Drama destekli bütüncül fiziksel tepki yönteminin öğrencilerin İngilizce kelime edinimi ve derse yönelik tutumlarına etkisi
The effect of use of total physical response method supported by drama on students' English vocabulary acquisition and attitudes to the course
- Tez No: 870909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bütüncül fiziksel tepki, drama, kelime edinimi, derse yönelik tutum, total physical response, drama, vocabulary acquisition, attitudes to the course
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bütüncül fiziksel tepki yöntemi öncelikle dinleme becerilerinin geliştirilmesini hedefleyen, öğrencilerin öğretmenden aldığı komutlar doğrultusunda kelime ve yapıyı duyması daha sonra hareketleriyle bu eylemi gerçekleştirmesini sağlayan bir dil öğretim anlayışıdır. Araştırmanın temel amacı bütüncül fiziksel tepki yöntemi ile drama yönteminin kullanımının öğrencilerin İngilizce kelime edinimi ve derse yönelik tutumlarındaki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu Doğu Anadolu Bölgesinin bir ilinin merkez ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın uygulandığı okulda 4. sınıflarda iki şube bulunmaktadır. Bu şubelerden biri deney grubu diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Uygulamaya başlamadan önce iki gruba da kelime testi ve derse yönelik tutum ön testi uygulanmıştır. Uygulama altı hafta sürmüştür ve deney grubunda dersler BFT-drama yöntemine yönelik etkinliklerle yapılırken kontrol grubunda anlatım yöntemine yönelik etkinliklerle yapılmıştır. Araştırmanın sonunda kelime testi ve derse yönelik tutum ölçeği son testi uygulanmıştır. Bulgular: Son testlerden elde edilen bulgular BFT-drama yönteminin öğrencilerin İngilizce kelime edinimini ve derse yönelik tutumlarını anlamlı ölçüde artırdığını göstermektedir. Kontrol grubunda kelime edinimi anlamlı ölçüde artarken derse yönelik tutumlarında anlamlı ölçüde bir değişim yaşanmamıştır. Kelime testi ve İngilizce dersine yönelik tutumlarda deney ve kontrol grubu son test puanlarında istatistiki açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu anlamlı farklılık deney grubu lehine olmuştur. Sonuçlar: BFT-drama yönteminin kelime edinimini ve derse yönelik tutumları anlamlı ölçüde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. BFT-drama yöntemi anlamlı ölçüde kelime edinimi kalıcılığını etkilemezken, derse yönelik tutumların kalıcılığını anlamlı ölçüde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Total physical response method is a language teaching approach that aims to first develop listening skills and enables students to hear structures toward the commands they receive from the teacher, and then to perform this action with their movements. The purpose of the research is to examine the effect of the use of total physical response with drama method on students' English vocabulary acquisition and attitudes to the course. Method: In the research, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group, one of the quantitative research methods, was used. The study group consists of 4th grade students from a primary school affiliated with the Ministry of National Education in the central district of a province of the Eastern Anatolia Region. There are two classes in the 4th grade at the school. One of these classes was determined as the experimental group and the other as the control group. The pre-test vocabulary test and attitude scale were applied to both groups. The implementation continued for 6 weeks, and in the experimental group the lessons were carried out with the activities related to TPR-drama methods, while in the control group the lessons were carried out with the activities related to the narrative method. At the end of the research, the post-test vocabulary test and the attitude scale were applied to both groups. Findings: Findings from the post-tests show that TPR-drama method significantly increased students' vocabulary acquisition and attitudes to the course in the experimental group. While vocabulary acquisition increased significantly in the control group, there was no significant change in their attitudes to the course. A statistically significant difference was found in the post-test scores on the vocabulary test and attitudes to the course. This significant difference was in favour of the experimental group. Conclusions: It was concluded that TPR-drama method significantly affected vocabulary acquisition and attitudes to the course. While it did not significantly affect students' permanence of vocabulary acquisition, it significantly affected the permanence of attitudes.