ABİDE 2016 verilerini kullanarak öğrencilerin fen bilgisi ve matematik başarılarını yordayan duyuşsal özellikleri değişkeninin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi
Using ABIDE 2016 data to examine the affective characteristics predicting students' science and mathematics achievement through structural equation modeling
  1. Tez No: 870111
  2. Yazar: HUZEYFE OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modeli, Akademik Başarı, Duyuşsal Özellikler, ABİDE, Structural Equation Modeling, Academic Achievement, Affective Characteristics, ABIDE
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı ABİDE 2016 uygulamasına katılan öğrencilerin fen bilgisi ve matematik başarılarını yordayan duyuşsal özelliklerin (okula yönelik tutum, ilgili derse yönelik sevgi, ilgi dersten hoşlanmama, ilgili derse verilen değer, ilgili dersin öğretmeninin yeterliliği algısı ve ilgili derse yönelik özyeterlik algısı) yapısal eşitlik modeli ile incelenmesidir. Çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı'ndan temin edilen 10722 öğrenci oluşturmuş fakat yapılan incelemeler sonucunda 4523 veri çalışmadan çıkarılmış ve analizler 6199 öğrenci verisi ile gerçekleştirilmiştir. Akademik başarı puanı olarak öğrencilerin ABİDE 2016 uygulamasından elde ettikleri matematik ve fen Bilgisi başarı puanları kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS, R-SHINE ve LISREL paket programları kullanılarak yapılmıştır. Fen bilgisi ve matematik başarısı değişkenleri bağımlı değişken olarak ele alınmıştır ve bu değişkenin okula yönelik tutum, ilgili dersten hoşlanmama, ilgili derse yönelik sevgi, ilgili derse verilen değer, ilgili derse yönelik özyeterlik algısı ve ilgili dersin öğretmenine yönelik yeterlik algısı bağımsız değişkenlerinin özyeterlik algısı değişkeninin aracı değişken olduğu bir model aracılığıyla yordanıp yordanmadığı yapısal eşitlik modeli ile incelenmiştir. Analizler sonucunda özyeterlik algısının fen bilgisi ve matematik başarısına pozitif yönlü bir etkide bulunduğu sonucuna ulaşılmış ve literatürde yer alan diğer araştırma bulguları ışığında tartışılıp yorumlanmıştır. Çalışma sonunda eğitimcilere ve araştırmacılara yönelik olarak konuya ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the affective characteristics (attitude towards school, love for the related course, dislike for the related course, value given to the related course, perception of the competence of the teacher of the related course and perception of self-efficacy towards the related course) predicting the science and mathematics achievement of the students participating in ABIDE 2016 application with the structural equation model. The study group consisted of 10722 students obtained from the Ministry of National Education of Türkiye, but as a result of the examinations, 4523 data were excluded from the study and the analyzes were carried out with 6199 student data. The math and science achievement scores of the students obtained from the ABIDE 2016 application were used as academic achievement scores. Statistical analyses of the data were conducted using SPSS, R-SHINE and LISREL package programs. Science and mathematics achievement variables were taken as dependent variables and it was examined by structural equation modeling whether this variable was predicted by the independent variables of attitude towards school, dislike towards the related course, love towards the related course, value given to the related course, perception of self-efficacy towards the related course and perception of efficacy towards the teacher of the related course through a model in which perception of self-efficacy was the mediating variable. As a result of the analyses, it was concluded that self-efficacy perception had a positive effect on science and mathematics achievement and it was discussed and interpreted in the light of other research findings in the literature. At the end of the study, suggestions for educators and researchers were presented.