6.sınıf İngilizce öğretim programının aydınlatıcı değerlendirme modeliyle değerlendirilmesi
Evaluation of the 6th grades English curriculum with illuminative evaluation model
- Tez No: 870908
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: program değerlendirme, aydınlatıcı değerlendirme, İngilizce, program evaluation, illuminative evaluation, English
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ Amaç: Bu araştırmanın amacı, 6.sınıf İngilizce Öğretim Programını Aydınlatıcı Değerlendirme Modeliyle değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel karma desen tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Pasinler ilçesinde bulunan iki köy ortaokulu, iki imam hatip ortaokulu ve iki merkez ortaokullarında öğrenim gören 214 6.sınıf öğrencisi ve İngilizce derslerine giren 8 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışma grupları takabalama örneklem yöntemiyle oluşturulmuş ve gruplar köy okulları için“köy okul1, köy okulu2”olarak, merkez okullar için“merkez okul1, merkez okul2”olarak ve imam hatip ortaokulları için“iho1, iho2”olarak adlandırılmıştır.Araştırmada nicel veriler“Ortaokul İngilizce Tutum Ölçeği”ve öğrencilerin İngilizce derslerinden aldıkları başarı puanları (1.ve 2.yazılılarının ortalamaları) ile elde edilmiş olup, nitel veriler ise okul gözlem formu ve öğretmen görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Gruplardan bazılarının öğrenci sayıları 30'un altında olduğu için grupların tamamının normal dağılmadığı varsayılmıştır. Nicel verilerin analizinde parametrik olmayan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Kruskal Wallis-H testi ve Spearman Korelasyon testleri uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Nicel veri toplama araçlarından elde edilen bulgulara göre; 6.Sınıf İngilizce Öğretim Programının çocukların İngilizce dersine karşı tutumlarında bir etkisi olmadığı, öğrencilerin derse karşı tutumları ve başarıları arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ve okul türleri arasında öğrencilerin başarıları ve tutumları üzerinde merkez ortaokulları lehine anlamlı bir farklılık olduğu; imam hatip ortaokulları ve köy ortaokullarında ise derse karşı tutum ve başarı oranının düşük olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Görüşme formundan elde edilen bulgulara göre; ilgili ders öğretmenlerinin program hakkında bir kısmının hizmet içi eğitim aldığı bir kısmının almadığı, program içeriğinde dilbilgisi konularının fazla yer aldığı, ders saatlerinin yetersiz olduğu, tema ve kazanımların öğrencilerin seviyesine uygun olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Gözlem formundan elde edilen bulgulara göre; okulların, özellikle köy okullarının, fiziki imkân ve şartlarının 6.sınıf İngilizce programı için yeterli olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Yapılan değerlendirmeler sonucunda, okul türleri arasında tutum, başarı, imkân ve şartlar ve öğretmen görüşleri açısından farklılıklar olduğu, program işleyişi için fiziki şartların yetersiz sonucuna ulaşılmıştır. 6.sınıf İngilizce programının tüm okullar için aynı olduğu fakat işleyiş süreci ve sonuç anlamında okul türlerine göre bazı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The purpose of this study is to evaluate the 6th grade English Curriculum using the Illuminative Evaluation Model. Method: In this study, convergent parallel mixed design, which is one of the mixed research methods in which quantitative and qualitative methods were used together, was preferred. The study group of the research consists of 214 6th grade students studying in two village middle schools, two religious middle schools and two central middle schools in Pasinler district of Erzurum province in the 2023-2024 academic year and 8 English teachers who teach English lessons at these grades. The study group was formed by stratification sampling method and the groups were named as“village school1, village school2”for village secondary schools,“central school1, central school2”for central secondary schools and“iho1, iho2”for religious secondary schools. In the study, quantitative data are obtained through the“Secondary School English Attitude Scale”and students' achievement scores in English lessons (averages of 1st and 2nd written scores), while qualitative data were collected through school observation forms and teacher interview forms. Since some of the groups had less than 30 students, it was assumed that all of the groups were not normally distributed. In the analysis of quantitative data, nonparametric Wilcoxon Signed Rank Test, Kruskal Wallis-H test and Spearman Correlation tests were applied. Descriptive analysis method was used to analyze qualitative data. Findings: According to the findings obtained from the quantitative data collection tools; it was found that the 6th Grade English Curriculum had no effect on children's attitudes towards English lesson, there was a significant positive relationship between students' attitudes towards the lesson and their achievement, and there was a significant difference between school types on students' achievement and attitudes in favor of central secondary schools; in both religious secondary schools and village secondary schools, attitudes and achievement rates towards the lesson were low. According to the findings obtained from the interview form, it was found that some of the teachers received in-service training about the program and while others did not, the curriculum was found to contain an excessive amount of grammar topics, insufficient lesson hours, and themes and objectives that were appropriate for the students' level. The findings from the observation forms indicated that the physical facilities and conditions of the schools, especially the village schools, were not adequate for the 6th-grade English curriculum Conclusions: The evaluations concluded that there were differences in terms of attitudes, achievement, facilities, and teacher opinions across different types of schools. It was found that the physical conditions were inadequate for the proper implementation of the curriculum. Although the 6th-grade English curriculum is the same for all schools, there are some differences in the implementation process and outcomes depending on the type of school.