Ali Fuat Başgil ve Nurettin Topçu'nun eserlerinde demokrasi siyasal kültür ilişkisi
The relationship between democracy and political culture in the works of Ali Fuad Başgil and Nurettin Topçu
  1. Tez No: 870502
  2. Yazar: ZELİHA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAŞGETİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Fuad Başgil, Nurettin Topçu, Demokrasi, Siyasal Kültür, Ali Fuad Başgil, Nurettin Topçu, Democracy, Political Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Siyaset bilimi literatüründe demokrasinin istikrarı ile ilgili yapılan tartışmalarda siyasal kültür etkin faktör olarak gösterilmektedir. Siyasal kültürün, siyasi, iktisadi ve sosyal alanlardaki gelişmelere bağlı olarak şekillendiği ifade edilmektedir. Bu çerçevede Türkiye siyasetinin önemli fikir adamlarından Ali Fuad Başgil ve Nurettin Topçu, Türkiye'de istikrarlı bir demokrasinin nasıl bir siyasal kültür gerektirdiğine yönelik fikirler ileri sürmüşlerdir. Bu iki düşünürün siyasal kültürle ilgili öne sürdükleri fikirlerin günümüzde de demokrasiyle ilgili yapılan tartışmaların odağında olduğu görülmektedir. Çalışmada Başgil ve Topçu'nun fikirlerinin analizi yapılarak bireyden topluma, toplumdan devlete belli norm ve değerlerin korunması ve kazanılmasıyla oluşacak siyasal kültürün, rejimlerin istikametleri üzerinde etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır. İki düşünürün de konu bağlamında öne sürdükleri fikirlerde siyasal kültür unsurlarından olan ahlâk, irade, hürmet, fazilet, liyakat ve mesuliyet gibi kavramları merkeze aldıkları ve bu kavramlara daha fazla önem atfettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Political culture is shown as an effective factor in the discussions on the stability of democracy in the political science literature. It is stated that the political culture is shaped depending on the developments in the political, economic and social fields. In this context, Ali Fuad Başgil and Nurettin Topçu, who are important intellectuals of Turkish politics, put forward ideas about what kind of political culture a stable democracy in Turkey requires. It is seen that the ideas put forward by these two thinkers about political culture are still at the center of the discussions about democracy today. In the study, by analyzing the ideas of Başgil and Topçu, it was concluded that the political culture that will be formed by the protection and acquisition of certain norms and values from the individual to the society, from the society to the state will be effective on the directions of the regimes. It has been observed that both thinkers put concepts such as morality, will, respect, virtue, merit and responsibility, which are elements of political culture, at the center of their analysis and attach more importance to these concepts.