Revenge attitudes and behavior differences: Exploring the predictive roles of embitterment and time perspective
İntikam tutum ve davranışlarındaki farklılıklar: Kahırlanma ve zaman perspektifinin yordayıcı rolleri
  1. Tez No: 870672
  2. Yazar: SEDA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Farklılıklar, İntikam Tutum ve Davranışları, Kahırlanma, Klinik Müdahale, Zaman Perspektifi, Clinical Interventions, Embitterment, Individual Differences, Revenge, Time Perspective
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Aşağılanma, hakarete uğrama ya da haksızlık gibi olumsuz deneyimlerden sonra bazı insanlar unutup hayatlarına devam edebiliyorken bazı insanlar intikam peşinde koşarlar. Bireylerin intikam tutum ve davranışlarındaki bireysel farklılıklarda çeşitli faktörlerin etkili olabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada kahırlanma, zaman perspektifi ve intikam tutum ve davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve ardından kahırlanma ve zaman perspektifinin intikam düşünce ve davranışları üzerindeki yordayıcı rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya 155 üniversite öğrencisi katılmış ve sırasıyla Travma Sonrası Hayata Küsme Bozukluğu ölçeği, Zimbardo Zaman Perspektifi ölçeği, Olumsuz-Gelecek maddeleri ve İntikam Ölçeğini tamamlamışlardır. Sonuçlar kahırlanma ile olumsuz geçmiş, kaderci şimdi, olumsuz gelecek zaman perspektifleri ve intikamın pozitif bir korelasyonda olduğunu gösterirken, olumlu geçmiş zaman perspektifi ile negatif yönde ilişkisi olduğunu göstermiştir. Öte yandan, olumlu geçmiş ve olumlu gelecek zaman perspektiflerinin intikam ile negatif yönde bir ilişkisi olduğu bulunmuş, ancak sadece olumsuz geçmiş zaman perspektifinin intikam ile pozitif korelasyonu tespit edilmiştir. Kahırlanma ve zaman perspektifi boyutlarının intikam tutum ve davranışları üzerindeki kümülatif etkisi incelendiğinde ise sadece olumlu gelecek zaman perspektifinin kahırlanma ile birlikte etkili olduğu bulunmuştur. Buna göre, yüksek seviyede kahırlanma yaşayan insanların intikam tutum ve davranışlarının daha yüksek olduğu saptanmış ancak bu bireyler olumlu gelecek zaman perspektiflerine sahiplerse intikam tutum ve davranışlarına daha az yöneldikleri görülmüştür. Sonuçlar göz önüne alındığında, bireylerin yüksek kahırlanma seviyelerine rağmen geleceğe yönelik açık ve esnek bir tutuma sahip olmalarının kahırlanma ve intikamdan kaynaklanan olumsuz duygulanımları ve düşük iyi oluş hali risklerini azaltacağı çıkarsanabilir. Bu bağlamda klinik müdahaleler ve terapinin önemi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After negative life experiences like humiliations and wrongdoings, some people pursue revenge while others forgive. There may be individual differences in revenge thoughts and behaviors. The present study tried to examine the relationships between embitterment, time perspective (TP) and revenge and to investigate the predictive roles of embitterment and TP on revenge thoughts. A total of 155 university students participated in the study and completed the Post-Traumatic Embitterment Disorder Self Rating Scale, the Zimbardo Time Perspective Inventory with the future negative items, and the Vengeance Scale. The results indicated that embitterment was positively associated with past negative, present fatalistic, future negative TPs and revenge while it was negatively associated with past positive TP. On the other hand, while past positive and future positive TPs were found to be negatively correlated with revenge, only past negative TP was positively correlated with it. When the cumulative effects of embitterment and TP dimensions on revenge attitudes were examined, only future positive TP was found to be influential along with the embitterment. Accordingly, highly embittered individuals were more likely to engage in revenge thoughts; but if those individuals have a future positive TP their likelihood of engaging in revenge decreased. Given the results, despite the increased levels of embitterment, having an open and flexible attitude towards the future would diminish the risks for lowered well-being that results from embitterment feelings and revenge itself. The clinical interventions and importance of therapy were discussed.