İn vivo sıçanlarda oluşturulan Travma Sonrası Stres Bozukluğu modelinde aralıklı oruç uygulamasının terapotik etkisi, hipokampal bölgede yetişkin nörogenez düzeyine etkisi ve ilgili moleküler aktörlerin araştırılması
Investigation of the therapeutic effect of intermittent fasting on the Post-Traumatic Stress Disorder model in vivo rat, its effect on the level of adult neurogenesis in the hipocampal region and the related molecular actors
  1. Tez No: 871200
  2. Yazar: DENİZ ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Psikiyatri, Psikoloji, Biology, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yetişkin Nörogenezi, Hipokampus, Aralıklı Oruç, Sertralin, Post-Traumatic Stress Disorder, Adult Neurogenesis, Hippocampus, Intermittent Fasting, Sertraline
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), beyinde başta hipokampüs olmak üzere birçok bölgeyi etkilemektedir. Hipokampal dentat girusun (DG) subgranüler bölgesi (SGZ-Sub Granular Zone) yetişkinlik boyunca çok sayıda yeni granül nöron üreten nöronal öncü hücre popülasyonu içerir. Hipokampustaki nöronların işlev bozukluğunun TSSB ile yakından ilişkilidir. Öte yandan Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting-IF), hipokampal bölgede yetişkin nörogenezini uyarır. Bu çalışmada, TSSB modeli uygulanan hayvanlara Aralıklı Oruç uygulaması yapılarak TSSB'nin olumsuz etkisini davranışsal yönüyle tersine çevirme ve hipokampusun dentat girus bölgesinde yetişkin nörogenezi hedeflenmektedir. P35. günde deneysel çalışmaları başlatılan erkek Wistar Albino ratları deney hayvanlarının öncelikle Elevated Plus Maze ve Y Maze davranış deneyleri uygulanmıştır. Hayvanlarının beyin dokuları üzerinde immunflorasan metot ve serum örnekleri ELISA ile çalışılmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; kaygı düzeyini değerlendirmek amacıyla yapılan Yükseltilmiş Artı Labirent Testi Aralıklı Oruç grubu dışında bütün gruplarla Kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmuş. Anlamlı fark Aralıklı Oruç grubunun lehine sonuçlanmıştır. İmmunflorasan boyama ile TSSB&Aralıklı Oruç grubunun sağ yarım küre IBA1 boyamasında düşüş bulgulanmıştır. Mikroglia belirteci olan ve yetişkin nörogenezi ile ters orantılı sonuç veren IBA1'in TSSB & Aralıklı Oruç grubunda anlamlı olarak düşüşü burada yetişkin nörogenez varlığına ışık tutabilir. Öte yandan ELISA ile elde edilen BDNF sonucu isee hipotezimi destekler nitelikte olup Aralıklı Oruç uygulamasının TSSB durumunda tercih edilebilir bir noninvazif bir uygulama olabileceği izlenimi oluşturmuştur. Çalışma sonucunda Aralıklı Oruç uygulamasının travma sonrası stres bozukluğu durumunda uygulanması halinde yetişkin nörogenezini tetikleyebileceği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) affects many regions of the brain, especially the hippocampus. The subgranular zone (SGZ) of the hippocampal dentate gyrus (DG) contains a population of neuronal precursor cells that produce large numbers of new granule neurons throughout adulthood. Dysfunction of neurons in the hippocampus is closely related to PTSD. On the other hand, Intermittent Fasting (IF) stimulates adult neurogenesis in the hippocampal region. In this study, Intermittent Fasting is applied to animals with a PTSD model, aiming to reverse the negative effects of PTSD in its behavioral aspect and adult neurogenesis in the dentate gyrus region of the hippocampus. P35. First of all, Elevated Plus Maze and Y Maze behavioral experiments were applied to male Wistar Albino rats, whose experimental studies were started on the first day. Animal brain tissues were studied by immunofluorescence method and serum samples by ELISA. According to the results of statistical analysis; In the Elevated Plus Maze Test, which was performed to evaluate the level of anxiety, a significant difference was found between all groups except the Intermittent Fasting group and the Control group. The significant difference resulted in favor of the Intermittent Fasting group. With immunofluorescence staining, a decrease in right hemisphere IBA1 staining was detected in the PTSD & Intermittent Fasting group. The significant decrease in IBA1, which is a microglia marker and is inversely proportional to adult neurogenesis, in the PTSD & Intermittent Fasting group may shed light on the presence of adult neurogenesis here. On the other hand, the BDNF result obtained by ELISA supports my hypothesis and creates the impression that Intermittent Fasting may be a preferable noninvasive application in the case of PTSD. As a result of the study, it was found that Intermittent Fasting could trigger adult neurogenesis if applied in the case of post-traumatic stress disorder.