0-18 yaş arası sağlıklı çocuklarda tespit edilen immunglobulin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of immunoglobulin A, G and levels in 0-18 years old healthy children
- Tez No: 870022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Immunglobulin, normal düzey, sık hastalanma, antikor, PİY, Immunoglobulin, normal levels, frequent illness, antibodie, PID
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Balıkesir ili bölgesinde immünglobulin düzeylerinin normal aralıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Primer immun yetmezlik yineleyen enfeksiyonlara, allerjiye, otoimmuniteye, lenfoproliferasyona, granulomatöz hastalıklara ve malignitelere yatkınlığa neden olan genetik kalıtımlı homojen olmayan hastalık grubudur. İmmün yetmezliklerin tanısında en kıymetli tarama testi immunglobulin düzeyleridir. Hastalar ve yöntem: Kesitsel olarak planlanan çalışmaya 2014 mayıs-2022 temmuz tarihleri arasında, 0 ay-18 yaş arasındaki 806 hasta dahil edilmiştir. Çocukların yaş gruplarına göre normal immünglobulin düzeylerini belirlemek için sağlam çocuk izlemi nedeniyle polikliniğe başvuran, yapılan fizik muayene ve tetkiklerde kronik hastalık saptanmayan çocuklarda çalışılan immünglobulin düzeylerini retrospektif olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan katılımcıların %43,8'i kız, %56,2'si erkek cinsiyetten oluşuyordu. Katılımcıların IgA ortalama değerleri 1,15±0,7, IgM ortalama değerleri 0,99±6,62, IgG ortalama değerleri 9±3,8, IgE ortalama değerleri 145,7±359,6 olarak bulundu. Katılımcıların cinsiyetleri ile ımmunglobulin değerleri incelendiğinde cinsiyet ile IgA arasında farklılık saptanmamışken, kızların IgM ve IgG değerleri erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Erkeklerde ise IgE değerleri kızlardan anlamlı olarak yüksek saptandı. Katılımcıların yaş gruplarına göre ımmünglobulin dağılımları değerleri incelendiğinde tüm ımmünglobulin dağılımları gruplarında yaş ile ortalama değerlerin yükseldiği ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edildi. Sonuç: İmmünglobulin düzeyleri primer immün yetersizlik hastalıklarında öncelikli tarama testidir ve bölgesel olarak farklılık göstermektedir. İmmün yetmezlik hastaların tanısı ve takibinde değerlendirilmek üzere immunglobulin düzeylerinin bölgeye, yaşa ve cinsiyete göre normal aralıklarının belirlenmesi önemlidir. Çalışmamızda 0-18 yaş grubunun bütününde [6] ortalama IgM, IgG ve IgE değerleri cinsiyetler açısından farklı bulunmuştur. Ayrıca hastalar alt yaş gruplarına ayrılınca ortalama IgM, IgG ve IgE değerlerinin cinsiyetler arasında tüm yaş gruplarında değil bazı yaş gruplarında farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu açıdan sadece yaşa göre değil aynı zamanda cinsiyete göre değerlendirme yapmak gerekmektedir. Çalışmamızda sonuçlar benzer diğer çalışmalar ile tam olarak uyumlu değildir. Bu açıdan bakıldığında ülke genelinde yapılacak geniş vaka serilerine ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to determine the ranges of normal immunoglobulin levels in the Balıkesir province region. Primary immunodeficiency is a group of genetically inherited inhomogeneous diseases that cause susceptibility to recurrent infections, allergy, autoimmunity, lymphoproliferation, granulomatous diseases and malignancies. The most valuable screening test in the diagnosis of immune deficiencies is immunoglobulin levels. Materials and Methods: 806 patients between the ages of 0 months and 18 years were included in the cross-sectional planned study between May 2014 and July 2022. In order to determine the normal immunoglobulin levels of children according to their age groups, a retrospective evaluation was made of the immunoglobulin levels studied in children who applied to the outpatient clinic for healthy children follow-up and who did not have any chronic diseases in the physical examination and examinations. Findings: 43.8% of the participants included in the study were female and 56.2% were male. The average IgA values of the participants were 1.15±0.7, the IgM average values were 0,99±6,62, the IgG average values were 9±3.8, and the IgE average values were 145.7±359.6. When the gender and immunoglobulin values of the participants were examined, no difference was found between gender and IgA, while IgM and IgG values of girls were found to be significantly higher than boys. IgE values in boys were found to be significantly higher than in girls. When the immunoglobulin distribution values of the participants were examined according to their age groups, it was determined that the average values increased with age in all immunoglobulin distribution groups and there was a statistically significant difference. Conclusion: Immunoglobulin levels are the primary screening test in primary immunodeficiency diseases and vary regionally. It is important to determine the normal ranges of immunoglobulin levels according to region, age and gender to be evaluated in the diagnosis and follow-up of immunodeficiency patients. In our study, average IgM, IgG and [8] IgE values in the entire 0-18 age group were found to be different in terms of gender. In addition, when the patients were divided into sub-age groups, it was determined that the average IgM, IgG and IgE values differed between genders in some age groups, but not in all age groups. In this respect, it is necessary to evaluate not only by age but also by gender.The results in our study are not fully compatible with other similar studies. From this perspective, it is clear that large case series across the country are needed.