An investigation of the moderating effect of adaptive and maladaptive perfectionism on the association between attachment styles and perfectionistic self-presentation
Uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçiliğin bağlanma şekilleri ve kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimi arasındaki bağlantı üzerindeki düzenleyici etkisinin incelenmesi
- Tez No: 871044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZ BERFU AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin bağlanması, Kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimi, Mükemmeliyetçi kişilik özellikleri, Adult attachment, Perfectionistic Self-Presentation, Trait Perfectionism
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma yetişkin bağlanması ve kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimi arasındaki bağlantıyı ve uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçiliğin bu ilişkide oynadığı rolü keşfetmeyi amaçlamıştır. Katılımcılar beliren yetişkinlik dönemindeki 18 ve 30 yaş arasındaki kişilerden (N = 237) oluşmaktadır ve katılımcılara sosyal media platformları üzerinden bir link aracılığıyla ulaşılmıştır. Katılımcılardan demografik sorulara ek olarak üç ölçek doldurmaları istenmiştir. Bu çalışmada yetişkin bağlanmasını ölçmek için Yakın İlişkilerde Yaşamtılar Envanteri – II, mükemmel bir öz-imaj sunma eğilimini ölçmek için Kendini Mükemmeliyetçi Gösterme Eğilimi Ölçeği ve uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçilik boyutlarını ölçmek için Neredeyse Mükemmel Ölçeği kullanılmıştır. Korelasyon analizleri kaygılı bağlanmanın kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimiyle ve tüm alt boyutlarıyla anlamlı bir şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Kaçıngan bağlanmanınsa sadece kusuru açığa vurmama boyutuyla bağlantılı olduğu görülmüştür. Yapılan regresyon analizleri sonucunda kaygılını bağlanmanın kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimini anlamlı bir şekilde yordadığı, buna karşılık kaçıngan bağlanmanın yordayıcı olmadığı kaydedilmiştir. Uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçiliği düzenleyici rolü anlamlı bulunamamıştır. Buna karşılık, yapılan post-hoc analizler uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçiliğin kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimini yordadığını göstermiştir. Ayrıca, uyumsuz mükemmeliyetçiliğin kaygılı bağlanma ve kendini mükemmeliyetçi gösterme eğilimi arasındaki bağlantıya kısmen aracılık ettiğinin görülmesiyle yeni bir model ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın bulguları teorik ve klinik sonuçları göz önünde bulundurularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to uncover the association between adult attachment and perfectionistic self-presentation and the role adaptive and maladaptive perfectionism plays in this relationship. Participants who were emerging adults aged between 18 and 30 (N = 237) were recruited through an online link that was distributed in various social media platforms. Participants were asked to complete three scales in addition to demographic questions. The scales utilized in the present study were Experiences in Close Relationships Inventory – Revised in order to assess adult attachment orientations, Perfectionistic Self-Presentation Scale to measure the tendency to convey a perfect self-image and Almost Perfect Scale- Revised in order to measure adaptive and maladaptive perfectionism. Correlational analyses revealed that attachment-anxiety was correlated with perfectionistic self-presentation including all three dimensions. However, attachment-avoidance was found to be correlated with only the nondisclosure of imperfection dimension. Linear regression analyses demonstrated that anxious attachment predicted perfectionistic self-presentation whereas avoidant attachment did not play the same role. The moderating effect of adaptive and maladaptive perfectionism was not significant. However, post-hoc analyses revealed that both maladaptive and adaptive perfectionism predict perfectionistic self-presentation. Additionally, a new model emerged as maladaptive perfectionism partially mediated the association between attachment-anxiety and perfectionistic self-presentation. Findings of the present study are discussed with respect to their theoretical and clinical implications.