Meslek lisesi öğrencilerinin fonksiyonel düşünme bağlamında problem kurma ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of problem posing and problem solving skills of vocational high school students in context of functional thinking
- Tez No: 871187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem kurma, Problem çözme, Meslek lisesi, Fonksiyonel düşünme, Problem posing, Problem solving, Vocational high school, Functional thinking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmada meslek lisesi öğrencilerinin fonksiyonel düşünme bağlamındaki problem kurma ve çözme becerilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın deseni nicel tarama araştırmasıdır. Araştırmanın örneklemini elverişli örnekleme yöntemi ile seçilen 265 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler araştırmacı tarafından alanyazın ışığında hazırlanan problem kurma ve çözme testlerinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu doğrultuda öncelikle öğrencilerin problem kurma ve çözme becerileri incelenmiştir. Daha sonra ise problem kurma ve çözme testlerine verilen cevaplar fonksiyonel düşünme bağlamında tekrar analiz edilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin problem kurma ve çözme puanları hesaplanarak iki puan arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin çoğunluğunun çözülebilir ancak kolay problemler kurduğu ve verilmeyen yakın terimi sordukları görülmüştür. Bununla birlikte problem çözme testinde öğrencilerin çoğunluğunun yakın terimin sorulduğu problemleri doğru cevaplayabildiği ancak kuralın sorulduğu problemleri doğru yanıtlayamadığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin çözümlerinde en fazla liste temsilini ve somut stratejiyi tercih ettikleri belirlenmiştir. Problem kurma ve çözme test puanları arasında ise düşük düzeyde de olsa anlamlı bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problem posing and solving skills of vocational high school students in context of functional thinking. The design of the research is quantitative survey research. The sample of the research consist of 265 vocational high school students by convenience sampling method. In this study data were obtained from problem posing and solving tests prepared by the researcher in the light of the literatüre. The data obtained was analyzed using the content analysis method. In this regard, first of all, students' problem posing and solving skills were examined. Then, the answers given to the problem posing and solving tests were analyzed again in the context of functional thinking. In addition, the students' problem posing and solving scores were calculated and the relationship between the two scores was examined. As a result of the research, it was seen that the majority of the students posed solvable but easy problems and asked the closest term that was not given. However, in the problem solving test, it was determined that the majority of the students could correctly answer the problems in which the close term was asked, but could not correctly answer the problems in which the rule was asked. At the same time, it was determined that students mostly preferred list representation and concrete strategy in their solutions. It was concluded that there was a significant relationship, albeit at a low level, between problem posing and solving test scores.