Skuarin İçeren Hidrojeller ve Antikanser Özelliklerinin In Vitro İncelenmesi
In vitro investigation of squarin-containing hydrogels and their anticancer properties
- Tez No: 871031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK PAMUK ALGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotodinamik Terapi, Hidrojel, Fotoduyarlaştırıcı, Skuarin, Photodynamic Therapy, Hydrogel, Photosensitizer, Squaraine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kanser, anormal hücrelerin hızla bölünerek diğer doku ve organlara yayılıp onları istila etmesiyle ortaya çıkan geniş bir hastalık grubudur. Kanser, en ölümcül hastalıklar arasındadır. Günümüzde kanser ile mücadelede cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi en çok kullanılan yöntemlerdir. Ancak, bu tedavi yöntemleri tek başına her zaman yeterli olamamakta hatta ağır yan etkileri söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle yenilikçi terapi yöntemleri ve bu yöntemler için elverişli yeni nesil malzemelerin geliştirilmesi için yoğun bir çaba harcanmaktadır. Yenilikçi terapi yöntemleri arasında fotodinamik terapi (FDT), hastaların ışığa maruz bırakılarak tedavi edilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Tedavi süresinin kısa olması, maliyetinin düşük olması, yüksek oranda seçicilik göstermesi, düşük toksisitesi, noninvaziv olması ve düşük yan etki göstermesi gibi sebeplerden ötürü araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. Tez çalışması kapsamında fotodinamik terapi ajanı olabilecek suda çözünür skuarin boyası tasarlanıp sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve biyomedikal görüntüleme ile fotodinamik terapi (FDT) uygulamaları in vitro çalışmalarla test edilmiştir. Skuarinin 1'e özgü yüksek soğurma, emisyon, kuantum verimi, parlaklık gibi özellikleri çalışmanın diğer aşamalarında olumlu etki bırakmıştır. Skuarinin ile poliakrilamit (PAAm) ve poli(N-izopropilakrilamit) (PNIPAAm) tabanlı fotodinamik hidrojeller elde edilmiştir. Hidrojellerin sentez, karakterizasyon ve fotodinamik terapi (FDT) uygulamaları in vitro çalışmalarla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a large friendship group that occurs when the abnormal flow rapidly breaks down and spreads to other tissues and organs and invades them. Cancer involves, most importantly, deaths. Today, surgical intervention, healing and radiotherapy are the most used methods in the fight against cancer. However, these treatment methods alone are not always sufficient and may even have severe side effects. For this reason, intense efforts are being made to develop drug treatment methods and new generation materials suitable for these methods. Among the innovative therapy methods, photodynamic therapy (PDT) is a therapy based on the principle of treating and releasing patients' injured exposure. It has become the focus of attention of individuals due to reasons such as its short treatment technology, low cost, high selectivity, low power, non-invasiveness and low side effects. Within the scope of the thesis study, a water-soluble squaraine dye, which can be a photodynamic therapy agent, was designed, synthesized, characterized, and biomedical imaging and photodynamic therapy (PDT) applications were tested with in vitro studies. The unique properties of squarainin 1, such as high absorption, emission, quantum efficiency and brightness, had a positive impact on other stages of the study. Polyacrylamide (PAAm) and poly(N-isopropylacrylamide) (PNIPAAm) based photodynamic hydrogels were obtained with squarinin. Synthesis, characterization and photodynamic therapy (PDT) applications of hydrogels were examined through in vitro studies.