Atılganlık ve dindarlık
Assertiveness and religiosity
  1. Tez No: 870745
  2. Yazar: BEYZA ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Dindarlık, Assertiveness, Religiosity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Atılganlık, insan ilişkilerinde bireyin kendi çıkarları doğrultusunda hareket edebilmesi, duygularını dürüstçe ifade edebilmesi ve başkalarının haklarını çiğnemeden kendi haklarını koruyabilmesi olarak tanımlanmaktadır. Dindarlık ise; dinin inanç, duygu, davranış, bilgnin bireyin hayatındaki yansıması olarak ifade edilebilir. Bu araştırmada, üniversite öğrencileri örneklem alınarak atılganlık ve dindarlık arasındaki ilişki incelenmiştir. Buna yönelik olarak araştırmada, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde farklı fakültelerde öğrenim gören öğrenciler örneklem alınarak nicel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; dindarlık ve dindarlığın inanç, davranış ve bilgi boyutları ile atılganlık arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuş; dindarlık yükseldikçe atılganlığın düştüğü, dindarlık düzeyi yüksek olanların diğerlerine göre daha düşük atılganlık puanlarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Diğer taraftan, kadınların atılganlık düzeyi erkeklere göre anlamlı düzeyde düşük, dindarlık düzeyleri ise anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Ayrıca atılganlık ve dindarlık puanları arasındaki farklar, eğitim görülen fakülte gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Assertiveness is defined as the individual's ability to act in line with his or her own interests in human relations, to express his or her feelings honestly, and to protect his or her own rights without violating the rights of others. Religiosity is; It can be explained by how the belief, emotion, behavior, knowledge and influence dimensions of religion affect our lives. In this study, the relationship between assertiveness and religiosity was examined by taking university students as a sample. For this purpose, a quantitative study was conducted on students studying in different faculties at Necmettin Erbakan University. As a result of the research; Negatively significant relationships were found between religiosity and its belief, behavior and knowledge dimensions and assertiveness; It has been determined that assertiveness decreases as religiosity increases, and those with high levels of religiosity have lower assertiveness scores than others. On the other hand, the assertiveness level of women was found to be significantly lower than men, and their level of religiosity was found to be significantly higher. In addition, the differences between assertiveness and religiosity scores were found to be statistically significant according to the faculty groups studied.