18F-Florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografisinin demans sendromlarının ayırıcı tanısı ve prognozundaki yeri
The role of 18F-Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography in the differential diagnosis and prognosis of dementia syndromes
  1. Tez No: 870361
  2. Yazar: FARUK UĞUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET AYHAN HANAĞASI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: demans sendromları, parkinsonizm, 18F- florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografisi, görüntüleme verilerinin nicellenmesi, dementia syndromes, parkinsonism, 18F-fluorodeoxyglucose positron emission tomography, quantification of imaging data
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve Amaç: Demans, merkezi sinir sisteminin hasarlanması sonucu, birden fazla kognitif alanda gerileme ile ilintili olarak günlük yaşam aktivitelerinin eski düzeyde sürdürülememesine neden olan kalıcı ve sıklıkla ilerleyici bir sendromdur. Demans sendromlarının ayırıcı tanısı ve prognozunda beyin 18F- florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografisi (18FDG-PET) önemli yer tutar. Bu çalışmada demans hastalarına ait beyin 18FDG-PET görüntülerinin, literatürde yaygın kabul görmüş yazılım paketleri kullanılarak farklı beyin bölgelerinin metabolizma düzeylerinin nicel hale getirilme işlemi gerçekleştirilecektir. Yöntem: Çalışmamıza, demans tanısı olan 138 hastanın beyin 18FDG-PET görüntülerinin dahil edildi. Katılımcıların bilgisayarlı tomografi görüntülerine sırasıyla kafatası sıyırma, segmentasyon, yapısal şablon görüntüleri ile bağdaştırılma işlemi uygulandıktan sonra kortikal parselasyon işlemi gerçekleştirildi. Katılımcıların beyin pozitron emisyon tomografi görüntülerinin (PET) geometrik dönüşümü sağlandı ve yukarıda bahsi geçen adımlar sonucunda atlas ile ilişkilendirilmiş BT görüntüleri bağdaştırıldı. Elde edilen görüntüler binarize edildikten sonra görüntüdeki voksellerin ortalama değerlerinin nicel hale getirilmesi sağlandı. Hastalar klinik ve laboratuvar özelliklerine alt gruplara ayrılarak alt gruplar arasındaki nicel metabolizma değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Demans hastalarında iki yanlı temporal bölgedeki 18FDG-PET nicel metabolizma değeri parkinsonizmi saptanan grupta saptanmayan gruba göre anlamlı olarak düşük saptandı (p = 0,03). Tau patolojisi gösteren Alzheimer, frontotemporal demans ve kortikobazal sendrom hasta grupları analiz edildiğinde, parkinsonizmi olan hasta grubunda parkinsonizmi olmayan hasta grubuna göre temporal ve frontal bölgelerin anlamlı derecede hipometabolik olduğu gösterildi (temporal p=0,03, frontal p=0,04). Tartışma: Demans sendromlarının patolojilerinin farklı topografik dağılımlarının parkinsonizm tablosunu ortaya çıkarmada farklı nöral yolakları kullanabileceği düşünüldü. Demans sendromlarının patolojisinin anatomik dağılımına spesifik atlasların geliştirilmesiyle yazılım destekli nicel 18FDG-PET değerlendirmesinin daha doğru sonuçlar vereceği çıkarımı yapıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Dementia is a persistent and often progressive syndrome, which is associated with regression in more than one cognitive area because of damage to the central nervous system. Brain 18F-fluorodeoxyglucose positron emission tomography (18F-DG-PET) has an important place in the differential diagnosis and prognosis of dementia syndromes. In this study, the process of quantifying the metabolism levels of different brain regions of brain 18FDG-PET images of dementia patients will be performed using software packages widely accepted in the literature. Method: Brain 18FDG-PET images of 138 patients with dementia were included in our study. After applying skull scraping, segmentation, and structural template images to the computed tomography (CT) images of the participants, respectively, cortical parcellation was performed. Geometric transformation of the participants' brain positron emission tomography images (PET) was achieved, and the CT images associated with the atlas resulting from the above-mentioned steps were correlated. After the obtained images were binarized, the mean values of the voxels in the image were quantified. The patients were divided into subgroups according to their clinical and laboratory characteristics, and the quantitative metabolic values between the subgroups were compared. Findings: In dementia patients, the quantitative metabolic value of 18FDG-PET in the bilateral temporal region was found to be significantly lower in the group with parkinsonism compared to the group without parkinsonism (p = 0.03). When Alzheimer's, frontotemporal dementia and corticobasal syndrome patient groups with tau pathology were analyzed, it was shown that the temporal and frontal regions were significantly hypometabolic in the patient group with parkinsonism compared to the patient group without parkinsonism (temporal p=0.03, frontal p=0.04). Discussion: Our study provides that different topographical distributions of pathologies of dementia syndromes may use different neural pathways in the emergence of parkinsonism signs. With the development of atlases specific to the anatomical distribution of the pathology of dementia syndromes, software-assisted quantitative 18FDG-PET assessment will yield more accurate results.