Konjenital Akciğer Malformasyonu olan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with Congenital Lung Malformations
- Tez No: 870629
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Congenital pulmonary airway malformation, congenital lobar emphysema, bronchogenic cyst, pulmonary sequestration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Konjenital akciğer malformasyonları, akciğer parankimi, hava yolları ve damar sistemindeki malformasyonlardan oluşan gelişimsel anomaliler yelpazesidir. Çoğunlukla akciğer tutulumunun derecesine ve göğüs boşluğundaki lokasyonuna bağlı olarak klinik görünümleri ve ciddiyetleri açısından büyük farklılıklar gösterir. Bu malformasyonların klinik belirtileri, doğumdan hemen sonraki dönemdeki solunum sıkıntısından göğüs röntgeninde rastlantısal bir bulguya kadar değişir. Son zamanlarda, konjenital akciğer malformasyonlarının erken teşhisinde bir artış olmuştur ve bu doğum öncesi ultrasonografinin (USG) rutin kullanımına bağlıdır. Bu lezyonların tedavisi malformasyonun tipine ve semptomlara bağlıdır. Semptomatik lezyonların tedavisinde cerrahi yöntem altın standarttır. Ancak asemptomatik akciğer malformasyonlu hastaların tedavisi tartışmalıdır, çünkü bu hastalıkların prognozu öngörülemez. Komplikasyon riski nedeniyle çoğu yazar tanı anında lezyonun rezeksiyonunu önermektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2009-2024 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı tarafından Konjenital Akciğer Malformasyonu tanısı ile takip edilen ve tedavisi yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 63 hastanın yaş ortalaması 8,31±4.79 yıldır. Hastaların 25'i (%39.68) kız, 38'i (%60.32) erkek idi. Kırk hastada (%63,49) lezyon doğum öncesi USG taramalarında saptanmıştı. Doğum sonrası bu hastalarda Toraks Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile tanılar doğrulanmıştı. Geri kalan 23 hastada çeşitli nedenlerle hastaneye başvurduğunda tanı konulmuşdu. Ortanca tanı yaşı 12,4±40,99 (
Özet (Çeviri)
Introduction: Congenital lung malformations are a spectrum of developmental anomalies consisting of malformations of the lung parenchyma, airways and vasculature. They vary greatly in their clinical presentation and severity, mostly depending on the degree of lung involvement and its location in the chest cavity. Clinical manifestations of these malformations range from respiratory distress in the period immediately after birth to an incidental finding on chest X-ray. Recently, there has been an increase in the early diagnosis of congenital lung malformations, a change attributable to the routine use of prenatal ultrasound. The treatment of these lesions depends on the type of malformation and symptoms. Surgery is the gold standard for the treatment of symptomatic lesions. However, the treatment of patients with asymptomatic lung malformations is controversial because the prognosis of these diseases is unpredictable. Due to the risk of complications, most authors recommend resection of the lesion at the time of diagnosis. Material and Methods: In our study, patients who were followed up and treated with the diagnosis of Congenital Lung Malformation by Erciyes University Department of Paediatric Chest Diseases between 2006-2024 were evaluated retrospectively. Results: The mean age of 63 patients included in the study was 8.31±4.79 years. Twenty-five (39.68%) of the patients were female and 38 (60.32%) were male. In forty patients (63.49%), the lesion was detected in prenatal ultrasound scans. Thorax CT scan confirmed the diagnosis in these patients after delivery. In the remaining 23 patients, the diagnosis was made at presentation to hospital for various reasons. The mean age at diagnosis was 12.4±40.99 years (1 year old. Early recognition of these relatively rare congenital cystic lung lesions would lead to the immediate, proper surgical intervention.