Akut lenfoblastik lösemi tanısı alan hastaların merkezisinir sistemi tutulumunu değerlendirmek içinkullanılan beyin omurilik sıvısının sitoloji ve flowsitometri tetkiklerinin duyarlılıklarınınkarşılaştırılması
Comparison of the sensitivities of cerebrospinal fluidcytology and flow cytometry analyses used toevaluate central nervous system involvement ofpatients diagnosed with acute lymphoblastic leukemia
  1. Tez No: 870033
  2. Yazar: BEYZA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL AKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Flow sitometri, Mutlak blast değeri, Sitopatoloji, Absolute blast count, Cytopathology, Flow cytometry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda akut lenfoblastik lösemi (ALL) tedavisinde önemli yeri olan merkezi sinir sistemi (MSS) tutulumunu değerlendirmeye yönelik beyin omurilik sıvısının (BOS) sitopatolojisi (SP) ile flow sitometri (FS) incelemesinin duyarlılıklarını karşılaştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde, Haziran 2020-Aralık 2023 tarihleri arasında ALL tedavisi almakta olan hastaların SP ve FS sonuçları retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya; 1-18 yaş arasında kliniğimizde ALL tanısı alan, daha önce ALL dışında malignitesi olmayan, tanıdan sonra yapılan ilk lomber ponksiyon (LP) ile elde edilen numunelerinden SP ve FS çalışılmış 134 hasta dahil edildi. Flow sitometride B ALL için SYTO16/CD45/CD34/cCD79a/CD10/CD19/CD20/CD22 antikorları, T ALL için ise SYTO16/CD45/CD34/CD1a/CD7/CD5/CD4/cCD3/CD2/CD8 antikorları kullanıldı. Çalışmamızda aynı antijeni eksprese eden en az 10 hücre topluluğu esas olmakla birlikte ilerde anlamlı olabilir ihtimaline karşı mutlak blast değeri 0.001/mm 3 olan sonuçlar FS (+) kabul edildi. Hastalarımızın BOS sitopatoloji raporlarında lökosit sayısından ve net olarak blast varlığından söz edilmemiş, numuneler atipik hücre var/yok şeklinde raporlandırılmıştır. Atipik hücre görülen numuneler SP (+) kabul edildi. Numunelerin SP ve FS sonuçlarının tutulum var-yok olarak yüzdelikleri ki- kare testi ile karşılaştırıldı. Kaplan-Meier analizi yapıldı. P değeri 0.05). Sitopatoloji (+) hastaların 24.ayda olaysız sağkalım (event free survival, EFS) %100 iken, FS (+) hastaların ise 20.ayda %64 görüldü. Sonuç: Beyin omurilik sıvısı SP ve FS'nin duyarlıklıkları benzer sonuçlanmış olsa da farklı vakaları pozitif saptadılar ve EFS FS (+)'lerde anlamlı düzeyde daha düşük görüldü. Beyin omurilik sıvısı SP'si az miktarda hücreyi morfolojik olarak değerlendirebildiğinden FS kadar duyarlı değildir. Ayrıca FS sonucu SP'ye göre çok daha hızlı sonuçlanmaktadır. Flow sitometri incelemesinde mutlak blast eşik değerini tanımlamak için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Compare the sensitivity of cerebrospinal fluid (CSF) cytopathological (CP) and flow cytometry (FC) analysis in detecting central nervous system (CNS) involvement, which is an important determinant in treatment of acute lymphoblastic leukemia (ALL). Materials and Methods: A total of 134 patients under 18 years of age diagnosed with ALL and had receiving treatment between June 2020 and December 2023 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Pediatric Hematology and Oncology Clinic, with no history of malignancy other than ALL, and who had CSF samples analysed for CP and FC that obtained through the first lumbar puncture after diagnosis, were included in the study. Antibodies were using in FC analysis, Anti- SYTO16/CD45/CD34/CD79a/CD58/CD38/CD19/CD20 for B-ALL, and Anti- SYTO16/CD45/CD34/CD99/CD7/CD5/CD4/cCD3 for T-ALL. Results with an absolute blast count (ABC) ≥ 0.001/mm3 considered FC positive, with at least 10 cell clusters expressing the same antigen being the basis. Because of CSF CP reports didn't mention the leukocyte count or the presence of blasts clearly, samples having atypical cells considered CP positive. The percentages of CSF involvement in CP and FC results were compared using the chi-square test. Kaplan-Meier analysis was performed. A p-value 0.05). Patients with CP (+) results had 100% event free survival (EFS) rate at 24 months, while FC (+) patients had 64% rate at 20 months. Conclusion: Although the sensitivities of CP and FC were similar, EFS was significantly lower in FC (+). Cerebrospinal fluid CP is not as sensitive as FC because it can morphologically evaluate a small number of cells. Additionally, FC results are much faster than CP. More studies are needed to define the threshold value for the ABC in FC.