T1 nod negatif diferansiye tiroid kanserinde cerrahi tedavi: Lobektominin yeterliliğinin değerlendirilmesi
Surgical management of T1 node-negative differentiated thyroid cancer: Evaluating the adequacy of lobectomy
- Tez No: 972360
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÖKHAN İÇÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Diferansiye Tiroit Kanseri, Total Tiroidektomi, Hemitiroidektomi, ATA Kılavuzu, Differentiated thyroid cancer, Total Thyroidectomy, Hemithyroidectomy, ATA Guidelines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Diferansiye tiroit kanseri (DTK) tiroit bezinin malign neoplazmlarının %90'ını oluşturmakta olup en sık görülen tipi Papiller Tiroit Karsinomu (PTK)'dur. Ultrasonografi (USG) ve tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte hem tiroit insidentalomalarının hem de tiroit kanserinin insidansı artış göstermektedir. Yayınlanan son ATA (Amerikan Tiroit Derneği) kılavuzlarıyla birlikte erken evre DTK tedavisinde konservatif tedavilerin tercih edilmesi önerilmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda preoperatif tetkiklerinde tek lobda biyopsi ile kanıtlanmış malign veya malign şüpheli, cT1 nodülü olan cN0 evre hastaların postoperatif histopatoloji sonuçları ile komplikasyon durumları değerlendirilerek cT1N0 tiroit kanseri tanılı hastalarda tercih edilecek operasyon tekniğinin gerekliliği ve yeterliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem Çalışmamızda öncelikle Mayıs 2015 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda tiroit kanseri ön tanısıyla hemitiroidektomi veya total tiroidektomi uygulanan ve operasyon sonrası patoloji sonucu DTK olarak sonuçlanan hastaların verileri retrospektif olarak tarandı. Dışlama kriterleri belirlenmesi sonrası veri toplanan hasta grubundan“tek lobda 20 mm ve daha küçük boyutlu malign veya malign şüpheli nodülü olan, tümör olan lobun karşı lobunda malign veya malign şüpheli nodülü olmayan, hemitiroidektomi veya total tiroidektomi uygulanmış olan, patoloji sonucu DTK olarak sonuçlanmış olan”156 hasta analiz edildi. Total tiroidektomi uygulanmış olan hastalar belirlenen kriterlere göre 'Hemitiroidektomiye uygun olan' ve 'Hemitiroidektomiye uygun olmayan' hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Önce 'Hemitiroidektomiye uygun olan' ve 'Hemitiroidektomiye uygun olmayan' hastalar arasında, ardından 'Hemitiroidektomiye uygun olan' ve 'Hemitiroidektomi uygulanmış olan' hastalar arasında karşılaştırmalı analizler uygulandı. İstatistiksel analizde IBM SPSS Statistics v31.0 (IBM, Chicago, ABD) programı kullanıldı. Tüm istatistiksel testlerde anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular Çalışmamıza toplam 156 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 44,613,1 idi. 41 (%26,3) hasta erkek, 115 (%73,7) hasta kadın idi. Hastaların 134 (%85,9)'üne total tiroidektomi, 22 (%14,1) hastaya hemitiroidektomi operasyonu uygulandı. Median takip süresi 36 (2-123) ay idi. Hastaların 67 (%42,9)'si Hemitiroidektomiye Uygun Olan, 67 (%42,9)'si Hemitiroidektomiye Uygun Olmayan, 22 (%14,1)'si Hemitiroidektomi Uygulanmış olarak saptandı. Total tiroidektomi uygulanmış olan hastaların yarısına aslında hemitiroidektomi uygulanmasının yeterli olacağı ve gereksiz fazladan tedavi uygulanmış olduğu saptandı. Preoperatif USG'de kontralateral lobda nodül saptanan ve total tiroidektomi yapılan hastaların kontralateral lob histopatolojisi incelendiğinde 22 (%36,1) hastada PTK olduğu görülmüştür. Yapılan multivariant analizde, normal tiroit dokusu görülme ihtimali PTK'ye kıyasla 6,7 kat daha fazla, kronik tiroidit görülme ihtimali ise 4,2 kat daha fazla bulunmuştur. Kontralateral intratiroidal paratiroit bezi mevcut hastaların %36,4'ünde geçici hipokalsemi görülmüş olup kontralateral intraparatiroidal paratiroit bezi mevcut olan hastalarda hipokalsemi gelişme riskinin 3,56 kat arttığı saptanmıştır. Hemitiroidektomi uygun olan hasta grubunda median operasyon süresi dakika cinsinden 100 (45-180) iken Hemitiroidektomi uygulanmış olan hasta grubunda 65 (45-100) olduğu görüldü (p<0,001). Sonuç cT1N0 evre tiroit kanseri tanılı hastalarda risk artıran faktörlerin ve komplikasyon risklerinin doğru değerlendirmesi ile hemitiroidektominin öncelikli seçilmesi gereken cerrahi teknik