Kalp hastalarının beslenme bilgi düzeyleri ve öz yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional knowledge levels and self-efficiency of heart patients
  1. Tez No: 870688
  2. Yazar: YASEMİN KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA TEVFİKOĞLU PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hastalıkları, öz yeterlilik, beslenme bilgi düzeyi, Heart diseases, self-efficacy, nutrition knowledge level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırma kalp hastalarının beslenme bilgi düzeyleri ve öz yeterliliklerinin etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, %40'ı kadın, %60'ı erkek olan 300 kalp hastası birey ile gerçekleştirildi. Veri toplanmasında; sosyo-demografik bilgiler, sağlık ve beslenme bilgileri, antropometrik ölçümler, biyokimyasal parametreler, Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİG) Ölçeği ve Beslenme Alışkanlıklarının Düzenlenmesinde Öz Yeterlilik formlarını kapsayan anket formu araştırmacı tarafından yüzyüze uygulanmıştır. Bulgular: Yine kadınların BKİ ortalaması (29,31±5,62 kg/m²) erkeklerden (27,82±4,47 kg/m²) anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir (p=0,012). Çalışmada katılımcılarda kalp hastalıklarının bulunma süreleri ile temel beslenme düzeyleri arasında anlamlı pozitif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur (p=0,024). Bununla beraber eşlikçi hastalıkları olmayanların olanlara göre temel beslenme (p=0,002) ve besin tercihi (p=0,019) puanları daha yüksek olarak saptanmıştır. Çalışmada temel beslenme ve besin tercihi arasında anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzey (p=0,001; r=0,425) bir ilişki bulunurken besin tercihi ve öz yeterlilik arasında anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf düzeyde (p=0,009; r=0,151) bir ilişki tespit edilmiştir. Bu çalışmada daha önce sağlıklı beslenmeyle ilgili bir eğitim alanlar ile almayan katılımcılar arasında temel beslenme, besin tercihi ya da öz yeterlilik arasında bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre katılımcıların temel beslenme puanları arttıkça besin tercihi puanları da artmakta ve yine öz yeterlilik puanları arttıkça besin tercihi puanları da yükselmektedir. Kalp hastalarına beslenme eğitimi verilmesi sağlık ve beslenme düzeylerinin iyileşmesinde olumlu gelişme sağlayabilir. Konu ile ilgili daha geniş kapsamlı çalışmalara yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This research was conducted to evaluate the factors affecting the nutritional knowledge and self-efficacy of heart patients. MaterialandMethods: This study was conducted with 300 individuals with heart disease, 40% of whom were women and 60% were men. When you give; face-to-face training by survey researchers who completed socio-demographic information, health and nutrition information, anthropometric measurements, biochemical medication, Nutrition Knowledge Level for Adults (YETBİG) Scale and Self-Efficacy forms in the regulation of Nutritional Habits. Results: Again, women's BMI was found to be significantly higher (29,31±5,62 kg/m²) than men (27,82±4,47 kg/m²) (p=0.012). It is observed that there is a significant, positive and weak relationship between the conditions of heart disease and basic nutrition level under working conditions (p = 0,024). However, those without egalitarian diseases had higher basic nutrition (p=0,002) and food preference (p=0,019) scores than those with them. In the study, there was a significant, positive and moderate relationship between basic nutrition and nutritional values (p=0,001; r=0,425), while a significant, positive and weak relationship between food preference and self-conformity (p=0,009; r=0,151). has been detected. This found no difference in basic nutrition, nutritional preference, or self-efficacy between those who had previously studied healthy nutrition and those who had not (p>0,05). Result: Upon completion of the study, basic nutrition scores and healthy nutrition preference scores increase, and self-efficacy scores and healthy nutrition preference scores also increase. Nutrition education for heart patients can provide positive improvement in improving healthy health and nutritional level. More comprehensive studies are carried out on the subject.