Üniversite öğrencilerinin politik pazarlama uygulamaları ile ilgili düşünceleri: Kafkas Üniversitesi örneği
University students' thoughts regarding political marketing practices: The case of Kafkas University
  1. Tez No: 870503
  2. Yazar: EBRU AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Politik Pazarlama, Politik Pazarlama Bileşenleri, Genç Seçmen Davranışı, Marketing, Political Marketing, Political Marketing Components, Young Voter Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Politik pazarlama; siyasi parti veya adayların seçim döneminde minimum maliyet ile maksimum oy elde ederek, iktidara gelebilmek için gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır. Diğer ülkelere kıyasla ülkemizde politik pazarlama uygulamalarına geç kalınmış olsa da, günümüzde siyasi adaylar ve partiler tarafından politik pazarlama faaliyetlerinin sıklıkla kullanıldığını görmekteyiz. Bu araştırmanın temel amacı; Kafkas Üniversitesinde okuyan öğrencilerin politik pazarlama uygulamalarına yönelik eğilimlerini belirleyebilmektir. Bu amaç doğrultusunda, Kafkas Üniversitesinde okuyan 400 öğrenciye yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında, T-TESTİ, ANOVA ve TUKEY testi ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin, oy tercihlerinde politik ürün olan; partinin lideri, ideolojisi, adayı, programı ve geçmiş çalışmaları gibi faktörlerin daha fazla etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca erkek öğrenciler, kız öğrencilerine kıyasla desteklediği siyasi partinin mitinglerine, ev ve iş yeri ziyaretlerine ve parti toplantılarına daha fazla katılım sağlamaktadır. Aynı zamanda politik pazarlama bileşenlerinin, farklı demografik özelliklere sahip genç seçmen grubunu farklı şekilde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Political marketing covers all the activities that political parties or candidates have carried out in order to come to power by obtaining maximum votes with minimum cost during the election period. Although political marketing practices have been delayed in our country compared to other countries, we see that political marketing activities are often used by political candidates and parties today. The main purpose of this research is to determine the tendencies of students studying at Caucasian University towards political marketing practices. For this purpose, a face-to-face survey application was made to 400 students studying at Kafkas University. The obtained data were analyzed and interpreted by using T-TEST, ANOVA and TUKEY test in SPSS program. As a result of the research, it was concluded that factors such as the leader of the party, ideology, candidate, program and past work, which are political products, are more influential in the voting preferences of university students. In addition, male students participate more in the rallies of the political party they support, home and workplace visits and party meetings compared to female students. At the same time, it is seen that the components of political marketing affect the group of young voters with different demographic characteristics in different ways.