Melih Cevdet Anday'ın şiir, tiyatro ve romanlarında türlerarası ilişkiler
Intergenre relations in Melih Cevdet Anday's poetry, theater and novels
  1. Tez No: 871163
  2. Yazar: MEHMET AKİF ÖBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Melih Cevdet Anday, Tür, Türlerarasılık, Şiir, Tiyatro, Roman, Melih Cevdet Anday, Genre, Interspecies, Poetry, Theatre, Novel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Melih Cevdet Anday, melez formlar da dahil olmak üzere şiir ve düzyazı alanında yazdıklarıyla hacimli bir külliyat oluşturmuştur. Bu çeşitlilik; şiir-düşünce söylemi birlikteliği, ortak sosyolojik zemin, tematik bütünlük, aynı imaj veya kavramların farklı türlerdeki algılanma biçimi, metinlerarası göndermeler vd. gibi pek çok bağlamı kuşatır niteliktedir. Çalışma boyunca bu görünümler kimi zaman türlerarasılığın kendi kuramsal çerçevesiyle ilişkilendirilerek, kimi zaman karşılaştırılan metinler bağlamında söz konusu disiplinden hareketle izlenmiştir.“Giriş”bölümünde gereğinden fazla yükleme yapmamak adına bu geniş referans alanı ilgili başlıklara dahil edilmiş, metinlerin karşılaştırıldığı üçüncü bölümde yer alan her başlığın kendi kuramsal zemini oluşturulmuştur. Bu yöntemle Anday'ın edebî eserleri yalnızca tür kuramıyla sınırlandırılmamış, çoksesli bir yazınsal süreç, çoksesli gereçlerle incelenmiştir. Böylece çalışmada söylem özelliklerinden tematik ilgilere, biçimsel alışverişlerden yazınsal işlevin değişkenliğine değin pek çok unsur; türlerarası ilişkiler bakımından takip edilmiş ve Melih Cevdet Anday'ın türlerarası kimliği, tür alışverişi ve bu bağlamda genel bir poetikası sunulmuştur. Bu yaklaşımla Melih Cevdet Anday'ın gerek eserleri arasındaki etkileşim gerekse düşünce yazılarındaki“tür”bahsi üzerinden okunabilen“türlerarası kimlik”inşâsı örneklenmiş ve tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Melih Cevdet Anday has created a voluminous corpus with expenditures in the fields of poetry and prose, including hybrid forms. This diversity; Poetry-idea discourse unity, common ground of products, thematic integrity, perception of the same image or concepts in different genres, intertextual references, etc. It encompasses many contexts such as. Throughout the study, these views were sometimes associated with interspecies' own theoretical frameworks, and sometimes the relations between the compared texts were followed based on the discipline in question. The“Introduction”section was included in the titles related to this broad reference area in order not to overload, and in the third section, where the texts are compared, the theoretical basis of its title is provided. In this way, Anday's literary works are not limited only to genre theory, they are a polyphonic literary process, with polyphonic materials. Thus, the change of shapes is uncertain in many ways, from thematic concerns to formal exchanges to the variability of literary function; was followed in terms of inter-genre relations and Melih Cevdet Anday's inter-genre personality, genre exchange and a general poetics in this context were presented. With this approach, among Melih Cevdet Anday's works, the ideas of interaction and the construction of“interspecies identity”, which can be read through“species”Bitcoin in his writings, are exemplified and allocated.