Ovaryan seröz epitelyal tümörlerde oviduktal glikoprotein 1 (OVGP 1) ekspresyon düzeylerinin prognostik açıdan önemi
Prognostic significance of oviductal glycoprotein-1 (OVGP-1) expression levels in ovarian serous epithelial tumors
  1. Tez No: 870021
  2. Yazar: AYŞEGÜL COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKBAL TEMEL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adneksiyal kitle, Yüksek dereceli seröz karsinom, Oviduktal Glikoprotein-1, Borderline seröz tümör, Over kanseri, Adnexal mass, High-grade serous carcinoma, Oviductal Glycoprotein-1, Borderline serous tumor, Ovarian cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ovaryan Seröz Epitelyal Tümörlerde Oviduktal Glikoprotein-1 (OVGP-1) Ekspresyon Düzeylerinin Prognostik Açıdan Önemi Amaç: Ovaryan seröz epitelyal tümörler ve benign nedenlerle opere edilmiş hastaların sağlıklı ve patolojik over doku örneklerinin immünohistokimyasal olarak OVGP-1 ekspresyon düzeylerinin değerlendirilmesi, yüksek grade seröz karsinom ve borderline seröz epitelyal tümörlerde OVGP-1 ekspresyon düzeylerinin prognostik açıdan öneminin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize kontrollü olarak planlanmıştır. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği' nde Haziran 2020 – Mayıs 2023 tarihinden arasında opere olmuş 3 grup toplam 89 hasta ile çalışma tamamlanmıştır. Hastanemiz patoloji arşivinde salpingooferektomi doku örneklemesi mevcut olan, seröz borderline olan 29 olgu, yüksek dereceli seröz epitelyal karsinom olan 30 olgu ve kontrol grubu olarak benign endikasyonlarla salpingooferektomi olmuş 30 olgu (n:30 premenopozal) çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait demografik veriler ve hastalık bulguları hastane işletim sistemi (HBYS), operasyon kayıtları ve arşiv dosyalarından tarandı. Olgulara ait patoloji materyalleri OVGP-1 ekspresyon düzeyleri açısından immünhistokimyasal olarak boyandı ve ışık mikroskobunda değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 89 olguya ait parafin blok incelendi. Tüm olgular ele alındığında, OVGP-1 ekspresyon düzeylerinin hastaların klinikopatolojik özellikleri ile olan ilişkisi ve demografik olarak tanımlayıcı özelliklerin istatiksel olarak literatür bulgularıyla kıyaslaması yapıldı. Çalışma toplam 89 hasta 3 grup olarak tamamlandı. OVGP-1 boyanma sonuçları, evre durumuna göre incelendi. Evreler arasında OVGP-1 boyanma sonuçlarına ilişkin istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. (p=1.000). OVGP-1 boyanma sonuçları ve yüzdeleri evre 1, 2, 3 ve 4 için sırasıyla; 2 (%7.4), 2 (%7.4), 21 (%77.8), 2 (%7.4) olarak belirlendi. Yüksek gradeli epitelyal seröz kanserin postmenopozal yaş grubunda sıklığı artmaktadır. Yüksek gradeli epitelyal seröz kanseri olgularının (n:30) %70' i (n:21) postmenopozal dönemdedir. Çalışmada gruplar arası menopoz durumu ile istatiksel anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Parite (doğum sayısı) açısından gruplar karşılaştırıldığında, kontrol grubunda(n:30) %3.33' ü 0, %13.33' ü 1-2 ve %83.33' ü >2 doğuma sahipken, borderline grubunda(n:29) bu oranlar sırasıyla %35.7, %21.4 ve %42.9'dur. Yüksek grade seröz epitelyal over kanseri grubunda(n:30) ise %3.7, %18.5 ve %77.8 olarak belirlenmiştir (p=0.0015) Kontrol grubu(n:30) ile vaka grubu(borderline ve yüksek grade seröz epitelyal over kanseri)(n:59) arasındaki karşılaştırmalara göre, yaş medyan değerleri sırasıyla 49.0 (aralık: 45.0-55.0) ve 49.0 (aralık: 22.0-81.0) olarak bulunmuş olup (p=0.8654) BMI değerleri incelendiğinde, kontrol grubu(n:30) için medyan 28.0 (aralık: 19.0-41.0) iken, vaka grubu(borderline ve yüksek grade seröz epitelyal over kanseri) (n:59) için bu değer 27.0 (aralık: 19.0-58.0) olarak saptanmıştır (p=0.5048). OVGP-1 skorlarına bakıldığında ise, kontrol(n:30) ve vaka grupları(borderline ve yüksek grade seröz epitelyal over kanseri)(n:59) arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.3851) Parite (doğum sayısı) açısından vaka(borderline ve yüksek grade seröz epitelyal over kanseri) (n:59) ve kontrol grubu (n:30) karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmustur. Kontrol grubunda (n:30) %3.33' ü 0, %13.33' ü 1-2 ve %83.33' ü >2 doğuma sahipken, vaka grubunda(n:59) bu oranlar sırasıyla %20.0, %20.0 ve %60.0 olarak belirlenmiştir (p=0.0477). Sonuç: Over kanseri spesifik tarama ve tanı yönteminin olmaması, semptomlarının çoğunlukla ileri evrede ve müphem olması nedeniyle ileri evrede tanı almaktadır. Bu nedenle moleküler düzeyde ve immünohistokimyasal düzeyde yapılan çalışmalar devam etmektedir. Hem görüntüleme teknikleri hem de serum belirteçleri kullanılarak preklinik ve hastalığın erken evrede taranması yoluyla over kanseri sonuçlarının iyileştirilmesine yönelik araştırmalar devam etmektedir. Elde edilen verilere göre; normal ovaryan doku, borderline seröz epitelyal tümör ve yüksek gradeli seröz epitelyal over karsinom dokusunda OVGP-1 ekspresyon düzeyleri ve ekspresyon gücü değişkenlik göstermektedir. Tek başına OVGP-1 ekspresyon