body image and physical activity levels.
Bireylerin neofobi, kilofobi, beden imaji ve fiziksel aktiviteseviyelerinin incelenmesi üzerine kesitsel bir çalişma
- Tez No: 870000
- Danışmanlar: DOÇ. İREM KAYA CEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Trabzon'daki bir vakıf üniversitesinde görev yapan 110 akademik personel ile 18-65 yaş arası yetişkin bireylerde neofobi, şişmanlık korkusu, beden imajı ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. (Yaş ortalaması: 37,55; K/E: 36,91/ 38,7) Bu araştırmada nicel veri toplama yöntemlerinden anket kullanılmıştır. Bireylerin demografik özelliklerinin yanı sıra Kilofobi Ölçeği, Gıda Neofobisi Ölçeği, Beden İmajı Ölçeği ve Fiziksel Aktivite Ölçeği'ni içeren veri toplama formu kullanılmış ve bireylere Google Forms kullanılarak çevrimiçi yöntemle uygulatılmıştır. Veriler toplandıktan sonra değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu IBM Social Package for Social Science İstatistikleri for Windows (SPSS, IBM Corp., Version 22.0) paket programı kullanılarak Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiştir. Tanımlayıcı analizler, sürekli değişkenler için ortalama ve standart sapma (SD), nominal değişkenler için ise frekans ve yüzdeler kullanılarak verilmiştir. Tüm bulgular analiz edildiğinde neofobi ile cinsiyet arasındaki ilişki incelendiğinde Kadınların erkeklere göre daha neofobik olduğu görüldü. Eğitim düzeyine göre yüksek lisans mezunu olan bireylerin beden imajı puanları diğer gruplara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Örneklemin tamamı düşük kilo fobisi değerine sahipti (2,91 ± 3,00). Ölçekler arası ilişki incelendiğinde neofobi ile beden imajı arasında sadece negatif bir ilişki bulunmuştur. Egzersiz seviyesinin herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır. Sonuç olarak daha geniş örneklem ve farklı meslek grupları ile daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir. Beden imajı, şişmanlık fobisi, neofobi gibi kişinin sosyal ve kişisel yaşamını doğrudan etkileyen kavramlar konusunda eğitim düzeyi ne olursa olsun toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 110 academic staff working at a foundation university in Trabzon were studied to examine neophobia, fatphobia, body image, and physical activity levels in adult individuals between the ages of 18-65 (mean age: 37.55; F/M:36.91, 38.7). A survey, a quantitative data collection method, was used as the method in this research. In addition to the demographic characteristics of the individuals, a data collection form containing the Fatphobia Scale, Food Neophobia Scale, Body Image Scale and Physical Activity Scale will be used and was applied to individuals online by Googles Form. After collecting the data, the suitability of the variables to normal distribution were examined with the Kolmogorov-Smirnov test using the IBM Social Package for Social Science Statistics for Windows (SPSS, IBM Corp., Version 22.0) package program. Descriptive analyzes were given using mean and standard deviation (SD) for continuous variables, and frequencies and percentages for nominal variables. When all the findings were analyzed, it was observed that women were more neophobic than men when the relationship between neophobia and gender was examined. According to education level, individuals with a master's degree had higher body image scores than other groups. The whole sample had a low fatphobia value (2.91 ± 3.00). When the relationship between scales is examined, only a negative relationship was found between neophobia and body image. There was no relationship between exercise levels. As a result, more studies need to be conducted with a larger sample and different professional groups. It is necessary to raise awareness of society, regardless of the education level, about concepts that directly affect a person's social and personal life, such as body image, fatphobia, and neophobia.
Benzer Tezler
- Halkın ruhsal hastalıklara ve ruhsal hastalığı olan bireylere yönelik inanç ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of beliefs and attitudes for public mental diseases and individuals with mental disease
BAŞAK BAŞTOSUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
HemşirelikMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiHemşirelik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEZİHE BULUT UĞURLU
- Ayaktan kemoterapi alan hastaların sosyal destek ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Determination of social support and anxiety levels in outpatient cancer patients
METİN KAYKUNOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
HemşirelikHatay Mustafa Kemal ÜniversitesiToplum Ruh Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HATİCE TAMBAĞ
- Yaşlı bireylerin bakım ve rehabilitasyon algılarının hastanede kalış sürelerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of elderly individuals' perceptions of care and rehabilitation on their duration of stay in the hospital
AYÇA GENÇOĞLU TOPRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
HemşirelikAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiHemşirelik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VESİLE ÜNVER
- Kardiyovasküler hastalığı olanlar ile sağlıklı bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi
Examination of the psychological resilience of healthy individuals with cardiovascular disease
ÜMMÜHAN ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
HemşirelikEge ÜniversitesiPsikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. ŞEYDA DÜLGERLER
- Erişkin bireylerde diş çürüğü görülme sıklığı ve dental anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between the prevalence of dental caries and the level of dental anxiety in adults
ZAFER SABA
Diş Hekimliği Uzmanlık
Türkçe
2022
Diş HekimliğiSüleyman Demirel ÜniversitesiRestoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNSELİ KATIRCI