Miyofasiyal ağrı sendromu ile vitamin D ilişkisi, D vitamini eksikliğinin yaşamsal parametreler üzerindeki etkisi
Relationship between myocacial pain syndrome and vitamin D, effect of vitamin D deficiency on vital parameters
  1. Tez No: 870671
  2. Yazar: İLKNUR TOPAL YARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BANU SARIFAKIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, 25-OH D, duygu durumu, uyku kalitesi, yaşam kalitesi, Myofascial pain syndrome, 25(OH)D, mood, quality of sleep, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: D vitamini eksikliğinde yaygın kas iskelet ağrısı olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada D vitamini eksikliği ile myofasiyal ağrı sendromu (MAS) arasındaki ilişki ve D vitamininin ağrı, özürlülük, yaşam kalitesi, uyku ve psikolojik durum üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Yöntemler: Çalışmada 120'si hasta ve 60'ı kontrol olmak üzere 180 olgu değerlendirildi. Olgular 25(OH)D düzeyi ve yaşam kalitesi yönünden karşılaştırıldı. Aynı zamanda hastalar 25(OH)D düzeyine göre iki alt gruba ayrılarak, vizuel ağrı skalası (VAS), Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış boyun ağrısı ve özür göstergesi (BAÖG), SF-36 yaşam kalitesi kısa formu, Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ), Beck anksiyete ölçeği (BAÖ) ve Beck depresyon ölçeği (BDÖ) skorları kaydedildi. Bulgular: Hasta grubun 25(OH)D düzeyi 12.8±7.3 ng/ml iken kontrol grubunun 22.8±14.3 ng/ml olup anlamlı farklılık vardı. Kontrollerde SF-36 kısa form yaşam kalitesi indeksinin fiziksel parametreleri hasta grubuna göre yüksek düzeyde idi. Hastaların 25(OH)D düzeyine göre eksikliği olan grupta depresyon ve anksiyete düzeyleri anlamlı daha yüksek ve SF 36 yaşam kalitesi indeksinin mental parametreleri anlamlı düşük idi. Sonuç: Çalışmamızda MAS tanılı hastalarda sağlıklı kontrollere göre 2(OH)D düzeyi anlamlı düşük saptanmıştır ve D vitamini eksikliğinin mental fonksiyonlar ve duygu durumu üzerinde olumsuz etki oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that in vitamin D deficiency, people suffer extensive musculoskeletal pain. In this study, the relationship between vitamin D deficiency and myofascial pain syndrome (MPS) and the effect of vitamin D on pain, disability, quality of life, sleep and psychological condition were examined. Methods: In this study, 180 cases were examined. Of the cases, 120 were patients, and 60 were in the control group. The cases were compared in terms of 25(OH)D level and quality of life. The patients were also divided into two subgroups based on their 25(OH)D levels. Their scores on the Visual Pain Scale (VAS), the Neck Pain and Disability scale (NPDS), the Short Form Quality of Life (SF-36), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI), which were tested for validity and reliability in Turkish, were recorded. Results: The average 25(OH)D level of the patient group was 12.8 ± 7.3 ng/mL, while that of the control group was 22.8 ± 14.3 ng/mL, and there was a significant difference. Physical parameters of the Short Form Quality of Life Index (SF-36) were higher in the control group than in the patient group. In the patient group with a deficiency in 25(OH)D levels, depression and anxiety levels were significantly higher and the mental parameters of the SF 36 Quality of Life Index were significantly lower. Conclusion: In our study, 25(OH)D levels were significantly lower in the patients diagnosed with MPS compared to the healthy people in the control group, and vitamin D deficiency was shown to have a negative effect on mental functions and mood.