Türk popülasyonunda prostat kanserli olgularda BRCA1,BRCA2 ve RAD51 gen ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of BRCA1,BRCA2 and RAD51 gene expression levels in prostate cancer cases in the turkish population
- Tez No: 870341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ŞENTÜRK ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, ekspresyon, regülasyon, genler, moleküler mekanizma, Prostate cancer, expression, regulation, genes, molecular mechanism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ: Bu tez çalışmasında prostektomi uygulanan prostat kanseri tanısı alan hastalarda DNA tamir mekanizmasıyla ilişkili BRCA1, BRCA2 ve RAD51 genlerinin ekspresyon düzeylerindeki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmaya Ocak 2020-Mart 2023 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Ürolojik Onkoloji Bilim Dalı'nda prostektomi uygulanan prostat kanseri tanısı konulan 50 hasta ve 20 sağlıklı kontrol gruplarının kan örneklerindeki ekspresyon değerleri retrospektif olarak çalışıldı. Total RNA'dan sentezlenen cDNA'lardan BRCA1, BRCA2 ve RAD51 genlerinin QRT-PCR yöntemiyle ekspresyon düzeyine bakıldı. BULGULAR: Elde ettiğimiz verilere göre; BRCA1 ve RAD51 gen ekspresyonları nüks olan hastalarda nüks olmayan hasta grubuna göre yukarı regüle olarak bulundu. Nüks olan prostat kanserli hastalarda BRCA1'in ekspresyon düzeyi anlamlı olarak tespit edildi (p=0.000478). Çalışmamızda, hastaların grade durumlarına göre ekpresyonlara baktığımızda, BRCA1, BRCA2, RAD51 gen ekspresyonları grade grup 1'de grade grup 5'e göre yukarı regüle olarak belirlenmesine rağmen, BRCA1 (p=0.207763), BRCA2 (p=0.454905) ve RAD51 (p=0.267059) ekspresyon düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Yaş grupları açısından ele alındığında, ≤ 60 prostat kanserli bireyleri 61-73 yaş aralığındaki prostat kanserli bireylerle kıyasladığımızda BRCA1 (p=0.012191), BRCA2 (p=0.000012) ve RAD51 (p=0.000006) ekspresyon düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. SONUÇ: Çalışmamızda BRCA1 ve RAD51 gen ekspresyonları prostat kanserli hasta grubunda kontrol grubuna göre aşağı regüle iken BRCA2 gen ekspresyonu yukarı regüle olarak belirlendi. Prostat kanserli hastalarda BRCA1'in ekspresyon düzeyi istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi (p=0.004561). Sonuç olarak, bu çalışmaya dahil ettiğimiz BRCA1, BRCA2 ve RAD51 genlerinin ekspresyon düzeylerinin belirlenmesi ve işlevlerinin ortaya konulmasıyla prostat kanserinin moleküler mekanizmalarının aydınlatılması ve yeni tedavi stratejileri geliştirilmesi konusunda literatüre önemli katkılar sunacağı görüşünü paylaşmaktayız.
Özet (Çeviri)
AIM: This thesis study aimed to determine the differences in the expression levels of BRCA1, BRCA2, and RAD51 genes related to the DNA repair mechanism in patients diagnosed with prostate cancer who underwent prostectomy. MATERIAL METHOD: The study retrospectively examined the expression values in the blood samples of 50 prostate cancer patients and 20 healthy control groups who underwent prostectomy at the Department of Urology, Department of Urology, Istanbul Faculty of Medicine, between January 2020 and March 2023.The expression level of BRCA1, BRCA2, and RAD51 genes from cDNAs synthesized from total RNA was examined by the QRT-PCR method. RESULTS: According to the data we obtained, BRCA1 and RAD51 gene expressions were found to be upregulated in patients with recurrence compared to the patient group without recurrence. The expression level of BRCA1 was found to be significant in patients with recurrent prostate cancer (p=0.000478). In our study, when we looked at the expressions according to the grade status of the patients, although BRCA1, BRCA2, and RAD51 gene expressions were found to be upregulated in grade group 1 compared to grade group 5, BRCA1 (p=0.207763), BRCA2 (p=0.454905), and RAD51 (p=0.267059) expression levels were not found to be statistically significant. When considered in terms of age groups, when we compared individuals with prostate cancer aged ≤ 60 years with individuals aged 61–73 years, BRCA1 (p=0.012191), BRCA2 (p=0.000012), and RAD51 (p=0.000006) expression levels were found to be statistically significant. CONCLUSION: In our study, BRCA1 and RAD51 gene expressions were down-regulated in the prostate cancer patient group compared to the control group, while BRCA2 gene expression was up-regulated. The expression level of BRCA1 in patients with prostate cancer was found to be statistically significant (p=0.004561). In conclusion, we share the view that determining the expression levels and revealing the functions of the BRCA1, BRCA2 and RAD51 genes we included in this study will make significant contributions to the literature in elucidating the molecular mechanisms of prostate cancer and developing new treatment strategies.