düzeylerinin ve ekspresyon gücünün salpingoooferektomi materyalinde seröz borderline tümör ve yüksek gradeli epitelyal seröz karsinom tümör varlığını saptamada ve prognoz tayininde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prognostic Significance of Oviductal Glycoprotein-1 (OVGP-1) Expression Levels in Ovarian Serous Epithelial Tumors Objective: It was aimed to evaluate OVGP-1 expression levels immunohistochemically in healthy and pathological ovarian tissue samples of patients operated on for ovarian serous epithelial tumors and benign reasons, and to evaluate the prognostic importance of OVGP-1 expression levels in high-grade serous carcinoma and borderline serous epithelial tumors. Materials and Methods: This study was planned as a prospective, randomized controlled study. The study was completed with a total of 89 patients in 3 groups who were operated on between June 2020 and May 2023 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Gynecological Oncology Surgery Clinic. 29 cases with serous borderline, 30 cases with high-grade serous epithelial carcinoma, and 30 cases with salpingoophorectomy due to benign indications as the control group (n: 30 premenopausal), for whom salpingoophorectomy tissue sampling was available in the pathology archive of our hospital, were included in the study. Demographic data and disease findings of the cases were scanned from the hospital operating system (HBYS), operation records and archive files. Pathology materials of the cases were immunohistochemically stained for OVGP-1 expression levels and evaluated under a light microscope. Results: In the study, paraffin blocks of 89 cases were examined. When all cases were considered, the relationship between OVGP-1 expression levels and the clinicopathological characteristics of the patients and demographically descriptive features were compared statistically with literature findings. The study was completed with a total of 89 patients in 3 groups. OVGP-1 staining results were examined according to stage status. No statistically significant difference was detected in OVGP-1 staining results between stages. (p=1.000). OVGP-1 staining results and percentages for stages 1, 2, 3 and 4, respectively; It was determined as 2 (7.4%), 2 (7.4%), 21 (77.8%), 2 (7.4%). The frequency of high-grade epithelial serous cancer increases in the postmenopausal age group. 70% (n:21) of high-grade epithelial serous cancer cases (n:30) are in the postmenopausal period. In the study, it was found that there were statistically significant differences between groups depending on menopause status. When the groups were compared in terms of parity (number of births), 3.33% in the control group (n:30) had 0 births, 13.33% had 1-2 births and 83.33% had >2 births, while in the borderline group (n:29) these rates were respectively % 35.7, 21.4% and 42.9%. In the high-grade serous epithelial ovarian cancer group (n: 30), it was determined as 3.7%, 18.5% and 77.8% (p = 0.0015). According to comparisons between the control group (n: 30) and the case group (borderline and high-grade serous epithelial ovarian cancer) (n: 59), median age values are 49.0 (range: 45.0-55.0) and 49.0 (range: 22.0-81.0), respectively. was found to be (p=0.8654). When BMI values were examined, while the median value was 28.0 (range: 19.0-41.0) for the control group (n: 30), this value was 27.0 (range: 19.0-58.0) for the case group (borderline and high-grade serous epithelial ovarian cancer) (n: 59). ) was determined (p=0.5048). When looking at OVGP-1 scores, no significant difference was detected between the control (n: 30) and case groups (borderline and high-grade serous epithelial ovarian cancer) (n: 59) (p = 0.3851). A statistically significant difference was found in terms of parity (number of births) when the case (borderline and high grade serous epithelial ovarian cancer) (n:59) and the control group (n:30) were compared. While 3.33% in the control group (n:30) had 0 births, 13.33% had 1-2 births and 83.33% had >2 births, in the case group (n:59) these rates were determined as 20.0%, 20.0% and 60.0%, respectively. (p=0.0477). Conclusion: Ovarian cancer is diagnosed at an advanced stage because there is no specific screening and diagnosis method and its symptoms are mostly advanced and vague. Therefore, studies at the molecular and immunohistochemical levels continue. Research continues to improve ovarian cancer outcomes through preclinical and early-stage screening of the disease using both imaging techniques and serum markers. According to the data obtained; OVGP-1 expression levels and expression strength vary in normal ovarian tissue, borderline serous epithelial tumor and high-grade serous epithelial ovarian carcinoma tissue. It was concluded that OVGP-1 expression levels and expression strength alone have an effect on detecting the presence of serous borderline tumor and high-grade epithelial serous carcinoma tumor in salpingo-oophorectomy material and determining prognosis.