Bridging continents: Exploring the dynamics and impacts of China-Africa trade relations
Kıtaları birleştirmek: Çin-Afrika ticaret ilişkisinin dinamiklerini ve etkilerini keşfetmek
  1. Tez No: 870628
  2. Yazar: HANANE LEGSIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Çin-Afrika ticareti, Yatırımlar, Jeoekonomik ilişkiler, Ekonomik etkiler, Altyapı gelişimi, Küresel ekonomik entegrasyon, Sürdürülebilir ortaklıklar, China-Africa trade, Investments, Geoeconomics relations, Economic impacts, Infrastructure development, Global economic integration, Sustainable partnerships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışması, son yirmi yılda gelişen Çin-Afrika ticaret ilişkisini incelemektedir ve ayrıca ticarete, yatırımlara ve Çin tarafından yapılan büyük projelere, büyük kalkınma ortaklıklarına ve bunların Afrika ülkeleri için etkilerine Çin-Afrika İşbirliği Forumu ve Kuşak Yol Girişimi merceğinden odaklanmaktadır. Çalışma, Çin-Afrika ticari ilişkilerinin gelişimini araştırmakta olup, temel itici güçleri tanımlamakta ve Afrika ülkeleri üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri değerlendirmektedir. FOCAC ve BRI'nin hedeflerini, uygulamalarını ve sonuçlarını karşılaştırarak altyapı gelişimine, ekonomik büyümeye ve bölgesel entegrasyona katkılarını vurgulamaktadır. Yapılan analiz sonucunda, borç sürdürülebilirliği, çevresel etki ve yerel ekonomik katılım konuları da dahil olmak üzere bu girişimlerin ortaya çıkardığı fırsatları ve zorlukları ortaya koymaktadır. Bu tez çalışması aynı zamanda Çin'in Afrika ile ekonomik bağlarının boyutlarını da araştırmakta ve Afrika ülkeleri için faydaları ve zorlukları değerlendirmektedir. Bu çalışmada yürütülen araştırma sadece iki bölge arasındaki ticari işlemlerle ilgili değil, aynı zamanda Çin'in Afrika ile genişleyen ekonomik bağlantılarının sonuçları ve bu bağlantıların Afrika ülkelerine ne ölçüde yardımcı olduğuyla da ilgilidir. Araştırma, ticaret modellerini, yatırım akışlarını, kredileri, yardımları ve altyapı projelerini yakından inceleyerek Çin ile Afrika arasındaki ticaret dinamiklerinin doğasında olan potansiyeli ve sorunları ortaya koymaktadır. Bulgular, küresel ekonomik entegrasyonun karmaşıklığını vurgulamakta ve Çin ile Afrika arasında sürdürülebilir ortaklıkların geliştirilmesinin öneminin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the evolving China-Africa trade relationship over the past two decades, focusing on trade, investments, and big projects made by China, the major development partnerships and their implications for African nations through the lenses of the Forum on China-Africa Cooperation and the Belt and Road Initiative. The study explores the evolution of China-Africa trade relations, identifying key drivers and assessing the economic, and social impacts on African countries. It compares the objectives, implementation, and outcomes of FOCAC and BRI, highlighting their contributions to infrastructure development, economic growth, and regional integration. The analysis reveals both the opportunities and challenges posed by these initiatives, including issues of debt sustainability, environmental impact, and local economic participation. This study also explores the dimensions of China's economic ties with Africa and assesses the benefits and challenges for African countries. The investigation conducted in this study is not just around the trade transactions between the two nations but also around the implications of China's expanding economic connections with Africa and the degree to which these links help African nations. The research reveals the potential and problems that are inherent in the dynamics of commerce between China and Africa by closely examining trade patterns, investment flows, loans, aid, and infrastructure projects. The findings highlight the complexities of global economic integration and underscore the importance of fostering sustainable partnerships between China and Africa.