Multicriteria decision making approach for service quality evaluation of the ground handling companies, case study: Antalya Airport
Yer hizmeti şirketlerinin hizmet kalitesi değerlendirmesi için çok kriterli karar verme yaklaşımı: 'Antalya Havalimanı örneği'
- Tez No: 870858
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİÇ H. GÖKDALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Yer hizmetleri, Hizmet Kalitesi, MCDM, TOPSIS, MOORA, Ground Handling, Service Quality, MCDM, TOPSIS, MOORA
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yer hizmetleri şirketlerinin sunmuş olduğu hizmetler, uçuş operasyonlarının emniyetlive güvenli bir biçimde sürdürülebilmesinde ve havalimanında yolculara yönelik hizmetlerle havalimanı otoritelerini ve havayollarını desteklemede çok önemli bir roloynamaktadır.Bu hizmetler operasyonların kesintisiz ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlayarak,uçakların yerde kalış sürelerini azaltılmasında, uçak kullanımının optimizeedilmesinde, etkin uçağa biniş ve bagaj işlemleriyle , yolcu deneyimlerinigeliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu hizmetleri sunan yer hizmetlerişirketlerinin hizmet kalitesinin değerlendirilmesi, müşteri beklentilerini karşılayanyüksek kalitede.hizmete ulaşmaya yönelik stratejiler geliştirilmelerine etkili olmaktadır.Bu çalışma, A lisansına sahip yer hizmetleri şirketlerinin hizmet kalitelerinindeğerlendirilmesine yönelik bir model oluşturmayı amaçlamaktadır. Model Antalyahavalimanı; nda uygulanmıştır.Model Çok KriterliKarar Verme yöntemi kullanılarak oluşturulmuş, model için kriterlerin ağırlıklandırılmasında Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP), A lisansına sahip yer hizmetleri şirketlerinin değerlendirilmesinde Bulanık TOPSIS ve MOORA yöntemi uygulanmıştır..
Özet (Çeviri)
Ground handling services play a crucial role in supporting airport authorities and airlines by managing flight operations, providing essential ramp services, and ensuring safety and efficiency. These services facilitate smooth operations, reduce turnaround times, optimize aircraft utilization, and enhance passenger experiences through efficient boarding, baggage handling, and customer service. Evaluating the service quality of ground handling companies helps them develop strategies to achieve high-quality service that meets customer expectations.This study aims to create a model to evaluate the service qualities of the Ground Handling Companies having License A. Evaluation was applied at Antalya Airport. For the model, MultiCriteria Decision Making Approach methodology has been used The Analytic Hierarchy Process (AHP) was used to determine the importance weights of the criteria, with results indicating that flight operation services and passenger services were the most critical and Fuzzy TOPSIS and MOORA methods were used for evaluation of the alternatives which are Ground Handling Companies having Licence A.