Ortaöğretim öğrencilerinin yabancı dil olarak Almanca dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination the attitudes of high school students towardsgerman as a foreign language course
  1. Tez No: 871003
  2. Yazar: DUYGU ŞAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Almanca dersine yönelik tutum ölçeği, dil öğrenimi, tutum, güdülenme, ikinci yabancı dil, German lesson attitude scale, language learning, attitude, motivation, second foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin Almanca dersine ilişkin tutum düzeylerini belirlemek ve öğrencilerin Almanca dersine ilişkin tutumlarının cinsiyet, not ortalaması, öğrenim gördükleri lise türü, aile gelir düzeyi ve veli eğitim düzeyine göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırma ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Palandöken ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinin, İbrahim Hakkı Fen Lisesinin ve Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesinin 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya toplam 298 tane 11. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla, 11. sınıf öğrencilerine“Kişisel Bilgi Formu ve Almanca Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırma verileri“SPSS 25.0”bilgisayar programında çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde, Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin Almanca dersine ilişkin tutumları ile cinsiyet, not ortalaması, okul türü, hane halkı gelir düzeyi ve veli eğitim düzeyi değişkenleri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Öğrencilerin ölçeğe verdiği cevaplar sonucunda; Almanca dersine yönelik tutum ölçeği ile cinsiyet, not ortalaması ve hane halkı geliri arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, okul türü ve veli eğitim düzeyi arasında anlamlı farklılıklar görülmektedir. Sonuç: Öğrencilerin Almanca dersine yönelik tutumları incelendiğinde, Anadolu Lisesi öğrencilerinin Fen Lisesi öğrencilerinden ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Almanca dersine karşı daha olumlu tutuma sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the attitude levels of secondary school students towards the German course and to investigate whether students' attitudes towards the German course show significant differences according to gender, point average, type of high school they attend, family income level and parents' education. Method: This study was designed with the relational survey model. The sample of the study consisted of 11th grade students of Mehmet Akif Ersoy Anatolian High School, İbrahim Hakkı Science High School and Nurettin Topçu Social Sciences High School in Palandöken districkt of Erzurum province in the 2023-2024 academic year. A total of 298 11th grade students participated in the study. İn order to collect data in the study“Personal İnformation Form and Attitude Scale Towards German Lesson”were applied to 11th grade students. The study data were analyzed in the“SPSS 25.0”computer program. Kolmogorov-Smirnov normality test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H analysis were used in the analysis of the data obtained because of the research. Findings: In the study, the relationship between secondary school students' attitudes towards the German course and the variables of gender, point average, school type, parents' education level and family income level was discussed. As a result of the students' answers to the scale; while there is no significant difference between the attitude scale towards German Lessons and gender, point average and family income, there is no significant difference between school type and parents' education level. Results: When students' attitudes towards the German course are examined, it is seen that Anatolian High School students have more positive attitudes towards the German course than Science High School students and Social Sciences High School students.