olduğunu, bu sayede gereksiz total tiroidektomi uygulamalarının azaltılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Differentiated thyroid cancer (DTC) accounts for approximately 90% of malignant neoplasms of the thyroid gland, with papillary thyroid carcinoma (PTC) being the most common subtype. With the widespread use of ultrasonography (USG) and fine-needle aspiration biopsy (FNAB), the incidence of both thyroid incidentalomas and thyroid cancer has shown a marked increase. Recent ATA guidelines recommend more conservative approaches in the management of early-stage DTC. In this context, the present study aimed to investigate the necessity and adequacy of the surgical technique to be preferred in patients with cT1N0 thyroid cancer by evaluating postoperative histopathological findings and complication rates in patients with biopsy-proven malignant or suspicious-for-malignancy nodules confined to a single lobe (cT1, cN0) on preoperative evaluation. Method In our study, we retrospectively reviewed the data of patients who underwent hemithyroidectomy or total thyroidectomy with a preoperative diagnosis of thyroid cancer at the Department of General Surgery, Ege University Faculty of Medicine Hospital, between May 2015 and May 2025, and whose postoperative pathology results confirmed DTC. After applying exclusion criteria, a total of 156 patients were included in the analysis. Eligible patients were defined as those with: a nodule ≤20 mm in a single lobe, classified as Bethesda V or VI on FNAB, without ultrasonographic evidence of malignant or suspicious nodules in the contralateral lobe, and whose final pathology was reported as DTC. Patients who underwent total thyroidectomy were stratified into two groups according to the predefined criteria: those considered“eligible for hemithyroidectomy”and those“not eligible for hemithyroidectomy.”Comparative analyses were then conducted: first, between patients“eligible for hemithyroidectomy”versus“not eligible,”and second, between patients“eligible for hemithyroidectomy”versus those who had actually undergone hemithyroidectomy. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics v31.0 (IBM, Chicago, IL, USA), and a p-value <0.05 was considered statistically significant for all tests. Results A total of 156 patients were included in the study. The mean age was 44.6 ± 13.1 years, with 41 (26.3%) male and 115 (73.7%) female patients. Total thyroidectomy was performed in 134 patients (85.9%), including 6 patients (3.8%) who underwent staged completion thyroidectomy, while 22 patients (14.1%) underwent hemithyroidectomy. The median follow-up period was 36 months (range: 2–123 months). Of the total cohort, 67 patients (42.9%) were classified as“eligible for hemithyroidectomy,”67 patients (42.9%) as“not eligible for hemithyroidectomy,”and 22 patients (14.1%) as“underwent hemithyroidectomy.”Notably, approximately half of the patients who underwent total thyroidectomy were found to have been adequately treated with hemithyroidectomy, indicating that they had received unnecessary overtreatment. Among patients who underwent total thyroidectomy due to the presence of contralateral nodules on preoperative ultrasonography, histopathological examination of the contralateral lobe revealed PTC in 22 patients (36.1%). Multivariate analysis demonstrated that, compared with PTC, the likelihood of observing normal thyroid tissue was 6.7-fold higher, and the likelihood of detecting chronic thyroiditis was 4.2-fold higher. Transient hypocalcemia was observed in 36.4% of patients with contralateral intrathyroidal parathyroid glands, and the risk of developing hypocalcemia was found to be 3.56 times higher in this subgroup. Furthermore, the median operative time was significantly longer in the group“eligible for hemithyroidectomy”who underwent total thyroidectomy (100 minutes, range: 45–180) compared to those who underwent hemithyroidectomy (65 minutes, range: 45–100) (p<0.001). Conclusion We conclude that, in patients with cT1N0 stage thyroid cancer, accurate evaluation of risk factors and complication risks supports hemithyroidectomy as the preferred surgical approach. This strategy may contribute to reducing the frequency of unnecessary total thyroidectomies.