Oral cerrahide basit sütur ve devamlı süturun yara iyileşmesi açısından karşılaştırılması
Comparison of simple suture and continuous suture in oral surgery in terms of wound healing
- Tez No: 870189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GÜRSES
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: iyileşme indeksi, sütur tekniği, yara iyileşmesi, healing index, suture technique, wound healing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı basit sütur tekniği ve kilitli devamlı sütur tekniğini yara iyileşmesi, sütur atma süresi, sütur alma ağrısı, sütur alma zorluğu açısından karşılaştırmaktır. Birçok çalışmada sütur materyalleri in vivo ve in vitro karşılaştırıldığı halde çok az sayıda çalışma sütur tekniklerini karşılaştırmıştır. Bu sebeple bu çalışmada dişsiz alveoler kretlerde basit sütur tekniği ile devamlı sütur tekniği karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif bir split-mouth çalışma olarak planlandı. Bu amaçla dişsiz alveoler krette boydan boya insizyon yapılıp flep açılmış hastalarda yara kapatmada flebin bir yarısına orta hatta kadar kilitli devamlı sütur tekniği diğer yarısına orta hatta kadar basit sütur tekniği ile sütur atılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Sütur atma süresi, sütur atma zorluğu ve sütur alma ağrısı karşılaştırılmıştır. Üç uzman gözlemci 1., 3. ve 7. günlerde ağız içi alınan fotoğraflar üzerinden Erken Yara İyileşmesi Skoru (EHS) ile yara iyileşmesini değerlendirmiştir. Ayrıca 1., 3. ve 7. Günlerde Landry iyileşme indeksi ile de yara iyileşmesi klinik olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerden toplanan veriler basit ve kilitli devamlı sütur tekniği için istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 34 hasta dahil edildi. Sütur alma ağrısı, sütur alma zorluğu, Landry indeksinde 1. ve 7. gün verileri, EHS'de 1. ve 3. gün verileri anlamlı olarak farklı değildi. Ancak sütur atma süresi, Landry iyileşme indeksi 3. gün verileri ve EHS 7. gün verileri gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Kilitli devamlı sütur tekniği daha az zaman gerektirir ve bu teknikte yara iyileşmesinin daha iyi olduğu görülmüştür. Sonuç: Uzun insizyonlarda basit teknik yerine kilitli devamlı sütur tekniğinin kullanılması dikiş atmada zaman tasarrufu ve daha iyi bir yara iyileşmesi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the simple suture technique and the locked continuous suture technique in terms of wound healing, suturing time, suturing pain, and suturing difficulty. Although many studies have compared suture materials in vivo and in vitro, very few studies have compared suture techniques. For this reason, in this study, simple suture technique and continuous suture technique were compared in edentulous alveolar ridges. Materials and Methods: This study was planned as a prospective split-mouth study. For this purpose, patients in whom a longitudinal incision was made in the edentulous alveolar ridge and a flap was opened were included in the study. One half of the flap was sutured with the locked continuous suture technique up to the midline and the other half was sutured with the simple suture technique up to the midline. Suturing time, suture removal difficulty and suture removal pain were compared. Three expert observers evaluated wound healing with the Early Wound Healing Score (EHS) on intraoral photographs taken on days 1, 3 and 7. Wound healing was also clinically assessed with the Landry healing index on days 1, 3 and 7. The data collected from these evaluations were statistically compared for the simple and locked continuous suture technique. Results: A total of 34 patients were included in the study. Suture removal pain, difficulty in suturing, Landry healing index day 1 and day 7 data, and EHS day 1 and day 3 data were not significantly different. However, suturing time, Landry healing index day 3 data and EHS day 7 data were significantly different between the groups. Locked continuous suture technique requires less time and wound healing was found to be better with this technique. Conclusion: The use of locked continuous suture technique instead of the simple technique in long incisions may save time in suturing and provide better wound healing.