Üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemalar, yetişkin bağlanma stilleri ve yakın partner şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi: Niğde örneği
Investigation of the relationship between early maladaptive schemas, adult attachment styles and close partner violence in university students: The case of Niğde
  1. Tez No: 870896
  2. Yazar: VEYİS BÖGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Early maladaptive schemas, Adult attachment styles, Intimate partner violence, University students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemalar, yetişkin bağlanma stilleri ve yakın partner şiddeti arasındaki ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan 305 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve Partner Abuse Skalası (PAS) kullanılarak toplanmıştır. Bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde basit doğrusal ve hiyeraşik regresyon analizleri ile SPSS PROCESS makronun Model 4 eklentileri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, erken dönem uyumsuz şema alanlarına ait olan ayrılma ve reddedilme, zedelenmiş özerklik ve performans, zedelenmiş sınırlar, başkalarına yönelimlilik ve aşırı tetikte olma ve baskılama alanlarının tamamının yakın partner şiddetini, kaygılı bağlanmayı ve kaçınmacı bağlanmayı pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı yordadığı bulunmuştur. Ayrıca kaygılı bağlanmanın yakın partner şiddetini pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı yordadığı bulunmuştur. Ayrılma ve reddedilme, zedelenmiş özerklik ve performans, zedelenmiş sınırlar, başkalarına yönelimlilik ve aşırı tetikte olma ve baskılama alanlarının yakın partner şiddeti ile ilişkisinde kaygılı bağlanmanın aracı role sahip olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between early maladaptive schemas, adult attachment styles and intimate partner violence in university students. The research group consists of 305 students studying at Niğde Ömer Halisdemir University. In the study, data were collected using the Personal Information Form, Young Schema Scale Short Form-3, Experiences in Close Relationships Inventory-II (YIYE-II) and Partner Abuse Scale (PAS). Relational screening model was used in this study. Simple linear and hierarchical regression analyzes and Model 4 add-ons of the SPSS PROCESS macro were used to analyze the data. According to the results of the research, it was found that all of the early maladaptive schema domains of separation and rejection, impaired autonomy and performance, damaged boundaries, directedness towards others, and hypervigilance and suppression were statistically significant positive predictors of intimate partner violence, anxious attachment, and avoidant attachment. Additionally, anxious attachment was found to be a statistically significant positive predictor of intimate partner violence. It was concluded that anxious attachment had a mediating role in the relationship between separation and rejection, impaired autonomy and performance, damaged boundaries, orientation towards others, and hypervigilance and repression, and intimate partner violence.